Sari direct la conținut

China: Discuțiile cu privire la un posibil acord comercial cu SUA trebuie să fie echitabile și mutual benefice

HotNews.ro
China: Discuțiile cu privire la un posibil acord comercial cu SUA trebuie să fie echitabile și mutual benefice

Convorbirile cu privire la un acord comercial între Statele Unite și China ar trebui să fie proporționale și reciproc avantajoase, a declarat vineri vice-ministrul chinez al comerțului Wang Shouwen, adăugând că speră ca cele două țări să poată găsi modalități de a-și gestiona diferențele prin intermediul dialogului, relatează Reuters.

Președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping vor negocia un posibil acord la summitul G20 de la Buenos Aires săptămâna viitoare, deoarece legăturile comerciale dintre cele două mari economii ale lume devin din ce în ce mai dificile.

Wang, care a vorbit la o conferință de presă de la Beijing, a declarat că speră ca ambele părți să găsească cele mai bune soluții și să găsească modalități de a-și rezolva problemele. Oficialii din ambele țări sunt în contact strâns sub îndrumarea liderilor lor, a adăugat el.

Washingtonul dorește ca Beijingul să îmbunătățească accesul pe piață și protecția proprietății intelectuale pentru firmele din S.U.A., să reducă subvențiile industriale și să reducă deficitul comercial de 375 de miliarde de dolari. Trump a impus tarife de 250 miliarde dolari importurilor chinezești pentru a forța mâna chinezilor.

Rata tarifului SUA pe 200 de miliarde de dolari în mărfuri chinezești va crește până la 25%, de la 10% la 1 ianuarie. Trump a amenințat că va impune taxe pentru toate importurile chineze rămase – cu aproximativ 267 miliarde dolari mai mult în bunuri – dacă Beijingul nu reușește să satisfacă cererile SUA.

Trump a declarat joi că speră să poată face o înțelegere cu China atunci când se întâlnește cu Xi.

,,Pot să spun acest lucru, China dorește un acord foarte tare din cauza tarifelor”, a declarat Trump pentru reporterii din Palm Beach, Florida.

,,China vrea să facă o înțelegere, dacă putem face o înțelegere, o vom face”, a adăugat el.

Întâlnirea cu mize mari va avea loc deoarece administrația Trump nu dă niciun semn că ar exista posibilitatea de a renunța la unele pretenții.

China a respins acuzațiile proaspete ale SUA conform cărora ar perpetua practicile comerciale ,,neloiale” și a cerut Washingtonului să înceteze provocările.

Ministrul Comerțului din China a declarat joi că a fost profund îngrijorat de raportul emis de administrația din S.U.A. în această săptămână.

În ceea ce privește preocupările legate de securitate, guvernul S.U.A. a propus, de asemenea, intensificarea controlului asupra exporturilor de tehnologii în 14 domenii cheie ale tehnologiei avansate, inclusiv inteligența artificială și tehnologia microprocesoarelor, o mișcare pe care mulți analiști o consideră drept o amenințare directă la adresa Chinei.

O perioadă de consultare publică de 30 de zile privind propunerea de includere a acelor sectoare în regimul său mai larg de control al exporturilor este în curs de desfășurare și se va încheia pe 19 decembrie, potrivit unui document publicat în registrul federal al guvernului S.U.A.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro