Ce face Ministerul Culturii pentru patrimoniul cultural si care e solutia pentru redeschiderea teatrelor, muzeelor si salilor inchise pe banda rulanta? Cum se va rezolva scandalul cu Ion Caramitru? Ministrul Vlad Alexandrescu a discutat cu cititorii
Ce masuri ia Ministerul Culturii pentru protejarea cladirilor vechi, valoroase, din Romania? Ce pedepse vor primi proprietarii care isi lasa monumentele in paragina? Cum vor fi ajutati sa le restaureze? Ce se intampla cu proiectul imobiliar de la Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei din Bucuresti si cu Rosia Montana? Ce se intampla cu teatrele si cinematografele inchise si cinematografele RADEF? Cum se va rezolva scandalul cu Ion Caramitru? Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.
Nota redactiei:
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii
- Va rugam sa va rezumati la tema enuntata si sa nu adresati mai mult de doua intrebari
Carte de vizita Vlad Alexandrescu
Vlad Alexandrescu s-a nascut pe 22 iunie 1965, la Bucuresti, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu si al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog si istoric al artei antice, fiica a criticului si istoricului literar Tudor Vianu, potrivit Mediafax.
Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg intre anii 2006-2011 – in perioada in care orasele Sibiu si Luxemburg au detinut titlul de Capitala culturala europeana, mai precis in anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare „Fundamentele Modernitatii Europene” al Universitatii din Bucuresti, al carui director este din 2001.
Intre anii 1998 – 2000 si 2003 – 2005, a fost presedinte al Asociatiei cercetatorilor francofoni in stiinte umane din Bucuresti.
Domeniile sale de competenta cuprind istoria ideilor (secolele XVI – XVIII), literatura franceza, pragmatica si filosofia limbajului si hermeneutica, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro.
In 2014, si-a sustinut teza de abilitare in filologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Este licentiat in filologie, specialitatea franceza si germana, la Universitatea din Bucuresti, in 1989. In anul 1991, a obtinut diploma de studii aprofundate in stiintele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, in 1995, titlul de doctor in stiintele limbajului, cu mentiunea „Summa cum Laude”, la aceeasi institutie de invatamant, sub indrumarea profesorului Oswald Ducrot.
Din 2000, este conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursuri, la nivel de licenta si master, de filosofia limbajului (pragmatica si teoria
enuntarii), filosofii ale modernitatii, cursuri speciale pe autori ca Rene Descartes, Blaise Pascal, literatura si cultura franceza a secolului al XVII-lea.
Incepand cu anul 2011, este conferentiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Arhitectura, unde preda un curs de filosofii ale modernitatii, la nivel de master.
A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Paris, in 2013, si cu premiul Nicolae Balcescu al Academiei Romane, in 2014.
La finalul anului 2015 a fost numit la sefia Ministerului Culturii in Guvernul Ciolos.
De cand a fost numit in aceasta functie, a demarat concursul pentru reabilitarea cladirii Muzeului National de Istorie a Romaniei, Rosia Monta a fost declarata sit istoric de categoria A, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice a devenit obligatoriu, masura oferind o protectie sporita cladirilor de patrimoniu. In plus, Vlad Alexandrescu a venit cu un proiect de Ordonanta care propune alegerea managerilor institutiilor de cultura prin concurs. Proiectul a fost retras dupa ce directorii teatrelor au criticat initiativa. Aceasta este insa sustinuta de tanara generatie de actori.