Chrysler va intra in procedura de faliment, dar a batut palma cu Fiat, confirma presedintele Obama
Chrysler a batut palma pentru un parteneriat cu Fiat, iar astfel 30.000 de locuri de munca la producatorul american si alte cateva zeci de mii la furnizori vor fi salvate, a spus presedintele SUA, Barack Obama. El a spus ca falimentul va fi rapid si eficient, iar Chrysler ar trebui sa-si revina si cu ajutorul Fiat care va transfera tehnologie de miliarde de euro pentru ca in SUA sa se produca masini mai economice.
Obama spune ca sustine cererea Chrysler de a intra sub protectia legii falimentul, iar procesul va fi „rapid, eficient si controlat”. El a spus ca nu exista alta solutie si prea multi bani ai contribuabililor s-ar fi pierdut.
Chrysler va mai primi fonduri de la Guvernul american, dar si din Canada, primele fiind de 3,5 miliarde dolari pentru a sustine compania in timpul procesului de faliment.
Chrysler nu va inchide uzine si nici nu va da oameni afara, iar compania ar trebui sa fie in faliment pentru o luna sau doua, au spus reprezentanti ai Administratiei Obama, citati de AFP. In plus, compania va mai primi imprumuturi de circa 3,5 miliarde dolari pentru a fi tinuta in viata in timpul procesului de faliment. Guvernul canadian a anuntat ca va pune fonduri de 2,4 miliarde dolari, in timp ce autoritatile americane vor mai furniza alte 4,7 miliarde dolari dupa ce Fiat preia controlul.
Pe langa toate acestea, GMAC, divizia de finantare a General Motors, va asigura finantare si pentru cei care doresc sa-si ia masini Chrysler.
Bloomberg spune ca, practic, Chrysler va fi vanduta unei companii noi, creata de Guvernul american conform legii falimentului.
Presedintele Obama a spus ca al treilea mare producator auto american a ajuns intr-o situatie atat de grea fiindca nu a putut tine pasul cu vremea, producand masini ne-economice si mai putin fiabile decat concurenta. El crede totusi ca producatorul va iesi mai puternic si mai competitiv din procesul de faliment.