Cazul Roșia Montană. Ce se ascunde în spatele amenințării Gabriel Resources cu un nou proces intentat României
Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat, luni, că a trimis o notificare președintelui Klaus Iohannis și Guvernului, în care amenință cu un nou proces la o curte internațională de arbitraj. Înștiințarea, care invocă refuzul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (fosta ANRM) de a-i prelungi licența care a expirat în această vară, este plină de minciuni flagrante, scrie jurnalistul Mihai Goțiu într-o analiză pentru România Curată.
România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi. Decizia a fost anunțată în luna martie 2024, după săptămâni întregi în care din partea Guvernului au fost transmise semnale cum că țara noastră ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.
În urma declarațiilor pe care mai mulți oficiali ai Guvernului, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, le-au oferit presei, prețul acțiunilor Gabriel Resources s-au dublat pe bursă.
HotNews.ro semnalase că este total neobișnuit ca niște reprezentanți ai Guvernului să anticipeze – după ce inițial informația a fost dată în presă „pe surse” – că statul va pierde un proces.
Înainte de a deschide un nou litigiu, compania a precizat că își rezervă „o perioadă de reflecție” de 90 de zile, în care să negocieze cu Guvernul condus de Marcel Ciolacu prelungirea licenței.
Cazul Roșia Montană. Obligațiile Gabriel Resources
„Noul demers al companiei este o încercare disperată de supraviețuire, în condițiile în care, în lipsa unei licențe miniere de exploatare a aurului, e doar o chestiune de timp până când va fi delistată de la Bursa de Toronto. Valoarea actuală a acțiunilor Gabriel Resources este una absolut derizorie (variind în jurul a 0,015 dolari/acțiune, adică mai puțin de un leu), cu o devalorizare a valorii de piață a companiei de 97,5% față de maximul istoric, atins în 2011″, se arată într-o analiză pentru România Curată, realizată de Mihai Goțiu, jurnalistul care urmărește de peste 20 de ani subiectul și care a fost printre cei foarte puțini care au susținut, în mod public, încă de acum 10 ani, că România va câștiga și primul litigiu de la Washington.
RMGC, subsidiara din România a Gabriel Resources, susține că și-a îndeplinit obligațiile legale și contractuale legate de licență, însă în realitate lucrurile nu stau așa.
Cea mai importantă dintre angajamente a fost realizarea unui proiect de exploatare conform cu legislația din România. Zecile de procese din România, în care avocații societății civile au demonstrat ilegalitatea actelor favorabile RMGC (în special certificatele de urbanism și cele de descărcare de sarcină arheologică), nu lasă loc de interpretare, arată analiza România Curată.
Iar decizia Curții de Arbitraj de la Washington din luna martie confirmă acest lucru, motivarea arătând că proiectul propus de RMGC nu a fost autorizat tocmai din cauza neîndeplinirii obligațiilor legale, în ciuda sprijinului primit din partea autorităților române.
Deși ICSID nu face nicio referință la licență, menționează în mod explicit cauzele pentru care proiectul de la Roșia Montană nu a fost autorizat: neîndeplinea condițiilor legate de mediu, sociale, economice și de protecție a patrimoniului cultural.
Acestea sunt practic aceleași condiții pe care subsidiara Gabriel Resources trebuia să le îndeplinească și pentru a putea solicita prelungirea licenței.
„Acesta nu e un caz în care un stat a intervenit pentru a transfera un proiect profitabil de la un investitor privat către altul favorizat. Este un caz în care provocările de mediu, sociale, culturale și economice presupuse de un proiect minier masiv s-au dovedit a fi insurmontabile, în circumstanțe în care vina nu poate fi atribuită unei singure părți sau unei singure cauze”, se arată în motivarea Curții de Arbitraj de la Washington, conform România Curată.
Potrivit sursei citate, legislația română nu prevede obligația statului de prelungi continuu licențele miniere, care ar fi echivalentul practic cu o licență pe termen nelimitat. O asemenea măsură a fost adoptată în vară, printr-o ordonanță de urgență dată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Gabriel Resources speră că prin interpretările absurde din notificarea trimisă luni oficialilor români ca aceștia să participe la negocieri legate de acordarea unei noi licențe pentru Roșia Montană, care s-o înlocuiască pe cea expirată.
Însă acceptarea unor negocieri este o capcană pe care avocații companiei canadiene au mai folosit-o în relațiile cu Guvernul României, pentru ca, ulterior, în litigiul de la Washington să invoce negocierile (în care au formulat pretenții inacceptabile) în favoarea companiei, se mai arată în analiza România Curată.
Pe larg, despre subiect, puteți citi pe România Curată.