Sari direct la conținut

Cele mai importante analize și controale medicale de făcut înainte de o sarcină

HotNews.ro
Consult medical, Foto: Shutterstock
Consult medical, Foto: Shutterstock

Dacă ai în plan conceperea unui copil, este indicat să faci câteva vizite la medic pentru a reduce riscul unei sarcini cu probleme sau, dacă e cazul, pentru a trata anumite afecțiuni. Nedepistate, acestea ar putea pune sarcina în pericol. Există inclusiv o listă de vaccinuri recomandate înainte de sarcină.

Pentru că nu există o listă fixă prestabilită de analize pe care le să faci în perioada de preconcepție, cel dintâi pas pe care ar trebui să-l faci este să planifici un control la medicul de familie, care ar trebui să dea recomandare către ginecolog. Medicul ginecolog va face o serie de recomandări generale sau particulare, în funcție de istoricul medical al femeii, al partenerului și al familiilor. Dacă apar semne care identifică boli genetice sau ereditare, se vor recomanda teste specifice la un medic specialist.

Medicul de familie. Controlul stării generale de sănătate și teste de sânge

Medicul de familie este primul specialist care ar trebui vizitat când un cuplu are în vedere o sarcină. Acesta va controla greutatea femeii, va măsura tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Medicul o să recomande și analize de sânge și sumarul de urină.

Grupa de sânge și Rh-ul trebuie făcută atât de femeie, cât și de partener, pentru că dacă se constată că sunteți incompatibili, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită în perioada următoare. Cu ajutorul hemoleucogramei, medicul va evalua riscul de anemie, trombocitopenie, anemie, dar și anumite anomalii ale celulelor sângelui.

Va măsura valorile insulinei, pentru că fluctuațiile acesteia pot duce la complicații în sarcină. Chiar dacă acum valorile insulinei sunt în grafic, această analiză o vei repeta de mai multe ori în timpul sarcinii. Medicul de familie/ginecologul poate recomanda și testele pentru bolile cu transmitere sexuală (se urmăresc, de regulă, sifilis sau Chlamydia), pentru toxoplasmoză, rubeolă, rujeolă, infecția primară cu virusul citomegalic, testul de hepatită B (dacă e pozitiv, copilul va primi tratament specific la naștere). Aceste infecții se transmit de la mamă la făt, așa că e bine să fie depistate și tratate înainte de sarcină.

Vaccinuri recomandate înainte de sarcină

O actualizare a vaccinurilor înainte de a rămâne însărcinată este, de asemenea, importantă. Dacă intenționezi să aduci pe lume un copil, este important să fii la zi cu vaccinările, astfel încât să poți evita bolile care pot fi dăunătoare sarcinii sau copilului. Acest lucru este valabil și pentru partener. Chiar dacă tu te vaccinezi, îmbolnăvirea partenerului înainte de a aduce acasă nou-născutul îl pune pe cel mic în fața unui risc iminent de a se îmbolnăvi, mai ales că nu are imunitate.

Iată care sunt vaccinurile recomandate înainte de sarcină:

  • vaccinul DTP (difteria, tetanosul și pertussis sau tusea convulsivă)
  • vaccinul împotriva hepatitei B
  • vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă)
  • vaccinul împotriva varicelei
  • vaccinul antiCOVID-19
  • vaccinul HPV (dacă ai până în 26 de ani).

Medicul ginecolog. Evaluarea sistemului reproducător și identificarea infecțiilor

Medicul ginecolog va pune întrebări femeii despre stilul de viață, despre cât de multă mișcare face, dacă a mai avut sarcini anterioare (și cum au decurs), dar și avorturi. Se va discuta și despre starea bolilor cronice, dacă acestea există, și cum sunt ținute sub control.

Medicul va recomanda un test Babeș Papanicolau, pentru a identifica infecții sau celule cervicale anormale ce se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt tratate, dar și un test HPV, pentru depistarea infecției cu virusul papilloma uman. O ecografie îi va dezvălui medicului ginecolog starea sistemului reproducător.

Medicul ginecolog poate recomanda și testul genetic de preconcepție. Acesta are ca scop depistarea timpurie a riscului de a da naștere unui copil cu o afecțiune genetică. Medicul poate recomanda testarea celor mai frecvente tulburări ereditare, cum ar fi fibroza chistică (FC) și atrofia musculară spinală (SMA).

Medicul stomatolog. Verifică sănătatea orală și rezolvă problemele de dentiție înainte de sarcină

Sănătatea orală ar trebui să facă parte din planul de investigații înainte de sarcină. Un studiu din 2021 a constatat că parondontita, o boală a gingiilor, crește riscul de naștere prematură. Oricum în timpul sarcinii, corpul trece prin modificări hormonale care pot provoca inflamații excesive ale gingiilor, afecțiune cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Apărută pe fondul unor probleme deja existe ale gingiilor, parondontita s-ar putea agrava.

Medicul psihiatru. Sarcina crește riscul de anxietate și agravează depresia

Sănătatea mentală și emoțională este la fel de importantă ca sănătatea fizică când intenționezi să rămâi gravidă, iar anumite tulburări de sănătate mintală se pot complica în sarcină dacă nu sunt gestionate corespunzător. De exemplu, cercetările arată că depresia netratată în timpul sarcinii este asociată cu nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere, creșterea riscului de cezariană și depresia postpartum. Același studiu spune că persoanele care suferă de depresie înainte de sarcină sunt mai susceptibile de a manifesta simptome de depresie atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro