Ce spun fostii proprietari despre intentia Guvernului de a plafona despagubirile la 15%: Este o masura discriminatorie. Vom ataca in instanta
„Vom recomanda membrilor asociatiei sa atace in instanta masurile anuntate de Guvern si, in procesele ce vor ajunge pe rol, sa invoce exceptii de neconstitutionalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP), ca reactie la anuntul Guvernului de a plafona la 15% valoarea despagubirilor acordate fostilor proprietari. „Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana. Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada”, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).
Calin Ispravnic si Claudius Mott
Foto: HotNews.ro
„Vom recomanda membrilor asociatiei noastre sa atace in instanta aceste masuri care se vor regasi in deciziile viitoare de despagubire. Ideea e sa avem in fata cui ataca pentru ca jurisprudenta in acest domeniu nu este unitara. Noi asteptam de mult timp sa ni se faca dreptate in justitie. In procesele care vor ajunge pe rol se pot invoca exceptii de neconstitutionalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru proprietate Privata (APP).
„Pentru noi decizia guvernului nu este o noutate. Noi am solicitat inca de la infiintarea comitetului interministerial insarcinat sa rezolve aceasta problema a despagubirilor sa facem parte din el. Nu s-a putut. Am cerut apoi macar sa participam la intalniri, sa stim ce se discuta. Tot nu s-a putut. In discutiile purtate anul acesta ni s-a spus ca proiectul va fi lansat in dezbatere publica si ca ne vom putea spune atunci punctul de vedere”, a mai spus Ispravnic.
„Noi mereu am oferit alte variante de rezolvare a problemei despagubirilor fostilor proprietari. Este vorba de restituirea in natura, acolo unde se poate, de imobile de la RA-APPS, terenuri de la agentia domeniilor statului. Dar problema aici nu este de posibilitati, ci de vointa”, a declarat presedintele APP.
„Am facut mereu memorii catre institutii internationale. Chiar azi lucram la un memoriu catre CEDO in care sa expunem situatia actuala si vom include si acest procent de 15% inaintat de guvern”, a spus avocatul Calin Ispravnic.
Claudius Mott, membru in Consiliul de Conducere al APP, sustine ca masurile anuntate de guvern reprezinta o discriminare fata de proprietarii care vor fi despagubiti cu mult mai putin fata de cei care au primit pana acum despagubiri.
„Se incearca o hotie. La inceput ai despagubit 100% si acum dai doar 15% iar de profitat au profitat doar cei cu interese si influente politice. Vom incerca sa reclamam la CEDO aceste masuri. Se incearca practic o noua nationalizare”, a declarat Claudius Mott.
„Este o masura discriminatorie. Ce putem face noi este sa recomandam membrilor nostri sa conteste in justitie deciziile prin care vor primi despagubirile plafonate. Le vom recomanda sa ridice in procese exceptii de neconstitutionalitate ale acestei masuri. Vom face si memorii pe care le vom trimite institutiilor europene, chiar si la Curtea Europeana”, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS).
„Vom organiza si intalniri si vom vedea daca vom face si manifestari de strada. Se face o discriminare intre cei ce pana acum au primit despagubirile in intregime si cei care vor primi de acum incolo. Si multi dintre cei care mai au de primit sunt in situatia asta nu din cauza lor. Practic ti se recunoaste un drept pe care primesti apoi mai nimic”, a mai spus Arseni.
- Citeste si: VIDEO AUDIO Ce spun proprietarii despre plafonarea despagubirilor: Se pregateste a patra nationalizare
Guvernul intentioneaza sa limiteze despagubirile acordate fostilor proprietari la 15% din valoarea imobilelor, suma urmand sa fie platita esalonat, in mod egal, pe o perioada de 10-12 ani, a anuntat miercuri presedinteleAutoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Dorina Danielescu. Dorina Danielescu a spus ca doar „atat isi permite statul”.
Pentru despagubiri, Guvernul va aloca anual 531 milioane de lei. Danielescu a mai afirmat ca pentru depunerea dosarelor de despagubire va fi stabilit un termen de decadere de 60 zile care va putea fi prelungit doar o singura data, cu maximum 30 zile. Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect de lege care va intra miercuri in dezbatere publica.
Proiectul a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta Guvernului de miercuri.
Despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului si esalonarea platilor despagubirilor pe o perioada de de 10-12 ani”, a spus Danielescu. Practic, se va elimina masura reparatorie a restituirii in natura a imobilelor confiscate, precum si aceea a compensarii cu alte bunuri si servicii, singura modalitate de despagubire constand in despagubirea potrivit actului normativ in discutie. „In prezent este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional”, a precizat Danielescu.
De asemenea, vor fi introduse termene limita de 12, 24 si 48 de luni in functie de numarul de cereri inregistrate, pana la care autoritatile locale si centrale sa finalizeze procesul de solutionare al cererilor depuse.
Dorina Danielescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca Executivul va limita despagubirile acordate fostilor proprietari. Daca va fi adoptata, masura ar afecta cam 100.000 de fosti proprietari. Legea veche nu prevedea o limita a despagubirilor, valoarea acestora fiind stabilita de evaluatoari. In iulie 2012 expira termenul de 18 luni acordat de CEDO statului roman, interval in care trebuie revizuita legislatia in materie. CEDO sugera ca posibila solutie limitarea despagubirilor.