Sari direct la conținut

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului: Tema Pogromului de la Iasi, abordata tendentios la Antena 3, prin incercarea de a denigra anumite institutii ale statului

HotNews.ro

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) acuza postul de televiziune Antena 3 ca, in cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de marti seara, a abordat in mod „tendentios” subiectul Pogromului de la Iasi si a responsabilitatii neasumate in mod formal de catre autoritati, „prin incercarea de a denigra anumite institutii ale statului”, institutii care „in prezent conduc o serie de investigatii impotriva unor persoane care conduc trustul media care administreaza si postul Antena 3”.

„MCA Romania apreciaza rostirea unor adevaruri in emisiune, dar se desparte total si categoric de maniera in care tema Holocaustului a fost directionata pentru a servi unor scopuri politice si personale si/sau pentru a denigra institutii publice romanesti”, afirma organizatia intr-un comunicat.

Astfel, MCA Romania apreciaza ca „orice discutie despre Holocaustul din Romania, purtata in astfel de conditii si din astfel de considerente, are un efect opus celui educativ” si solicita presei si politicienilor sa se abtina de la a implica subiectul Holocaustului „in dezbateri care sunt initiate din considerente politice, straine victimelor si supravietuitorilor”.

Comunicatul transmis de MCA Romania:

Pe data de 06 August 2013, la postul de televiziune Antena 3 , in cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, moderata de catre dl. Mihai Gadea, a fost abordat subiectul pogromului de la Iasi, din anul 1941. MCA Romania apreciaza rostirea unor adevaruri in emisiune, dar se desparte total si categoric de maniera in care tema Holocaustului a fost directionata pentru a servi unor scopuri politice si personale si/sau pentru a denigra institutii publice romanesti.

In emisiunea mentionata, pogromul de la Iasi a fost prezentat telespectatorilor impreuna cu accentuarea faptului ca, pana in prezent, in Romania, crimele comise de regimul maresalului Antonescu impotriva evreilor nu sunt asumate in mod absolut si formal din considerente pur materiale: din teama ca o astfel de recunoastere va atrage cereri de despagubiri din partea victimelor. De asemenea, a fost mentionat faptul ca actiunea „Last Chance” („Ultima Sansa”), condusa de Centrul Simon Wiesenthal, in Romania, a ramas fara nici un rezultat.

Remarcam importanta afirmatiilor facute in cadrul acestei emisiuni, in care dl. Iancu Tucarman, supravietiuitor al Pogromului, a reprezentat intreaga comunitate evreiasca intr-un mod demn de toata lauda. In acelasi timp, nu putem ignora faptul ca, in fapt, tema Pogromului de la Iasi si a responsabilitatii neasumate in mod formal au fost abordate tendetios, prin incercarea de a denigra anumite institutii ale statului. Unele dintre aceste institutii, in prezent, conduc o serie de investigatii impotriva unor persoane care conduc trustul media care administreaza si postul Antena 3, care a difuzat materialul mai sus mentionat.

De remarcat este faptul ca, in cadrul aceleiasi emisiuni a fost abordat, din aceleasi considerente, si subiectul crimelor comise de regimul comunist. Astfel, din nou, Holocaustul si crimele comuniste sunt prezentate dintr-o singura suflare.

Orice discutie despre Holocaustul din Romania, purtata in astfel de conditii si din astfel de considerente, are un efect opus celui educativ.

Ar fi fost de dorit ca in cadrul emisiunii sa se faca si o analiza critica a manifestarilor prolegionare de astazi din societatea romaneasca.

In aceste conditii, apreciem faptul ca la un post de televiziune, cu o audienta nationala sporita, au fost spuse doua adevaruri cu privire la motivele care stau la baza refuzului guvernelor de a promova Legea 107/2006 intr-o forma care sa recunoasca atrocitatile comise de regimul Antonescu si de Miscarea Legionara impotriva evreilor si a societatii romanesti.

Insa, nu putem sa nu avertizam si sa nu solicitam presei din Romania precum si politicienilor sa se abtina de la a implica subiectul Holocaustului, in general, al Holocaustului din Romania in special, in dezbateri care sunt initiate din considerente politice, straine victimelor si supravietuitorilor.

De asemenea reiteram solicitarea ca Legea 107/2006, in forma ei modificata inaintata in atentia Guvernului Romaniei, de Forumul pentru Combaterea Antisemitismului in Romania (PCA) in colaborare cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania, sa fie adoptata fara intarziere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro