Sari direct la conținut

China a condamnat la moarte pentru luare de mită încă un fost director al companiei Huarong

HotNews.ro
Sediu al China Huarong, Foto: Jade Gao / AFP / Profimedia Images
Sediu al China Huarong, Foto: Jade Gao / AFP / Profimedia Images

Bai Tianhui, un fost manager general al companiei de investiții China Huarong International Holdings, a fost condamnat luni la moarte pentru luare de mită de către o instanță din orașul Tianjin aflat în nordul Chinei, relatează televiziunea de stat CCTV, citată de Reuters.

Bai a fost condamnat pentru primirea unor mite în valoare totală de 1,1 miliarde de yuani (151,81 de milioane de dolari) între 2014 și 2018, potrivit instanței din Tianjin.

El a fost acuzat că a făcut abuz de putere pentru a oferi asistență unor companii în licitații de achiziții publice și diverse activități financiare.

Instanța a descris cuantumul mitei primite de Bai ca fiind „în mod deosebit de mare” și că „impactul social” al acțiunilor sale a constat în „prejudicii grave pentru interesele statului și poporului”.

China Huarong International Holdings este o companie offshore cheie a China Huarong Asset Management, care a fost redenumită în luna ianuarie China CITIC Financial Asset Management, după ce a fost preluată de o companie de stat.

Un fost președinte al China Huarong Asset Management a fost condamnat la moarte cu 3 ani în urmă

Noua sentință vine după ce Lai Xiaomin, un fost președinte al China Huarong, a fost condamnat la moarte în 2021 după ce a fost găsit vinovat de luare de mită în valoare de 1,788 miliarde de yuani între 2008 și 2018.

Autoritățile chineze au pus în aplicare sentința în cazul acestuia la mai puțin de o lună după pronunțarea sa.

Lai a recunoscut într-un documentar realizat de televiziunea de stat a Beijingului și difuzat în 2020 că a acceptat plăți cash și a oferit detalii despre modul în care aducea bancnote cu valiza la apartamentul său din Beijing.

China Huarong Asset Management este una dintre cele mai mari companii de gestionare a creditelor neperformante din China.

Condamnarea la moarte este pronunțată rar în China în cazul dosarelor de corupție, însă organizația pentru drepturile omului Amnesty International estimează că mii de prizonieri de drept comun sunt executați în fiecare an în țară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro