Cine e mai slab: dolarul sau FMI?
Potrivit statisticilor publicate vineri de Departamentul de Comert al SUA, exporturile pe primele 9 luni din 2009 sunt echivalentul a 10,6 % din PIB, fata de 12,6 % in 2008. Variatiile sezoniere au fost excluse, pour les connaiseurs.
Dupa trei trimestre asadar, exportatorii afiseaza valori mai mici cu 19,5 % fata de perioada similara din 2008, astfel ca un dolar slab e un ajutor binevenit pentru economia SUA. Dolarul ieftin aduce competitivitate produselor exportate, iar cei care exporta in SUA sunt pusi intr`o mica dificultate. Sa luam un roman care vinde un mar in SUA la un pret fixat la un dolar. Cand dolarul scade, exportatorul roman ia pe el, vanzand dolarul incasat, mai putini lei decat in momentul producerii acelui mar. Deci, ca sa isi pastreze marja de profit musai e sa isi reduca cheltuielile de productie (sa scada salariile de pilda).
Atunci cand valoarea bancnotei verzi (indice ponderat in functie de partenerii comerciali ai SUA) scade cu aproape 8 % (intre noiembrie 2008 si septembrie 2009), treaba devine serioasa. Degeaba urla pe toata canalele secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, ca SUA are nevoie de un dolar puternic, cata vreme nu face nimeni nimic pentru asta. Ultima interventie a Bancii Centrale in piata dateaza din septembrie 2000, cand operatiunea a constat in cumpararea de euro.
Relansarea exporturilor americane este una din prioritatile asumate de administratia Obama. Numai ca, potrivit Dept of Commerce, mai putin de 1 % din cele 30 de milioane de companii americane exporta, iar dintre acestea, aproape 60 la suta lucreaza cu o singura tara in care au un singur client. Foarte tare.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.