Cel mai mare producător mondial de procesoare ar putea deschide o uzină în Europa – presă
TSMC, compania taiwaneză care este cel mai mare producător mondial de procesoare, ar putea deschide o fabrică în Europa, iar pentru asta va trimite oameni să discute cu potențiali furnizori, scrie Financial Times. Uzina ar putea fi ridicată la Dresda, în Germania, dar contează mult și ce subvenții va oferi statul.
Europa are mare nevoie de propria producție de microprocesoare, iar UE încearcă să stimuleze companiile să investească, printr-un plan de subvenții ce totalizează 43 miliarde euro.
TSMC a mai luat în considerare ideea de a deschide o uzină aici, dar a venit războiul, iar planurile au fost suspendate. Acum, ideea revine în actualitate, mai ales că o serie de clienți din domeniul auto au spus că i-ar ajuta mult dacă TSMC ar avea capacități de producție în Europa.
La început de 2023 va veni în Europa o delegație de la TSMC care va discuta cu furnizori de echipamente și materiale, pentru a vedea dacă aceștia ar putea furniza cantitățile necesare de materiale și echipamente, pentru o potențială unitate de producție TSMC.
O uzină de microprocesoare necesită investiții de miliarde de dolari și construcția durează câțiva ani, dat fiind că este vorba de peste 50 de tipuri de echipamente de producție și peste 2.000 de tipuri de materiale, precum substanțe chimice și gaze industriale.
Dacă ar fi ca TSMC să aprobe o investiție în Germania, construcția uzinei ar începe cel devreme în 2024.
Intel a anunțat în martie 2022 că va investi 36 miliarde euro în Europa și că două fabrici de microprocesoare vor fi construite la Magdeburg. Dar compania americană a cerut recent subvenții mai mari, motivând că au crescut cheltuielile la toate capitolele.