Sari direct la conținut

Ce fac soarecii pe masa cand CNA nu-i acasa? Arbitrul televiziunilor e complet nefunctional, cale libera pentru derapaje

HotNews.ro

Posturile de televiziune „au liber” sa faca ce vor in ziua primului tur al alegerilor prezidentiale si in campania pentru turul al doilea, fara teama unor sanctiuni prompte. Saptamana aceasta a fost ultima in care forul audiovizual, CNA, si-a putut desfasura activitatea: de saptamana viitoare, Consiliul nu va mai avea suficienti membri pentru a-si tine sedintele. „Pisica” CNA, care a dormit in timpul campaniei, pleaca de acasa, iar soarecii care s-au suit pe masa in ultimele patru saptamani pot acum sa incinga o hora a derapajelor electorale.

CNA are 11 membri. Pentru a-si putea tine sedintele si pentru a lua decizii, este nevoie de prezenta a opt dintre acestia. Or, luna aceasta, doi membri – Narcisa Iorga si Cristina Trepcea – si-au incheiat mandatul, lucru care se va intampla cu inca doi – Radu Calin Cristea si Christian Mititelu – incepand de saptamana viitoare. De altfel, Christian Mititelu a lipsit si in ultima saptamana, luandu-si un „binemeritat” concediu.

Parlamentul ar fi trebuit sa valideze noi membri inca dinainte de inceperea campaniei, dar nu a facut-o. Fapt pentru care, de saptamana viitoare, CNA va ramane in doar sapte membri, cu unul mai putin decat necesar pentru a putea sa tina sedinte si sa ia decizii. Astfel, daca duminica vor avea loc derapaje grave, ele vor putea fi analizate doar dupa ce Parlamentul va valida noii membri, lucru care nu se stie cand se va intampla.

  • CNA nu a facut mai nimic legat de procesul electoral la TV si radio nici in cele cateva saptamani de campanie. A avut activitate, dar membrii au preferat sa „recupereze” din subiectele pe care n-a putut sa le analizeze in vara, perioada cand a activitatea sa a fost blocata de scandalul iscat in jurul presedintelui Laura Georgescu. In pofida derapajelor grave si evidente de la majoritatea posturilor de stiri, arondate politic, forul a analizat foarte putin subiecte legate de desfasurarea campaniei si a dat doar o amenda postului Antena 3 si o somatie pentru Romania TV, precum si o serie de somatii pentru mai multe posturi care nu i-au prezentat echilibrat pe toti candidatii.

Comparativ, la alegerile din 2009, CNA a dat amenzi totale de 315.00 de lei (circa 75.000 de euro la cursul de atunci) in cele sase saptamani de campanie electorala, dupa cum nota, recent, Paginademedia.ro. Tot in acea perioada era o practica pentru membrii CNA sa se reuneasca inclusiv in ziua alegerilor si sa aiba sedinte speciale in saptamanile de campanie. Acum, ultima sedinta a „sezonului”, cea de joi, s-a incheiat la pranz, cu mult inainte de ora la care se termina de obicei, intrucat unii membri isi luasera deja „bilete de avion”, cum a spus unul dintre acesti membri in deschiderea sedintei.

CNA iese complet din cadru, acum, intr-un moment esential al procesului electoral. Perioadele alegerilor sunt marcate de reguli stricte in audiovizual, reguli stabilite chiar de CNA. Potrivit deciziei luate de Consiliu in septembrie, referitoare la regulile campaniei prezidentiale in audiovizual, posturile de radio si televiziune au o serie de interdictii suplimentare in ziua alegerilor, interdictii pe care, duminica, nu va avea cine sa le discute de urgenta sau sa incerce sa le impuna. Printre acestea:

  • cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje, televoturi sau anchete electorale facute pe strada
  • in ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor de tip exit-poll inainte de incheierea votarii (in trecut, au existat momente cand unele posturi au „scapat” astfel de informatii, sau indemnau telespectatorii sa caute rezultatele pe site-urile lor, chiar si in conditiile unui CNA activ)
  • in ziua anterioara votarii si pana la inchiderea urnelor sunt interzise orice mesaje si comentarii cu continut electoral, emisiuni si spoturi electorale, invitarea candidatilor sau a reprezentantilor lor in emisiuni
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro