Sari direct la conținut

Cererea de anulare a hotararii CNA de retragere a licentei OTV, respinsa de Curtea de Apel Bucuresti

HotNews.ro

Curtea de Apel Bucuresti a respins miercuri cererea de anulare a hotararii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) privind retragerea licentei de emisie a OTV, decizia putand sa fie contestata la instanta suprema, informeaza Mediafax.

Instanta a stabilit ca cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie in urma careia postului OTV i-a fost retrasa licenta de emisie este neintemeiata.

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Avocatii firmei de avocatura Fenechiu-Savu si Asociatii, care reprezinta societatea Ocram Televiziune, au depus in 23 ianuarie la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de anulare a deciziei Consiliului National al Audiovizualului din 22 ianuarie privind retragerea licentei de emisie a OTV.

Totodata, avocatii au depus si o cerere de suspendare provizorie a deciziei CNA pana la ramanerea irevocabila a solicitarii de anulare a acesteia. Cererea a fost respinsa de instanta in 31 ianuarie. Decizia Curtii de Apel Bucuresti in cazul solicitarii de suspendare provizorie a fost contestata la instanta suprema, urmand ca recursul sa fie judecat in 12 aprilie.

Potrivit avocatilor lui Diaconescu, in cele doua cereri depuse la Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu decizia CNA de retragere a licentei OTV, sunt invocate „trei motive mari si late”.

„Primul motiv este acela ca amenzile vechi au fost contestate, iar faptul ca ele, contestatiile, au fost respinse definitiv dupa deschiderea procedurii, chiar daca erau amenzi prealabile, si prin urmare datoria era dinaintea procedurii, nu ne permitea sa le platim”, au aratat avocatii OTV.

Odata cu deschiderea procedurii falimentului, au mai precizat acestia, nu mai pot fi platite datoriile restante. „Odata ce s-a deschis o procedura, nu poti plati nimic, nicio plata ce o datorai la momentul deschiderii procedurii. Deci acele amenzi de care vorbesc ei (CNA – n.r. ) nu puteau legal fi achitate. Relativ la amenzile de dupa deschiderea procedurii, respectiv 28 martie 2012, toate au fost contestate. Niciuna nu era irevocabil pierduta”, au mai declarat sursele citate.

Al doilea motiv, sustin avocatii OTV, este legat de faptul ca hotararea a fost luata de un Consiliu constituit nestatutar. „Pentru ca presedinta CNA a fost validata in ziua cand s-a dat suspendare. Nici macar nu fusese publicata in Monitorul Oficial numirea ei. S-a publicat a doua zi. Ea nu era presedintele CNA. Iar faptul ca ei au optat pe varianta semnarii documentelor de catre vicepresedintele CNA, care era legal, este o pura fictiune, pentru ca sedinta a fost condusa de un presedinte nestatutar, motiv pentru care sedinta respectiva este nula”, au spus aceleasi surse.

Al treilea motiv mentionat in cele doua documente este acela ca faptele pentru care s-a dat respectiva decizie „nu sunt descrise in niciun fel”. „Decizia CNA este nemotivata. Are o pagina”, au afirmat avocatii OTV.

In 28 ianuarie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul instantei supreme o plangere la adresa membrilor CNA, pe care ii acuza de abuz in serviciu in legatura cu deciziile de retragere a licentei de emisie a OTV si de amendare dupa inchiderea postului.

CNA a retras, in sedinta din 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, licenta audiovizuala a televiziunii OTV, fapt care presupune ca postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenta OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasa la propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licenta OTV – un post aflat in lista televiziunilor „must carry”, pe care cablistii trebuie sa le retransmita in mod obligatoriu – a fost retrasa din cauza ca societatea Ocram Televiziune SRL, care detine licenta televiziunii, nu a facut dovada platii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru incalcari ale legislatiei audiovizualului, in anii 2009, 2010, 2011 si 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licenta audiovizuala analogica se retrage de Consiliu in urmatoarele situatii: titularul nu depune la Consiliu, in termen de 6 luni de la data aplicarii unei amenzi, dovada achitarii acesteia”.

OTV a primit amenzi in cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul National al Audiovizualului, incepand din anul 2009 si pana pe 28 martie 2012, cand televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat in insolventa, si nu a facut la CNA dovada achitarii lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Dupa luarea hotararii de retragere a licentei OTV, Laura Georgescu, presedintele CNA, a declarat pentru jurnalistii aflati la sedinta Consiliului ca decizia CNA de retragere a licentei OTV urma sa fie trimisa postului OTV in dupa-amiaza zilei de 22 ianuarie. Potrivit Laurei Georgescu, decizia CNA trebuie pusa in aplicare imediat ce este primita oficial de reprezentantii OTV.

Ea a spus ca a propus retragerea licentei postului OTV pentru ca aceasta televiziune a facut „un abuz unic” in istoria CNA si in istoria Romaniei, respectiv a solicitat instantei si a si primit atribuirea calitatii de „consumator captiv in raport cu CNA”.

Totodata, Laura Georgescu a spus ca CNA a pierdut acest proces la fond, dar a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. „CNA a pierdut fondul. Am in acest moment o sentinta definitiva, dar nu am si caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta si cu el mai pot intoarce (…) CNA a facut deja recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A fost prima masura pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.

Societatea Ocram Televiziune SRL este in insolventa din data de 28 martie 2012.

Asociatii societatii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) si GMG Media Box SA (19,9%). Actionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin si Druica Constantin (cu cate 0,002%). Actionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociatia salariatilor din SNP Petrom SA (25 asociati) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% si Actionari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Actionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al carei actionar unic este Luca Liviu.

OTV a inceput sa emita in 6 septembrie 2001. Licenta postului OTV a mai fost retrasa o data de CNA, in anul 2002, pe vremea cand Consiliul era condus de Ralu Filip.

Pe de alta parte, Dan Diaconescu controleaza si postul DDTV, unde era de asteptat sa isi mute emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, dupa incetarea emisiei OTV.

Licenta audiovizuala a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenta DDTV (DIRECT DIGITAL TV) este detinuta de societatea Telecroma Media SRL, ai carei asociati sunt: Flostoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) si Al Attar Khaldoun (5%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro