China si SUA, interese diferite in cadrul discutiilor de la Washington
Agenda primei zile a vizitei presedintelui chinez Hu Jintao in Statele Unite va fi dominata de problemele relatiei comerciale dintre cele doua tari si de deschiderea unor noi domenii de cooperare economica. Cei doi presedinti au programate discutii cu liderii principalelor companii americane si chineze, printre care Boeing, General Electric, Intel si Goldman Sachs.
Simultan cu vizita lui Hu Jintao, partea americana a organizat si o intalnire a companiilor implicate in productia de energie regenerabila, eveniment caracterizat de presa chineza drept “o oportunitate de aur pentru colaborarea chinezo-americana”.
Un prim acord a fost semnat intre compania americana Alcoa, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu la nivel mondial, si China Power Investment Corp. Valoarea contractului dintre cele doua companii este de peste 7 miliarde de dolari si vizeaza vanzarea de tehnologii mai eficiente si mai putin poluante catre industria de prelucrare a aluminiului din China.
General Electric a semnat de asemenea un contract important cu grupul chinez Shenhua, legat de tehnologii superioare de procesare a carbunelui.
Intrarea celor doua companii americane pe piata chineza este vazuta si ca o victorie pentru americani, care au acuzat China anul trecut de subventionare ilegala a industriei energiei regenerabile, dupa ce guvernul de la Beijing a acordat facilitati care contravin regulamentului Organizatiei Internationale a Comertului pentru mai multi dezvoltatori de centrale electrice eoliene.
Intalnirea dintre CEO-ul Boeing si presedintele chinez este de asemenea vazuta ca fiind un eveniment de mare importanta, in conditiile in care China va avea nevoie de 4330 de avioane noi in urmatorii 20 de ani, necesitate care reprezinta un potential de vanzari enorm pentru compania aeronautica americana, cu o valoare ce depaseste 480 de miliarde de dolari, conform cifrelor publicate de Reuters.
In ciuda faptului ca presedintele Hu Jintao a exprimat clar inainte de plecarea la Washington ca nu va fi dispus la compromisuri in privinta valorii yuanului, care este considerata de catre economisti ca fiind tinuta in mod artificial la un nivel scazut pentru a mentine exporturile la un nivel ultra-competitiv, Statele Unite vor profita de dorinta autoritatilor Chineze de a avea o vizita fara incidente pentru a obtine alte concesii din partea gigantului asiatic.
Statele Unite spera sa obtina si o relaxare a limitarilor exporturilor unor produse chinezesti de maxim interes, cum sunt metalele rare. La inceputul acestui an, China a creat panica in pietele internationale dupa ce a oprit exportul acestor materiale pe fondul unui conflict diplomatic cu Japonia. Gigantul asiatic este la ora actuala principalul exportator al acestor metale, cu o cota de piata ce se situeaza in jurul cifrei de 95%.
De-a lungul timpului, vizitele bilaterale s-au remarcat ca mijloace excelente de a obtine progrese semnificative in relatiile dintre cele doua tari, inca de la prima vizita a presedintelui Nixon in China din anul 1972, un eveniment remarcabil in conditiile in care situatia geopolitica era dominata de Razboiul Rece.
Normalizarea relatiilor dintre cele doua tari a permis ca la intalniri bilaterale viitoare, cum a fost cea din 1979, cand reformistul Deng Xiaoping a vizitat SUA, sa se semneze protocoale importante privind cooperarea stiintifica, tehnologica si economica. Notabile sunt si intalnirile dintre liderii chinezi si americani din 1985, cand a fost semnat protocolul privind evitarea dublei taxari si din 2002, cand presedintele chinez Jiang Zemin si George W. Bush au semnat acorduri pentru extinderea colaborarii in domeniul economic si cultural.
Succesul vizitei in SUA este crucial pentru Hu Jintao, aceasta vizita fiind cea mai importanta a finalului sau de mandat.