Sari direct la conținut

Cel mai vechi proces din Romania – dosarul "Thyssen", 27 de ani / Sectia pentru judecatori a CSM doreste stabilirea unor reguli de repartizare a dosarelor urgente sau foarte vechi pentru a scurta termenele

HotNews.ro

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marti declansarea unei proceduri de modificare a Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, astfel incat sa permita stabilirea unor reguli de repartizare in cazul dosarelor apreciate de lege ca avand un caracter urgent sau care inregistreaza o durata totala considerabila a procedurii. Masura ar urma sa permita stabilirea unor termene scurte. Decizia CSM vine ca urmare a analizarii „cazului Thyssen” – cel mai lung proces din Romania care se afla pe rolul instantelor romanesti de peste 27 de ani, informeaza un comunicat al CSM si citat de Agerpres. Sectia pentru judecatori a cerut si Inspectiei judiciare sa identifice posibilele abateri disciplinare care au condus la tergiversarea solutionarii cauzei Thyssen.

Aceste reguli de repartizare vor fi aplicate cauzelor apreciate de lege ca avand un caracter urgent sau care inregistreaza o durata totala considerabila a procedurii ori care au fost supuse unor multiple repartizari in sistem, ca urmare a solutionarii diferitelor incidente procedurale, care sa permita stabilirea unor termene scurte la momentul la care instantele sunt sesizate cu cereri in astfel de dosare.

De asemenea, Sectia pentru judecatori a decis instituirea in sarcina colegiilor de conducere ale instantelor a obligatiei de a analiza si stabili situatiile exceptionale, in care repartizarea cauzelor anterior mentionate sa se faca prin derogare de la dreptul comun, cu fixarea unor termene scurte – ca solutie cu aplicabilitate imediata, pana la adoptarea unor modificari regulamentare in acest sens, mai precizeaza sursa citata.

Potrivit comunicatului CSM, Inspectia Judiciara a efectuat verificari la toate instantele implicate in cauza care a facut obiectul sesizarii de catre petenta Thyssen Stahl GmbH cu privire la modalitatea de inregistrare si repartizare a cauzei in caile ordinare/extraordinare de atac, precum si a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii.

CSM a cerut Inspectiei judiciare sa identifice posibilele abateri disciplinare care au condus la tergiversarea solutionarii cauzei Thyssen, timp de 27 de ani

„Pe baza situatiei de fapt retinute in Raportul Inspectiei Judiciare, Sectia a constatat durata excesiva a cauzei, prin gestionarea defectuoasa a acesteia pe parcursul a 27 de ani si a dispus sesizarea Serviciului de inspectie judiciara pentru judecatori pentru a analiza savarsirea unor posibile abateri disciplinare in instrumentarea cauzei referitoare la dispozitiile care reglementeaza repartizarea aleatorie a cauzelor, solutionarea cu celeritate a cauzelor si nerespectarea normelor de procedura”, se arata in comunicat.

Concret, inspectorii CSM vor verifica modul in care au fost repartizate toate cauzele ce privesc litigiul comercial, celeritatea cu care au fost solutionate acestea si daca au fost respectate normele de procedura, informeaza infocsm.ro.

„Sistemul de justitie din Romania este vinovat pentru gestionarea defectuoasa a acestei cauze, care a avut o durata excesiva. Am constatat ca, din martie 2010 pana azi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a avut loc nici un act de judecata a recursului, pe fond”, a declarat, marti, presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava.

Cel mai lung proces din Romania – 27 de ani pe masa instantelor romanesti

Dosarul „Thyssen” care implineste 27 de ani, este si acum pe rolul Sectiei Comerciale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit InfoCSM.ro, „miza” care a declansat acest proces este, conform estimarilor presei vremii, suma de 48 de milioane de euro. Aceasta reprezinta suma actualizata pe care o firma romaneasca pretinde ca nu a incasat-o de la beneficiar, astazi compania Thyssen Stahl, ca urmare a livrarii unui vapor de tabla laminata, la inceputul anilor ’80.

Societatea Thyssen Stahl GmbH a sesizat CSM, in 23 februarie 2010, „caracterul vadit neechitabil” al procedurii judiciare derulate in cauza in care are calitatea de parata si cu care instantele romane au fost sesizate in anul 1983, incalcarea principiului securitatii raporturilor juridice de catre instantele de judecata din Romania, care, pe de o parte, in mod repetat au desfiintat hotarari irevocabile urmare a admiterii contestatiilor in anulare promovate de reclamanta, iar pe de alta parte, si-au schimbat nejustificat viziunea asupra unor probleme de drept a caror interpretare este neechivoca si incalcarea flagranta a institutiei termenului rezonabil.

Din verificarile Inspectiei Judiciare a rezultat ca, in 30 decembrie 1983, pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, reclamanta Intreprinderea de Comert Exterior Metalimportexport Bucuresti a chemat in judecata paratele: Otto Wolff America Inc, cu sediul in SUA, Otto Wolff A.G. Koln, cu sediul in Germania, Otto Wolf GmbH, cu sediul in Germania, Comsteel AG, cu sediul in Elvetia, Cideco SA, cu sediul in Franta, C. Itoh, cu sediul in SUA, Cardinal Shipping, cu sediul in SUA, solicitand obligarea acestora, in solidar, la plata sumei de peste 22,2 milioane de dolari, precum si la plata cheltuielilor de judecata.

In 14 aprilie 1988, pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti a fost inregistrata cererea aceleiasi reclamante in contradictoriu cu Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex) si Chase Manhattan Bank din SUA, prin care a solicitat obligarea acestora la restituirea documentatiei originale aferenta incarcaturii de aproximativ 16.800 tone tabla groasa, in valoare de peste 5,5 milioane de dolari si la plata de daune de 1,2 milioane de dolari, iar in caz de nerestituire a documentatiei sa fie obligate la plata celor doua sume.

Intarzieri in „dosarul Thyssen” – Sapte cai extraordinare de atac si inca 20 de dosare pe procedura

Conform documentului Inspectiei judiciare, citat de infocsm.ro, in afara de caile de atac si a celor doua contestatii in anulare declarate impotriva deciziilor date in recurs, s-au promovat alte sapte cai extraordinare de atac. La toate acestea s-au adaugat alte inca 20 de dosare pentru solutionarea incidentelor procedurale si a altor cereri accesorii si/sau incidentale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro