Sari direct la conținut

Ce a negociat USL cu UDMR la adoptarea legii votului uninominal. Cine ar obtine mai multe mandate daca alegerile ar lua in calcul recensamantul din 2011

HotNews.ro

Legea votului uninominal a fost negociata intens la nivel parlamentar de catre USL cu UDMR dar si cu UNPR-ul si Minoritatile. La dezbaterile finale din Camera Deputatilor, parlamentarii USL au amendat proiectul legii votului uninominal introducand reprezentativitatea minoritatilor care creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Oficial, PSD a explicat ca introducerea reprezentativitatii minoritatilor avantajeaza electoratul roman din judetele cu populatie majoritar maghiara. Neoficial insa, amendamentul a fost cu dedicatie pentru UDMR.

Primul amendament prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.

Al doilea amendamentelimina din textul legii pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. Totodata, de aceasta modificare este direct avantajat UNPR care, la nivel national, nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral.

Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor creste numarul parlamentarilor cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop multumirea reprezentantilor UDMR, acestia fiind beneficiarii de drept.

Oficial, PSD a explicat ca introducerea reprezentativitatii minoritailor avantajeaza electoratul roman din judetele cu populatie majoritar maghiara.

„Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat”, a explicat vicepresedintele Comisiei Juridice si initiatorul amendamentul, Florin Iordache.

Neoficial insa, amendamentul a fost cu dedicatie pentru UDMR. De precizat ca deputatul UDMR, Mate Andras, este unul din semnatarii amendamentului privind acordarea de mandat din oficiu pe baza reprezentativitatii minoritatilor in judete.

Reprezentantii Uniunii au criticat virulent varianta votului uninominal adoptata de Senat si a amenintat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala si asta pentru ca riscau sa piarda un numar semnificativ de mandate parlamentare, reusind sa se impuna doar in zonele cu populatie majoritar maghiara.

Pe sistemul electoral din 2008 jumatate mixt, jumatate prin redistriburea mandatelor, UDMR a obtinut cea mai mare reprezentare in Parlament, obtinand 31 de mandate.

Surse parlamentare au explicat pentru Hotnews.ro ca UDMR risca sa-si reduca semnificativ numarul de mandate. La presiunile si atacurile partidului lui Tokes putea pierde sustinerea electoratului.

Pentru a evita opozitia UDMR, USL, mai exact social democratii au negociat intens cu parlamentarii Uniunii. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca social democratii le-ar fi oferit UDMR amendamentul care prevede obtinerea de mandat din oficiu in judetele in care minoritatile sunt prezente in proportie de 7% in schimbul necontestarii legii la CCR si a colaborarii la nivel parlamentar pe proiectele USL.

Aceleasi surse sustin ca juristii USL au stabilit procentul de 7% reprezentativitate al minoritatilor in functie de ponderea minoritatilor maghiare din judete. „Procentul a fost calculat de juristi si stabilit in urma negocierilor cu UDMR si le permite acestora sa isi mentina aproximativ acelasi numar de mandate.

S-a decis ca procentul sa fie de 7% pentru ca pe simularile facute nu s-au inregistrat derapaje majore si nici o suplimentare excesiva a numarului de mandate. Pe baza simularilor facute UDMR poate sa piarda unul sa doua locuri dar, in esenta, s-au declarat multumiti”, au explicat sursele social democrate.

De asemenea, la elaborarea legii votului uninominal juristii USL au hotarat sa nu redeseneze colegiile si sa le mentina pe cele din 2008 si au prevazut ca alegerile sa se desfasoare pe baza recensamantului din 2002. De altfel, potrivit legii, alegerile locale sau parlamentare se desfasoara avand la baza ultimele rezultate oficiale privind statistica populatie. Cum rezultatele recensamantului din 2011 nu au fost finalizate, alegerile se vor desfasura pe baza ultimei statistici si anume recensamantul din 2002.

„S-au consultat rezultatele recensamantului din 2002 si s-a verificat daca exista alte minoritati in afara de cea maghiara care sa depasesca 7% pe judet. Este posibil ca rromii sa indeplineasca acest procent si sa obtina un numar mult crescut de mandate, insa nu este cazul cel putin la alegerile din anul acesta. Exista o crestere semnificativa a minoritatii rrome in mai multe judete din tara insa cum rezultatele recensamantului din 2011 nu se aplica la alegerile din noiembrie, nu e cazul sa vorbim acum de mai multe mandate pentru minoritatea rroma„, au explicat sursele citate.

La recensamantul din 2002 s-au declarat 535.000 de cetateni ca fiind de etnie rroma (2,5% din populatie), in timp ce la recensamantul din 2011 s-au declarat 619.000 de cetateni ca fiind de etnie rroma (3,2% din populatie).

Varianta finala a legii a primit acordul tacit al UDMR in Parlament. Parlamentarii UDMR s-a abtinut de la votul proiectului de lege dar nu s-a alaturat demersului PDL de a contesta legea la CCR.

Ce au spus liderii UDMR dupa adoptarea votului uninominal

  • Gyorgy Frunda, senator UDMR: „Nu am luat o decizie, nu am avut o sedinta a celor doua grupuri parlamentare, dar cred nu vom mai ataca la Curtea Constitutionala, asta din discutiile pe care le-am avut cu colegii. Forma aceasta cu pragul de 7% reprezentare rezolva o parte din problemele pe care le-am ridicat, deci cred ca nu exista motiv de atac la Curtea Constitutionala. Vom pierde unul, doi parlamentari, dar in unele judete rezolva problemele – Maramures, Arad, poate Timis, Brasov”. (Ziare.com.)
  • Szabo Fekete, senator UDMR: In acest caz, adevarul este ca este mai multumitor, desi sunt anumite judete, comunitati, unde voturile comunitatii maghiare se pierd, chiar daca vom avea candidati. Nu poti castiga cu 5 sau 6%, dintr-un judet, un oarecare colegiu. Si nu se aduna nici macar voturile din zona Moldova sau sudul Romaniei sau Bucuresti chiar, unde pana acum 20-30 de mii de voturi de fiecare data am adunat. Dar oricum este mai multumitor decat in prima faza cum a trecut prin Senat, a declarat senatorul UDMR. (Ziare.com.
  • Kelemen Hunor, inaintea adoptarii votului uninominal: „Este o catastrofa politica pentru Romania, un tsunami politic. Nu vom sustine un sistem care va da un rezultat dezechilibrat, 20-25 la suta din electorat va ramane fara reprezentare politica in Parlament. (Mediafax)​
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro