Ce meserii isi doresc liceenii romani – studiu
Cei mai multi liceeni romani si-ar dori sa lucreze in IT sau sa devina avocati si manageri, insa preferintele difera mult in functie de regiune, iar asteptarile tinerilor sunt mult diferite fata de ce se cere pe piata muncii, arata un studiu facut de D&D Research, eJobs si Samsung in randul a 8.000 de tineri cu varste intre 16 si 18 ani. Diferentele sunt mari intre ce isi doresc fetele si ce ar vrea baietii, iar studiul arata ca Moldova este regiunea in care IQ-ul mediu al tinerilor este cel mai ridicat.
In urma analizei datelor s-a observat ca exista o discrepanta intre meseriile la care tinerii aspira, pe de o parte, si personalitatile lor, precum si potentialul pe care il ofera piata muncii, pe de alta parte.
In topul preferintelor apar urmatoarele meserii: programator (14,6%), inginer de sistem in informatica (11%), avocat (10,7%), manager business (9,7%), actor (8,5), medic chirurg (8,4%), contabil (6,6%), medic cardiolog (5,3%), farmacist (5,1%), arhitect (5%). In schimb, profilul personalitatii lor care arata ca acestia sunt firi sociabile, carora le place sa interactioneze cu ceilalti si sa dezvolte prietenii, ii recomanda mai degraba pentru meserii umaniste si zona de servicii.
In functie de zona unde locuiesc, tinerii din est aleg profesii mai „pragmantice” (programator, avocat, manager), in timp ce tinerii din vestul tarii aleg profesii „umaniste”.
Preferintele difera intre baieti si fete. Baietii isi doresc sa ajunga in special programatori, ingineri de sistem si manageri, in timp ce fetele au mentionat cel mai adesea meseriile de avocat, actor si chirurg.
Studiul a aratat si ca Moldova este regiunea cu IQ-ul mediu cel mai ridicat, explicatia fiind ca tinerii de acolo sunt foarte motivati sa reuseasca pentru ca au mai putine oportunitati, lucru ce sporeste determinarea.
In 2014, in cadrul caravanei Trends of Tomorrow, derulata in parteneriat cu D&D Research si eJobs, peste 8.000 de tineri au completat teste de orientare vocationala etalonate si calibrate pe populatia din Romania (Holland ¬ orientare vocationala, BFQ – personalitate, IST – inteligenta) care sa ii ghideze in alegerea carierei care li se potriveste.
Ca si timp de completare, testul Holland dureaza intre 25-30 minute, IST intre 15 si 20 de minute, iar BFQ (intre 25 si 30 de minute)