Sari direct la conținut

Cinci companii au depus oferte preliminare pentru realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, proiect de peste 1 miliard de euro

HotNews.ro

Cinci companii au depus oferte preliminare si neangajante in cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, sustine compania de proiect Hidro Tarnita, intr-un comunicat transmis presei. Vineri, 30 ianuarie, a fost termenul limita pentru depunerea ofertelor preliminare si neangajante de catre investitorii interesati. Aceasta este prima faza a procesului de selectare a investorilor, cinci companii depunand documentele necesare pentru etapa de precalificare. In cazul proiectului Tarnita-Lapustesti, Guvernul vrea sa lucreze cu o companie chineza. De altfel, a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro.

„Urmeaza ca in urmatoarele saptamani sa analizam documentatia depusa pentru a verifica daca toate elementele sunt in acord cu prevederile procedurii de selectie. Conform principiului transparentei, lista investitorilor precalificati va fi publicata dupa analizarea documentatiei depuse, urmand sa intram in urmatoarea faza a etapei de precalificare, cea de negociere. In acelasi timp, am primit scrisori de intentie din partea unor institutii financiare internationale, fapt care confirma interesul crescut pentru acest proiect strategic”, a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnita.

CHEAP Tarnita-Lapustesti va fi localizata in nord-vestul Romaniei, la aproximativ 30 km. de orasul Cluj Napoca, pe valea raului Somesul Cald.

„Principalele obiective ale CHEAP Tarnita-Lapustesti sunt legate de functia de stocator de energie electrica- echilibrarea Sistemului Electroenergetic National (SEN) si asigurarea rezervei de capacitate necesara SEN. In ultimii doi ani, s-au parcurs etape importante pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Ma refer la crearea companiei de proiect si discutiile cu potentialii investitori. Am incredere ca vom demara aceasta investitie, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru Romania -echilibrarea SEN, crearea a peste 4.000 de locuri de munca si revitalizarea industriei locale, respectiv valorificarea importantei resurse umane de care dispune Romania in domeniul hidroenergetic. In acelasi timp, trebuie mentionat faptul ca CHEAP Tarnita-Lapustesti este proiectata pentru a oferi servicii de sistem la nivel regional, un element extrem de important daca tinem cont de cresterea ponderii energiei din surse regenerabile, in contextul tintelor Uniunii Europene pentru 2020”, a adaugat Ovidiu Demetrescu.

Proiectul CHEAP Tarnita-Lapustesti este gestionat de compania de proiect Hidro Tarnita (www.hidrotarnita.ro). CHEAP Tarnita-Lapustesti este un obiectiv strategic de interes national, avand in vedere rolul esential pentru echilibrarea SEN si asigurarea rezervei de capacitate, necesara SEN, cu potentiale implicatii la nivel regional.

Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti presupune o investitie green-field estimata la aproximativ un miliard Euro. Durata estimata a constructiei este intre cinci si sapte ani.

La inceputul anului 2014, Departamentul pentru Energie a decis sa oblige sase companii energetice sa participe la capitalul social al Hidro Tarnita. Astfel, a transmis o scrisoare catre CE Hunedoara, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si CE Oltenia prin care le-a cerut ca in acest an sa participe cu cate 2 milioane de euro. Aceleasi companii, plus Transelectrica, mai erau obligate sa scoata inca 2 milioane de euro pentru infiitarea unei companii de proiect privind cablul submarin Romania-Turcia.

Romgaz nu a dorit sa intre in acest actionariat, iar in cazul Hidroelectrica ar urma sa fie revocata pe 18 noiembrie decizia din februarie. Depinde de mandatul pe care il vor avea cei care reprezinta actionarul majoritar, Departamentul pentru Energie.

In cazul proiectului Tarnita-Lapustesti, Guvernul vrea sa lucreze cu o companie chineza. De altfel, a fost semnata o scrisoare de confort pentru Tarnita-Lapustesti intre compania de proiect Hidro-Tarnita si compania chineza Sinohydro. In acest moment se desfasoara un proces de selectie a investitorilor pentru Tarnita-Lapustesti.

Toate guvernele, de la Tariceanu pana in prezent, au introdus hidrocentrala de acumulare si pompaj Tarnita- Lapustesti pe lista proiectelor prioritare pentru Romania. Motiv pentru care s-au cheltuit pe putin cinci milioane de euro, din 2008 pana in prezent, pe studii de fezabilitate. In ciuda faptului ca aceste studii nu au dovedit viabilitatea proiectului, Guvernul doreste in continuare sa-l mentina pe lista de prioritati si, eventual, sa fie cheltuiti alti bani pe alte studii de fezabilitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro