Sari direct la conținut

Ce se întâmplă când un astronaut moare în spațiul cosmic, sau chiar pe Marte?

HotNews.ro
misiune spațială, Foto: GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia
misiune spațială, Foto: GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

​V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă ați fi astronauți, ați zbura în spațiu și ați muri acolo? Mă rog, întrebarea nu e chiar cea corectă. Mai bine zis, ce ar face ăilalți cu tine, că tu oricum nu mai ai nimic de spus? Cât despre modalități să dai ochii peste cap în spațiu, sunt cu nemiluita, nu vă stresați din cauza asta!

Poți să fii ars, poți să fii înghețat, să rămâi fără oxigen, să te îneci în propriul costum, să te umfli precum un pește din ăla balon din cauza presiunii, să treacă un meteoroid fix prin tine șamd… cum spuneam, la alegere, pentru toate preferințele. Ei bine, revenim la întrebarea de azi, respectiv: ce ar putea face colegii tăi cu tine, ca să nu strici atmosfera pe acolo?

E bine să știți că NASA (și nu numai) a luat în calcul și această posibilitate. Iar pentru asta vă oferim câteva informații interesante. Spre exemplu, în costumul spațial decedat fiind, începi să te fezandezi destul de repede, ceea ce nu va mirosi deloc a bine colegilor din rachetă sau de pe stația spațială. Plus că nici igienic nu este. În acest caz, să te arunce în spațiu așa cum se aruncau marinarii pe vremuri în mare nu e o soluție. Nu ar vrea nimeni să te transformi în proiectil și să te înfigi cu capul în vreun satelit sau cine știe ce aparatură spațială ultraperformantă. După ce ai făcut pocinogul, mai strici și lucrurile pe acolo. Pagubă ce ești!

Nici nu mai pomenim de situația în care ți-ar da prin gând să pici pe vreo planetă virgină, nealterată. Păi, îți dai seama ce faci acolo? Calamitezi locul, se alege praful de explorările ulterioare, scandal galactic șamd. Serios, nu mai bine stai tu acasă? De asta și NASA are un regulament care interzice trenurile de genul ăsta. Mă rog, ar mai fi și varianta ipotetică în care să fii incinerat. Dar cum dispozitive din astea nu există încă în dotarea navelor spațiale, și cum nici să pună ăia aruncătorul de flăcări pe tine nu pare chiar cea mai deșteaptă idee din spațiul cosmic, optăm pentru alte variante.

Dacă te afli pe SSI sau în vreo navă, de preferat este să te lase în costumul spațial și să te depoziteze în cel mai rece cotlon cu putință. Cu proxima ocazie vei fi transportat acasă. Trimit ei o navă să te ia de acolo, nu îți face probleme! Chestiunea se schimbă în situația în care te afli la drum lung. Să zicem că zbori spre Marte. Durează vreo șase luni să ajungi acolo, și nici spațiul locativ nu e ca pe nava spațială Enterprise. Aici intervine partea cu adevărat interesantă. Zic specialiștii că ai putea fi pus într-un sac special, apoi scos din nava spațială cu ajutorul unui braț robotizat.

La circa – 270 de grade Celsius, tun o să te faci. Asta, evident, dacă te vei afla pe acea parte a navei care nu e orientată spre soare. Apoi, brațul cu pricina te scutură bine vreun sfert de oră, până te reduci la stadiul de pudră. Odată întors spre partea cu soarele, apa se evaporă printr-o aerisire specială, iar din tine vor mai rămâne circa 25 de kg de materie fină ca nisipul mării.

Așa rămâi agățat până ajungi înapoi pe Terra. Te vor introduce înapoi în navetă, doar ca să nu te incinerezi prematur la intrarea în atmosferă. În acest fel, tocmai ai devenit parte a spațiului cosmic. Visul tău! Spațiu ți-a trebuit, spațiu ai găsit. Plus că din ce a rămas din tine se poate crea un bibelou sau ceva de genul ăsta, très jolie, ca să rămână lumea cu o amintire plăcută despre tine.

Ultima variantă, cea în care ai sucombat pe Marte, că despre ea era vorba. Indicat ar fi să fii incinerat, ca să nu porcăiești locul cu microbi pământeni. Dacă nu are cine să se ocupe de treaba asta, ghinion, dar vor începe să lucreze bacteriile din organismul tău. Prea departe nu vor ajunge, că la temperaturile alea îngheață și ele. Așa că te vei transforma într-o mumie.

Una care se va degrada treptat, îndelung, sub acțiunea radiațiilor. Oricum, poți fi fericit, vei rămâne acolo sub formă de fosilă, pentru milioane sau chiar zeci de milioane de ani, mai ceva ca brontozaurii. Dacă ai noroc, vei deveni obiect de studiu pentru speciile inteligente viitoare, care vor vizita sistemul nostru solar și vor da peste tine acolo unde se așteptau mai puțin.

Asta a fost. Acum știți!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro