Christo Grozev, jurnalistul Bellingcat care ține treaz Kremlinul noaptea: „Cred că vor încerca să mă omoare”
Christo Grozev, jurnalistul site-ului de investigaţii Bellingcat care a dezvăluit numele agenţilor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei implicaţi în tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, trăieşte la Viena, sub protecţia poliţiei austriece, scriu EFE și Agerpres.
Acesta se află sub protecție după ce reprezentanţi ai forţelor de ordine din capitala austriacă şi foşti agenţi de informaţii ruşi l-au avertizat că viaţa îi este în pericol din cauza anchetelor sale.
„Frica este o emoţie subiectivă, aşa că nu mă tem pentru viaţa mea. Dar cred că vor încerca să mă omoare”, a declarat Grozev pentru EFE într-un interviu acordat în capitala Austriei.
Tentativele de asasinare cu agent neurotoxic Noviciok a lui Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, sau a fostului agent Serghei Skripal şi fiicei sale Iulia în 2018 în Marea Britanie sunt, potrivit lui Grozev, doar câteva exemple dintre „numeroasele instrumente” de care dispune Kremlinul pentru eliminarea criticilor săi.
Jurnalistul de naţionalitate bulgară consideră că atacurile cu Noviciok ar fi fost imposibile fără aprobarea preşedintelui rus Vladimir Putin, în coordonare cu FSB.
„Programul privind agentul neurotoxic Noviciok (încadrat la armele chimice de uz militar. n.red.) este într-atât de periculos, încât era nevoie de aprobare” de la vârf, spune Grozev.
„Sunt un activist, dar scopul meu este să investighez infracţiunile comise de guverne, pe care nimeni nu doreşte sau nu le poate investiga”, adaugă Grozev, care colaborează din 2016 cu Bellingcat, platforma de investigaţii care cercetează date din surse deschise şi care a câştigat recunoaştere prin dezvăluirile sale bine documentate.
Prima anchetă majoră a lui Grozev a fost dezvăluirea presupusei implicări a armatei ruse în doborârea zborului MH17 în iulie 2014 în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord. Această investigaţie i-a adus platformei Bellingcat celebritate în Olanda, de unde proveneau cei mai mulţi dintre pasagerii zborului MH17, iar în prezent o fundaţie de loterie din Ţările de Jos este cel mai mare susţinător financiar al portalului.
Ultima soluție
Bellingcat, care se bazează în principal pe utilizarea datelor din surse deschise, cu anumite rezerve, şi-a început existenţa în 2014 ca un proiect personal al bloggerului Elliot Higgins, care în acel moment investiga utilizarea armelor chimice în războiul din Siria.
Pentru a-i identifica pe agenţii FSB care l-ar fi otrăvit pe Navalnîi cu Noviciok, Grozev a utilizat date obţinute de pe piaţa neagră rusă a paşapoartelor şi a înregistrărilor de apeluri telefonice private, o investigaţie foarte asemănătoare cu cea pe care Bellingcat a realizat-o în 2018 în cazul Skripal şi care i-a adus lui Grozev premiul european pentru investigaţii de presă Investigative Reporting Award.
„Am început să lucrăm cu date din surse deschise, dar atunci când te confrunţi cu o reţea de spionaj sofisticată care îşi desfăşoară infracţiunile în mod profesionist, aceasta nu este suficient”, spune jurnalistul.
Pe fondul corupţiei generalizate în Rusia, nu puţini sunt cei care îşi suplimentează veniturile din vânzarea datelor pe piaţa neagră de profil, printre aceştia putând fi întâlniţi de la angajaţi ai băncilor şi companiilor de telefonie mobilă până la poliţişti. Astfel, informaţii considerate confidenţiale pot fi uşor cumpărate cu o „mână” de criptomonede.
„Este ultima noastră soluţie”, remarcă Grozev, care asigură că recurge la această piaţă neagră de date doar atunci când are convingerea puternică că un stat a comis o infracţiune, şi că foloseşte doar datele necesare pentru a-şi testa ipoteza, eliminând orice urmă de informaţii cu caracter privat.
El a recunoscut că a fost surprins să vadă că această piaţă neagră de date în Rusia este în continuare activă după ancheta Bellingcat în cazul Skripal.
„Ne-au pus capcane, încercând să ne pună pe piste greşite, au devenit mai inteligenţi”, remarcă jurnalistul, menţionând că cea mai mare schimbare a fost totuşi „dublarea” preţului pentru informaţii.
Dezvăluirile lui Grozev au avut un impact major în Occident, iar, după ancheta în cazul Navalnîi, acestea încep să aibă impact şi asupra societăţii ruse, apreciază jurnalistul de la Bellingcat.
„Pentru prima oară începe să devină clar că Putin se află în spatele a tot”,, susţine Grozev în interviul pentru EFE.
Citește și: