Ce se află în spatele poveștii frumoase a „Amazonului rusesc” sau cum se fac marile afaceri în Rusia lui Putin
Compania rusească de vânzări online Wildberries, cunoscută și ca „Amazonul rusesc”, ar fi fost preluată de o firmă mult mai mică, cu concursul lui Vladimir Putin, pentru a scăpa de problemele cu legea, dezvăluie site-ul independent de investigații rusesc proekt.media.
Wildberries a fost fondată în 2004 de soții Vladislav și Tatiana Bakalchuk, iar acum valorează 9,8 miliarde de dolari. În fiecare secundă pe platforma supranumită „Amazonul rusesc” sunt înregistrate câte 50 de comenzi. Compania de vânzări online a crescut constant, mai ales în perioada pandemiei de COVID-19.
Tatiana Bakalchuk este considerată oficial cea mai bogată femeie a Rusiei, venitul ei în 2023 fiind de 7 miliarde de dolari. În spațiul mediatic, fondatoarea companiei are imaginea unei foste profesoare care, în timp ce se afla în concediu de maternitate, a decis să-și deschidă o afacere.
Jurnaliștii de la proekt.media arată însă că femeia este rudă cu Serghei Tsoi, unul dintre membrii echipei fostului primar al Moscovei, Serghei Lujkov, iar ulterior o persoană de încredere a lui Vladimir Putin.
În 2023, Wildberries a fost supusă mai multor controale din partea autorităților, iar în 2024, cel mai important depozit al companiei a ars inexplicabil. Nu există nici până astăzi o explicație oficială a acestui incendiu.
Jurnaliștii de investigație de la proekt.media arată însă că, pentru a scăpa de probleme și de eventualele anchete legate de incendiu, Tatiana Bakalchuk a apelat la un om de afaceri care este apropiat de șeful administrației prezidențiale de la Kremlin. Cei doi chiar sunt vecini de case într-un cartier de elită din centrul Moscovei.
La exact 20 de ani de existență a WildBerries, această companie a decis să fuzioneze cu Russ Outdoor, compania omului de afaceri menționat mai sus, iar șeful adjunct al Administrației Prezidențiale, Maxim Oreshkin, a fost însărcinat să supravegheze acest proces.
Publicația Forbes a intrat în posesia unei scrisori, citată în investigație, în care chiar Vladimir Putin îl însărcinează pe Oreshkin să sprijine fuziunea.
Jurnaliștii notează că cifra de afaceri a Wildberries este de 66 de ori mai mare decât cea a grupului Russ Outdoor (2,5 trilioane de ruble față de 30 de miliarde de ruble în 2023), dar, în același timp, acțiunile în compania rezultată în urma fuziunii au fost împărțite în proporție de 65% Bakalchuk și 35% Russ Outdoor.
Mai mult, cele două companii au anunțat că vor crea un sistem de plăți online, în schimbul SWIFT, care a plecat din Rusia de la începutul războiului din Ucraina.
Mai trebuie spus că după ce fuziunea dintre cele două firme a devenit publică, soțul Tatianei Bakalchuk l-a vizitat în Cecenia pe Ramzan Kadyrov căruia i s-a plâns „de probleme grave, atât în familie, cât și în afaceri”.
„În locul unei povești frumoase despre „Amazonului rusesc”, vedem un exemplu tipic al felului în care funcționează afacerile în Rusia”, notează unul dintre autorii investigației.