Cercetatorii britanici anunta: Suntem la 10 ani departare de primul creier uman artificial
Suntem la 10 ani departare de primul creier artificial complet functional, spun oamenii de stiinta britanici. Henry Markram, director al proiectului Blue Brain, a anuntat ca a simulat deja pana in prezent elemente ale creierului de sobolan. Cat priveste creierul artificial uman, el ar putea fi folosit mai ales in gasirea unor tratamente pentru boli mintale, a declarat Henry Markram, citat de BBC.
Descoperirea va fi cu atat mai mare, cu cat aproximativ doua miliarde de oameni sufera de diverse boli mintale, a subliniat omul de stiinta. „Nu este imposibil sa cream un creier uman, il putem realiza in 10 ani”, a continuat el. Proiectul Blue Brain a fost initiat in 2005 si isi propune sa realizeze primul creier de mamifer in laborator.
Mai exact, echipa condusa de Henry Markram se concentreaza pe simularea unei coloane neocorticale, cea mai mica unitate functionala a neocortexului. „Este un nou creier”, a explicat cercetatorul. „Mamiferele aveau nevoie de el pentru ca trebuie sa faca fata responsabilitatilor parentale, interactiuni sociale complexe ale functiilor cognitive”.
„Evolutia de la soarece la om a fost atat de rasunatoare, incat a fost multiplicata de o mie de ori din punct de vedere al numarului de unitati, pentru a produce acest organ aproape inspaimantator”, a sustinut britanicul. Cercetarile continua, insa, la fel ca si evolutia. Si „evolueaza la o viteza enorma”.
In ultimii 15 ani, profesorul Markram si echipa sa au studiat in special structura coloanei neocorticale. „E ca si cum ai merge si ai cataloga o parte din padurea tropicala – cati copaci are, ce forma au copacii, cati copaci din fiecare tip avem noi, care este pozitia lor”. „Dar este un pic mai mult decat o catalogare, pentru ca trebuie sa descrii si sa descoperi toate regulile de comunicare si de conexiune”, a continuat el.
Proiectul are acum un program de „zeci de mii” de neuroni – fiecare diferit – care le-a permis cercetatorilor sa construiasca digital o coloana neocorticala artificiala. Cercetatorii sunt, insa, inca departe de rezultatul final.