Sari direct la conținut

Ce reprezinta eRomania, proiectul mentionat in dosarul de coruptie al Elenei Udrea

HotNews.ro
portalul eRomania, Foto: Hotnews
portalul eRomania, Foto: Hotnews

Procurorii DNA au adus miercuri noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea sustinand ca acestia au facut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca sa deblocheze platile in contractul e-Romania. Dar ce reprezinta mai exact acest contract? Este vorba despre controversatul portal web eRomania, pe care statul a platit 12 milioane de euro, si care a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL). Dupa ani de intarzieri, portalul, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.

  • Istoria eRomania in mandatele a 5 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea, Dan Nica si Razvan Cotovelea

Contractul la care fac referire procurorii DNA se numea mai exact eRomania 2 si a fost singurul proiect concretizat din grandioasa strategie eRomania estimata la 500 milioane de euro, initiata in timpul Guvernarii PDL si ulterior abandonata.

Gabriel Marin, seful Omnilogic

Gabriel Marin, seful Omnilogic

Foto: Hotnews

Contractul a vizat implementarea unui portal web si a fost dezvoltat de catre firma Omnilogic, condusa de Gabriel Marin, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), iar valoarea totala a proiectului se ridica la 52.057.628 lei (TVA inclus).

Cu o strategie abandonata si cu un contract atribuit, portalul eRomania a ramas ani de zile in aer.

De altfel, in luna iunie 2010, Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, a acuzat lipsa garantiilor de finantare oferite de stat, precizand ca cel mai probabil firma va fi nevoita sa finanteze integral acest proiect, urmand ca recuperarea banilor sa se faca in urmatorii 3-5 ani.

Gabriel Sandu

Gabriel Sandu

Foto: MCSI

Intre timp, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a devenit urmarit penal si a fost arestat preventiv in 29 octombrie 2014 pentru luare de mita si spalare de bani in dosarul de coruptie privind licentele Microsoft.

In 25 ianuarie 2015, fostul ministru Gabriel Sandu si omul de afaceri Nicolae Dumitru „Niro”, urmariti penal in dosarul Microsoft, au parasit centrul de detentie al Politiei Capitalei si vor face arest la domiciliu, urmare a faptului ca inlocuirea masurii preventive a lor nu a fost contestata.

Inlocuirea masurii preventive in cazul lui Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru a fost ceruta instantei dupa ce, potrivit unor informatii aparute in presa, acestia le-ar fi dat anchetatorilor declaratii prin care si-au sustinut solicitarea de iesire din detentie.

Gabriel Sandu, de pilda, le-ar fi spus procurorilor ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro. El ar mai fi sustinut ca i-ar fi inmanat acesti bani direct sefului sau, premierul de la acea vreme, Emil Boc.

Sandu le-ar mai fi declarat anchetatorilor care instrumenteaza dosarul Microsoft ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase. Fostul premier Emil Boc a negat ca ar fi primit bani de la Gabriel Sandu, drept finantare pentru PDL.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica,Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

Revenind la proiectul eRomania, dupa plecarea lui Gabriel Sandu, la sefia Ministerului Comunicatiilor s-au perindat alti doi ministri PDLValerian Vreme si Razvan Mustea, care au tergiversat lucrarile si s-au ferit sa concretizeze acest proiect, desi Ministerul a platit in mandatele lor milioane de euro catre Omnilogic.

Gabriel Marin, seful Omnilogic, a sustinut ca portalul a fost gata inca din 2010 dar ca la mijloc a fost ‘o problema de viziune din partea autoritatilor’.

eRomania 2, cum era numit acest contract presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. In urma scandalului iscat de eRomania, autoritatile au ajuns sa modifice conditiile contractuale si sa adauge anumite servicii electronice.

Guvernarea PDl a plecat, a venit Guvernarea USL, iar la sefia Ministerului Comunicatiilor (numit acum Ministerul pentru Societatea Informationala) a ajuns Dan Nica (PSD).

La sfarsitul lunii decembrie 2013, Dan Nica a lansat in testare publica acest portal, nu inainte insa de a plati firma Deloitte pentru a face un audit asupra acestui site. De asemenea, furnizorul Omnilogic avea obligatia de a plati penalitati de peste 1,62 milioane lei pentru nerealizarea aplicatiei la termen.

Nica a sustinut ca nu a avut de ales optiunea abandonarii acestui proiect, in care se platisera milioane de euro si ar fi insemnat o paguba semnificativa la buget.

Dan Nica si Razvan Cotovelea

Dan Nica si Razvan Cotovelea

Foto: Hotnews

In locul lui Dan Nica, la Ministerul pentru Societatea Informationala a fost numit in martie 2014 Razvan Cotovelea, la propunerea PC. Dan Nica a plecat pentru un post in Parlamentul European.

Intre timp, DNA a sesizat Parlamentul European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani in mega dosarul de coruptie cu licente Microsoft.

  • Portalul eRomania a devenit accesibil online in primavara anului 2014, sub ministrul Razvan Cotovelea, cu informatii invechite si probleme de accesare

Inca din decembrie 2013, cand a fost lansat in testare publica, HotNews.ro a atentionat ca portalul are informatii neactualizate.

Autoritatile s-au laudat la acel moment ca portalul eRomania va oferi gratuit gratuit o functionalitate prin care cetatenii pot vedea stadiul de implementare a proiectelor publice, indiferent de sursa de finantare.

Pe de alta parte, institutiile publice nu sunt obligate sa publice aceste informatii in eRomania, iar unul dintre proiectele afisate in portal de catre Ministerul Comunicatiilor continea date eronate sau neactualizate.

Tot la capitolul laude, oficialii MInisterului Comunicatiilor au spus in decembrie 2013 ca „infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan”.

Fiind in testare publica, un dezvoltator web a atras atentia HotNews.ro ca declaratia este neintemeiata si iresponsabila si a facut o scurta demonstratie in studioul HotNews.ro, cum intregul portal devine inaccesibil pe toata durata rularii unui test de 60 de secunde in care se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

Drept reactie la acest test, oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala au declarat ca „încercările de accesare a portalului prin intermediul softurilor automate de simulare, sunt automat blocate peste o anumită frecventă, fără a afecta în niciun fel utilizarea simultană a portalului, de către utilizatorii logati si care au la bază factorul uman”.

Razvan Cotovelea si Dan Nica

Razvan Cotovelea si Dan Nica

Foto: Hotnews

De asemenea, Omnilogic a precizat ca „testarea prezentata de site-ul Hotnews.ro nu reprezinta in nici un caz o modalitate profesionala sau consistenta de testare a aplicatiei eRomania, avand in vedere in primul si in primul rand faptul ca sunt complet ignorate elementele de baza care nu intra sub incidenta performantei operationale a portalului/aplicatiei eRomania, din care amintim:

– viteza de conectare la Internet a echipamentului persoanei care a initiat conexiunea la Internet.

– latimea de banda disponibila aplicatiei eRomania in locatia in care aceasta este gazduita.

– nivelul de incarcare/congestie a operatorului de comunicatii, la momentul accesarii propriu-zise.

– nivelul de incarcare a filtrelor de securitate (Firewall si WebApplicationFirewall) in situatia in care, la momentul consultarii portalul era suspus in paralel unui atac informatic.

– in mod obiectiv, in situatiile in care exista un trafic intens pe zona specifica populata cu elemente multimedia online (de ex. poze, streaming media/filme) este foarte posibil sa existe o crestere a timpului de raspuns al portalului. Acest lucru este normal si oricine acceseaza in regim de streaming fisiere multimedia/filme, poate confirma acest lucru”.

In aceeasi perioada de testare publica, in cadrul unei conferinte de presa, Ministrul Razvan Cotovelea a catalogat drept „atac cibernetic asupra portalului eRomania” testul facut in studioul HotNews.ro de un dezvoltator web care arata ca site-ul nu mai raspundea pe durata a 60 de secunde in care se faceau 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

„Nu era cazul acelei provocari in momentul in care a fost simulat un atac cibernetic asupra serverelor acestui portal pentru ca nu era inca predat din punct de vedere legal. Testare publica nu inseamna un atac cibernetic asupra unui sistem public IT”, a spus Cotovelea.

eRomania a inghetat la nivelul lunii decembrie 2013

Suntem in luna februarie 2015. In ce stadiu este eRomania? La o privire fugitiva pare sa fie la acelasi nivel ca in primavara anului trecut cand a fost pus pe internet.

Spre exemplu, sectiunea ‘Ro-Net internetul de mare viteza la dispozitia tuturor romanilor’ cuprinde informatii din 28 noiembrie 2013, ora 13:45. Intre timp, proiectul acesta de 85 de milioane de euro a fost adjudecat prin licitatie catre Telekom Romania si urmeaza sa fie implementat pana la sfarsitul acestui an. Ultimele modificari asupra informatiilor din acea sectiune sunt din 28 noiembrie 2013.

Un alt exemplu este sectiunea ‘Agenda Digitala Romania’ – care pare sa fi fost adaugata in aceeasi zi – 28 noiembrie 2013. Ultimele modificari asupra acestor informatii au fost aduse in 20 decembrie 2013. Sursa: Omnilogic și diverse surse publice deschise.

Agenda Digitala Romania este adaptarea la nivel national a strategiei europene Agenda Digitala 2020. Adoptarea la nivel national a acestei agende este o conditie ex-ante pentru accesarea fondurilor structurale 2014-2020 si se afla in prezent in faza finala de aprobare guvernamentala.

Cel putin in aceste doua situatii ar fi fost responsabilitatea Ministerului pentru Societatea Informationala sa actualizeze informatiile. Ce pretentii am putea avea apoi de la primarii locale care sa intre in acest portal si sa actualizeze informatiile?

  • Ce sustin procurorii DNA, referitor la actele de coruptie din proiectul eRomania

Concret, procurorii sustin ca in anul 2010, in conditiile in care Marin Gabi – administrator SC OMNILOGIC SRL, intampina greutati in derularea contractului incheiat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, contract avand ca obiect prestare de servicii aferente proiectului e-Romania 2 si livrarea produselor aferente infrastructurii hardware, software si de retea necesara functionarii serviciilor, Dinu Pescariu i-a inlesnit lui Gabi Marin mai multe intrevederi cu Dorin Cocos si remiterea prin conturile Barringwood Investment Limited a sumei de circa 3milioane de euro pretinsa de acesta pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu atributii in acest sens in vederea realizarii platilor.

Cu privire la aceleasi fapte a facut denunt in 2015 si Marin Gabriel. Acesta sustine ca, in anul 2011, pe fondul presiunilor exercitate de Cocos virat intr-un cont din Dubai suma de 1.000.000 de euro pretinsa de Cocos pentru deblocarea platilor aferente contractului e-Romania. Tot din denuntul formulat de Marin Gabi rezulta ca astfel de presiuni au fost exercitate si de Andrei Savulescu – manager de proiect, Vreme Valerian – ministru MCSI si Mustea Razvan.

La data de 19.01.2015, Sandu Gabriel a formulat denunt cu privire la a fapte de coruptie savarsite in legatura cu derularea acestui contract de Cocos Dorin, Vreme Valerian si Fecioru Marius. Din denuntul formulat rezulta ca administratorul SC Omnilogic – Marin Gabi, a sustinut ca este in imposibilitatea de a suporta costurile aferente proiectului intrucat Cocos Dorin l-a conditionat sa plateasca un comision de circa 2,5 milioane de euro, pe care l-a si achitat. Din cuprinsul denuntului rezulta ca pretinderea acestui comision a fost confirmata atat de ministrul Valerian Vreme cat si de Fecioru Marius.

Procurorii sustin ca din probele administrate – declaratiile martorilor Marin Gabriel, Pescariu Dinu Mihail, Sandu Gabriel, extrasele de cont identificate la perchezitie la Dinu Pescariu rezulta ca, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Elena Udrea a pretins de Marin Gabriel suma de circa 3 milioane euro pentru a debloca platile aferente contractului. Suma de bani pretinsa a fost transferata din contul lui Pescariu Dinu Mihail intr-un cont din Dubai, iar diferenta a fost remisa numerar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro