Ce fac autoritățile pentru ca românii din mediul rural să aibă acces la servicii medicale? Alexandru Rafila arată către autoritățile locale: Trebuie să înţeleagă că un ambulatoriu de specialitate bine dotat e răspunsul corect
Autorităţile locale au un rol important în dezvoltarea sistemului prin care persoanele care locuiesc în mediul rural şi în localităţile urbane mici pot avea acces la servicii medicale de calitate, consideră ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că un ambulatoriu de specialitate bine dotat, unde poţi face investigaţii complexe, unde poţi pune un diagnostic şi oamenii pot primi un tratament, este răspunsul corect”, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.
Întrebat care este soluţia autorităților pentru ca populația din ce în ce mai îmbătrânită şi care locuieşte în special în mediul rural şi în zone în care accesul la servicii medicale este limitat să aibă acces la medic, ministrul Sănătăţii a răspuns că este nevoie de dezvoltarea ambulatoriilor în apropierea localităţilor mai mici: „De curând, finanţăm 69 de ambulatorii de specialitate din PNRR. Trebuie însă să existe, dincolo de voinţa noastră şi de nevoile pacienţilor, trebuie să existe şi o colaborare strânsă cu autorităţile locale, care trebuie să înţeleagă că un ambulatoriu de specialitate bine dotat, unde poţi face investigaţii complexe, unde poţi pune un diagnostic şi oamenii pot primi un tratament, este răspunsul corect. Un om nu vrea neapărat să stea într-un pat de spital care are, poate, dotări mai puţine. Are nevoie de investigaţii, diagnostic şi tratament şi lucrăm la lucrul ăsta”, a declarat ministrul Sănătății, citat de News.ro.
Alexandru Rafila a subliniat că, pe lângă serviciile ambulatorii, este nevoie şi de dezvoltarea sistemului medicinei de familie.