Sari direct la conținut

Cinci companii, printre care si 2K Telecom controlata de familia deputatului Sebastian Ghita, au depus oferte pentru licente de televiziune digitala terestra

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

Companiile 2K Telecom (n.a controlata de familia deputatului Sebastian Ghita), Radio M Plus, Regal, Cargo Sped si Digital Video Broadcast au depus oferte pentru 61 de licente de televiziune digitala scoase anul trecut la licitatie, in contextul incetarii totale a semnalului TV analogic terestru in 17 iunie 2015, arata datele comunicate miercuri de Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Alocarea acestor licente vizeaza asigurarea tranzitiei spre televiziunea digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale.

Licitatia vizeaza acordarea a doua multiplexuri de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, care au o taxa minima de licenta de 300.000 de euro, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale, ale caror taxe de licenta variaza intre 1000 de euro si 12.000 de euro.

  • Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Comunicat dat miercuri 14 septembrie de ANCOM:

„Pana la data de 20 ianuarie 2015 comisia de licitatie va analiza dosarele de candidatura, va decide si va anunta candidaturile calificate, iar pana la sfarsitul acestei luni, ANCOM va anunta ofertele castigatoare in urma acestei prime etape si daca este necesar sa fie organizate runde de licitatie.

Procedura de selectie competitiva pentru alocarea multiplexurilor presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015. Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro