China bate SUA la numarul de utilizatori broadband
China ar putea deveni piata cu cei mai multi utilizatori de internet broad-band din lume, urmand ca in scurt timp sa depaseasca Statele Unite. La nivel mondial exista 1.1 miliarde de persoane care acceseaza internetul, aproape 300 de milioane facand-o printr-o conexiune broadband, informeaza The Guardian.
In Romania, exista in acest moment putin peste un milion de persoane cu acces la broad-band, ritmul de crestere al pietei fiind de 40% in a doua jumatate a anului trecut.
In ciuda faptului ca o persoana din cinci are acces la internet lumea este divizata din punct de vedere digital.
Astfel, in topul regiunilor cu cea mai dezvoltata piata in acest moment este SUA, Europa de Vest si tari cu economii puternice precum Coreea de Sud si Japonia La polul opus se situeaza Africa, multe din economiile acestui continent ducand lipsa de facilitati elementare precum telefonia.
In Statele Unite exista 60 de milioane de utilizatori de broad-band, locul secund fiind detinut de China. In numai 12 luni numarul de persoane cu acces la retele broad-band in China a crescut cu 15 milioane pana la un total de 56 de milioane, fiind de asteptat ca in 2007 sa ajunga pe prima pozitie a acestui clasament.
Rezultatele impresionante ale Chinei se datoreaza dezvoltarii ametitoare a econmiei si a interventiilor guvernului.
Piata a fost impulsionata de dorinta guvernului ca fiecare gospodarie din capitala Beijing sa aiba acces la o retea de broad-band cu ocazia Jocurilor Olimpice ce vor avea loc in 2008.
Japonia are 26.5 milione de utilizatori de internet cu acces la o retea broad-band, urmata de Germania cu 16 milioane.
Coreea de Sud insa este de departe tara cu cel mai mare numar de gospodarii online-peste 90% avand acces la o retea broad-band.
Penetrarea broad-band in Europa de Est este relativ scazuta insa ritmul de crestere este foarte puternic, fiind estimat la 10% anual. Reabilitarea economica a acestei zone din Europa a facut ca ritmul de crestere al accesului la broad-band in Croatia sa fie de 25%, in Ungaria si Bulgaria de aproximativ 10% iar in Polonia 9%.
In Romania, la sfarsitul anului 2006, existau aproximativ un milion de conexiuni broad, band, in a doua jumatate a anului ritmul de crestere fiind de 40%, se arata intr-un studiu realizat de IDC Romania pentru Cisco.