Sari direct la conținut

Cetatea lui Mircea cel Batran se pregateste pentru vizitele turistilor

euROpeanul

Autoritatile locale si intreprinzatorii au inceput deja sa pregateasca proiecte din domeniul turismului pentru a primi finantare. Una din initiative s-a nascut la Giurgiu si urmareste crearea unui circuit turistic care va include monumentele istorice Turnul Ceasornicului din secolul al XVIII-lea, ruinele cetatii lui Mircea cel Batran si Manastirea Comana, ctitorita de Vlad Tepes.

Asteptarile celor care intentioneaza sa atraga bani pentru turism se apropie de sfarsit. Dupa publicarea variantei intermediare a Ghidului Solicitantului pentru Programul Operational Regional (POR) Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, diversi solicitanti se arata interesati sa acceseze fonduri europene pentru a realiza proiecte care, pana acum, nu puteau fi finantate decat prin fonduri de la guvern sau de la alte organizatii internationale.

Proiecte deja pregatite

Varianta finala a Ghidului Solicitantantului se stabileste in data 30 octombrie, in urma sedintei Comitetului de Monitorizare al POR. Pentru componenta amintita exista deja initiative de proiecte care asteapta sa fie depuse.

Una dintre acestea apartine Directiei de invatamant din cadrul Consiliului Judetean Giurgiu si urmareste sa creeze un circuit turistic in zona. Acesta ar urma sa includa monumentele istorice Turnul Ceasornicului (in orasul Giurgiu) din secolul al XVIII-lea, ruinele cetatii lui Mircea cel Batran (in orasul Giurgiu) care dateaza din secolul al XIV-lea si Manastirea Comana (in satul Comana) ctitorita de Vlad Tepes.

Prima faza a proiectului, deja demarata, consta in refacerea scuarului in care se afla Turnul Ceasornicului. Mariana Stan, conultant la Consiliul Judetean Giurgiu si unul dintre initiatorii proiectului, isi aminteste ca “in acest scuar era un sens giratoriu de unde iradiau strazile orasului Giurgiu”. Sensul giratoriu nu mai poate fi refacut, deoarece “in piata exista o constructie care nu poate fi daramata.

Chiar daca scuarul nu va arata ca altadata, renovarea lui este necesara, pentru ca centrul orasului sa devina o destinatie turistica atractiva”.

Turnul Ceasornicului este un monument istoric si, asemenea celorlalte monumente alese in proiect, indeplineste conditiile necesare de eligibilitate in cadrul POR 5.1, fiind un monument ce face parte din patrimoniul cultural national. “Toti turistii care ne viziteaza intreaba daca se poate urca in Turn. insa este parasit de ani de zile. Nu este valorificat de nimeni”, spune Mariana Stan.

“Aceste fonduri antreneaza nu numai Ministerul Turismului, dar si Ministerul Cultelor si Culturii, precum si organizatii culturale guvernamentale si non-guvernamentale care pot fi cooptate ca parteneri”, este de parere Ioana Neagu, consultant financiar. Ea sugereaza autoritatilor locale sa incheie parteneriate cu organizatii care dispun de know how-ul necesar implementarii unor astfel de proiecte.

Focus pe valorificarea patrimoniului cultural

Pentru Romania, este deosebit de important sa isi conserve si sa se puna in valoare mostenirea culturala a diferitelor regiuni ale tarii, care a fost grav afectata in timp. Astfel, cladiri istorice, monumente, muzee, teatre, lucrari istorice de arta vor putea fi renovate sau introduse in circuitul cultural prin accesarea fondurilor europene destinate turismului.

Asemenea proiecte au mai fost desfasurate in Romania, dar, nefiind eligibile pentru finantare prin programele de preaderare, au apelat la sprijin din partea altor organizatii. Un exemplu este cel propus de Creative City, un program international al UNESCO aplicat in Romania, la Iasi, prin British Council.

Prin seminarii desfasurate, anul trecut, in cadrul Creative City, au fost propuse mai multe proiecte cu o componenta culturala, dintre care unul, referitor la renovarea Filarmonicii, a primit consultanta pentru obtinerea de finantare din terte surse. Un proiect similar ar putea fi acum sustinut prin fonduri structurale.

Fonduri de peste 230 de milioane euro

Axa 5 a Programului Operational Regional are trei domenii majore de interventie, care se concentreaza, fiecare in parte, asupra unui anumit aspect problematic al turismului din Romania.

Primul domeniu major de interventie are in vedere restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe si beneficiarii eligibili(axa este 5, 5.1 este domeniul major de interventie) – autoritati ale administratiei publice locale, autoritati ale administratiei publice centrale sau institutii de cult – vor putea accesa, de la Departamentul Turismului din Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, fonduri in valoare de aproximativ 235 milioane euro, destinate restaurarii si valorificarii patrimoniului cultural in mediul urban si rural.

In cadrul domeniului major de interventie 5.1 “Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, crearea si modernizarea infrastructurilor conexe” se vor finanta doar acele obiective cu potential turistic care sunt incluse in patrimoniul UNESCO, patrimoniul cultural national sau patrimoniul cultural local din mediul urban sau rural.

Obiectivele urmarite prin Axa 5 a Programului Operational Regional sunt cresterea numarului de turisti prin valorificarea potentialului turistic si extinderea perioadei sezonului turistic pe de o parte, iar pe de alta parte cresterea importantei turismului si a culturii, ca factori care stimuleaza cresterea economica in diferite regiuni ale tarii.

Sursa: publicatia euROpeanul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro