CE face concesii statelor care si-au reformat sistemele de pensii, printre care si Romania
Comisia Europeana (CE) va include in pachetul de reforma bugetara la nivelul Uniunii Europene (UE) prevederi favorabile de interpretare a deficitului pentru statele membre care si-au reformat sistemul de pensii, printre care si Romania, potrivit unor surse UE citate de cotidianul polonez Rzeczpospolita, scrie Mediafax. Publicatia poloneza mai noteaza ca documentul care contine aceste prevederi va fi prezentat miercuri.
Astfel, contributiile de la sistemele publice de pensii la cele administrate privat vor fi incluse in calcularea indatorarii si deficitului bugetar pentru statele UE, dar vor fi deduse partial cand CE va analiza aplicarea de sanctiuni tarilor cu deficite mai mari de 3%, a afirmat sursa citata.
Aceasta a mai aratat ca problema schimbarii regulilor de statistica nu poate fi ridicata, intrucat ar necesita aprobarea tuturor celor 27 de state membre, iar Germania se opune. Cancelarul Angela Merkel se teme ca orice exceptie ar conduce la o relaxare a regulilor fiscale in UE.
Cotidianul polonez apreciaza ca aceste concesii vor facilita intrarea in zona euro si vor indeparta riscul unei proceduri de deficit excesiv.
Ministerele de Finante din noua state europene, printre care si Romania, au trimis in luna august o scrisoare Comisiei Europene si presedintelui UE Herman van Rompuy, cerand modificarea algoritmului de calcul al deficitului bugetar si datoriei publice. In afara Romaniei, scrisoarea a mai fost semnata de Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.
Contactati de HotNews.ro, oficialii Ministerului de Finante din Romania au precizat la acea data ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice „dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme”.
Recalcularile propuse sunt legate de alocatiile acordate sistemelor de pensii private.
Initiativa acestui demers a avut-o Polonia si Ungaria, cel mai afectate de actualul sistem de calcul.