Sari direct la conținut

Cinci candidaturi au fost depuse pentru licitatia care va redefini piata de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani

HotNews.ro
Licitatie de telefonie, Foto: ANCOM
Licitatie de telefonie, Foto: ANCOM

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a primit pana luni, 13 august 2012, data limita de depunere, cinci candidaturi de participare pentru cea mai mare licitatie de spectru organizata in Romania, in cadrul careia sunt puse la dispozitia celor interesati benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029, a anuntat marti autoritatea fara a furniza numele companiilor. Anterior acestui anunt, Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS si-au exprimat interesul pentru aceasta licitatie.

Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana cel tarziu la data de 20 august 2012 care sunt operatorii care vor participa la licitatie. Dosarul de candidatura depus de fiecare operator contine documente de prezentare a situatiei candidatului, din care trebuie sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurile speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: poate dovedi o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, nu este in stare de insolventa ori lichidare, afacerile nu ii sunt administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale nu sunt suspendate, nu face parte din grupul altui candidat s.a. Dosarul de candidatura contine si oferta initiala care indica numarul de blocuri pe care candidatul doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

In cazul in care cererea este mai mare decat oferta, licitatia propriu-zisa va incepe la data de 10 septembrie 2012 cu rundele primare, pentru ca rezultatele finale sa fie anuntate, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie. In cazul in care cererea este egala cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul carora operatorii vor licita pentru pozitiile pe care si le doresc in banda.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de Orange si Vodafone.

UPDATE1Surse din piata citate de Mediafax sustin ca Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom ar fi depus oferte in aceasta licitatie.

Potrivit Mediafax, 2K Telecom, infiintata in anul 2000, si-a inceput activitatea in domeniul telecom ca furnizor de bucle locale si acces la Internet. Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft in 2005. Afacerile 2K Telecom au insumat 59,9 milioane de lei in 2011, de la 46,4 milioane de lei in urma cu un an.

Actionarii 2K Telecom:

Societatea este controlata de Alexandru Ghita – 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghita), Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu – 24,83%.

UPDATE2 Oficialii Cosmote si Vodafone au confirmat pentru HotNews.ro ca au depus oferte in aceasta licitatie/Oficialii Orange si RCS&RDS nu au dorit sa comenteze

„Cosmote Romania a depus dosarul sau de candidatura. Consecventa angajamentului sau de a oferi clientilor servicii de cea mai buna calitate care sa acopere toate nevoile lor de comunicare, si urmand tendintele pietei si tehnologiei, compania intentioneaza sa ia parte cu succes la licitatie pentru a-si asigura dezvoltarea tehnologica viitoare si pentru a-si continua parcursul de crestere inceput in 2005”, au precizat oficialii Cosmote Romania.

Reprezentantii 2K Telecom nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro pana la acest moment.

UPDATE3 Alexandru Ghita, 2K Telecom: Am depus oferta la licitatia de telefonie mobila pentru frecvente superioare celor de 800 MHz si 900 MHz pentru 15 ani

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro