Sari direct la conținut

Centrul Roman de Politici Europene: "Sa nu ne fie frica de Fondul Monetar European"

HotNews.ro

Consiliul European care se reuneste joi la Bruxelles va lua cateva decizii majore. Unele dintre acestea au impact imediat – va fi salvata Grecia prin interventie europeana? – altele vor avea impact pe termen mediu si lung – vor fi create mecanisme de supervizare economica la nivel comunitar? Decizia asupra Greciei priveste Romania doar indirect si mai degraba ca precedent: Romania nu este in zona euro si nu ar contribui la o asemenea interventie, arata raportul publicat luni, 22 martie de catre Centrul Roman de Politici Europene.

…Dar Romania va intra in zona euro în anii urmatori, iar mecanismele create acum o vor viza direct, mia arata expertii CRPE care argumenteaza, în acest raport ca ar fi în interesul Romaniei ca UE sa creeze mecanisme puternice de supervizare economica – „pur şi simplu am pune in comun / importa responsabilitate fiscala, lucru care ne lipseste”.

Autorii raportului CRPE – Cristian Ghinea, Mihai Panaite şi Paul Ivan – analizeaza trei teme care domina dezbaterea europeana in acest moment:

  • Guvernanta economica la nivel UE (cu accent asupra dezbaterii asupra Fondului Monetar European)
  • Strategia de dezvoltare economica 2020
  • Conflictele pe marginea noului serviciu diplomatic al UE

In ce priveste guvernanta economica, raportul analizeaza variantele de lucru vehiculate pentru a preveni pe viitor repetarea situatiei in care a ajuns Grecia acum: propunerea Balladur (ministrii de Finante din zona euro sa aprobe bugetele nationale); propunerea premierului belgian Yves Leterme (crearea unei Agentii Europene pentru Credit) si ideea de a crea un Fond Monetar European (FME).

Raportul analizeaza propunerile existente privind finantarea FME si avantajele crearii acestei institutii fata de situatia existenta acum. In ce priveste Romania, raportul trage concluzia ca frana externa este necesara pentru pastrarea unor bugete echilibrate, asa cum arata experienta din tranzitie (CRPE a analizat deficitele bugetare din 1992 pana acum in functie de existenţa / non existenta unui acord cu FMI).

„Din pacate, nu avem resurse interne pentru responsabilitate fiscala, asa ca existenta unei ancore externe permanente de tip FME ne-ar prinde bine. Oricum, actuala formula de acorduri comune FMI – UE practicata pentru Romania, Ungaria şi Letonia prefigureaza in practica modul de lucru al unui FME: conditionalitati de tip FMI + mijloace de interventie specifice UE.”, spun expertii CRPE.

In ce priveste noua strategie economica UE 2020, raportul recomanda guvernului o analiza asupra a ceea ce nu a functionat in aplicarea de catre Romania a strategiei precedente Lisabona: „In indexul dat recent publicitatii de Center for European Reform, Romania este pe penultimul loc in UE ca performanta (vedeti Fig. 2 din raport). Situatia cea mai grava este la rata de ocupare a fortei de munca, care a scazut in Romania fata de 2000, in timp ce media UE a crescut. Credem ca aceasta ar trebui sa fie principala preocupare in aplicarea viitoarei strategii 2020 la contextul romanesc”

Raportul integral poate fi citit pe www.crpe.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro