Sari direct la conținut

China acuză NATO că încearcă să își „depășească limitele” chiar și în Europa

HotNews.ro
China acuză NATO că încearcă să își „depășească limitele” chiar și în Europa
FILE - Chinese President Xi Jinping, front row center, stands with his cadres during the Communist song at the closing ceremony for the 19th Party Congress at the Great Hall of the People in Beijing on Oct. 24, 2017. China's long-ruling Communist Party on Tuesday, Aug. 30, 2022, set October 16 for its 20th party congress, at which leader Xi is expected to be given a third five-year term.,Image: 717621738, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required. OCT. 24, 2017, FILE PHOTO, Model Release: no, Pictured: Andy Wong,Xi Jinping, Credit line: Andy Wong / AP / Profimedia

China a denunţat vineri drept o „depășire a limitelor” recentele declaraţii ale NATO privind posibilitatea de a „prelua” proiecte de infrastructură (deţinute de chinezi) în Europa în cazul escaladării conflictului cu Rusia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Mai exact, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a calificat vineri aceste declaraţii drept un alt semn al intenţiilor NATO de a-şi „depăşi limitele şi de a-şi extinde puterea”, precum şi de a încuraja „confruntarea între blocuri”.

Aceasta „contravine principiilor de nealiniere, de ne-confruntare şi de a nu viza terţe părţi, care stau la baza relaţiei între China şi Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt citat.

În acest sens, cooperarea economică între China şi Uniunea Europeană „este benefică pentru ambele părţi”, a subliniat Jian, calificând drept „iraţional” faptul ca NATO să „interfereze şi să submineze” această cooperare sub pretextul conflictului din Ucraina.

„Toate părţile ar trebui să se opună cu fermitate unor astfel de interferenţe”, a insistat purtătorul de cuvânt al MAE chinez în conferinţa sa de presă săptămânală.

Mai multe media americane au evocat recent posibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să „preia” anumite proiecte de infrastructură în Europa în cazul escaladării conflictului cu Rusia.

Țări NATO ar dori să preia anumite proiecte derulate de China în Europa

Poziţia Chinei reflectă tensiunile în creştere între ţara asiatică şi NATO, care s-au amplificat în ultimii ani din cauza susținerii arătate de aceasta Rusiei în pofida războiului din Ucraina, divergențelor comerciale și a reprimării minorității uigure din regiunea Xinjiang.

Oficialii NATO discută despre posibila revendicare a unor proiecte de infrastructură deţinute de China în Europa, în cazul în care un conflict mai larg cu Rusia ar izbucni în estul continentului, au declarat la 11 iulie pentru CNN trei oficiali implicaţi în discuţii.

Cu un deceniu în urmă, când Europa depunea eforturi să depăşească efectele crizei financiare globale, promisiunea de finanţare a infrastructurii din partea firmelor de investiţii cu capital chinez părea un beneficiu major.

La ora actuală, cu cel mai mare război terestru desfăşurat în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Occidentul avertizează cu privire la sprijinul acordat de Beijing invaziei Rusiei în Ucraina, ţările NATO văd acum aceste investiţii ca pe o vulnerabilitate, aliaţii începând să discute despre modalităţi de a recupera o parte din aceste proiecte, au declarat oficiali, citaţi de CNN.

De la începutul conflictului, China a adoptat o poziţie ambiguă cu privire la războiul din Ucraina, făcând apel la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi la respectarea „preocupărilor legitime de securitate” ale tuturor părţilor, cu referire la Rusia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro