Sari direct la conținut

Cine este autorul atacului de pe aeroportul din Chișinău și care a fost traseul său din Tadjikistan până în Moldova

HotNews.ro
Aeroport International Chisinau, Foto: Lutai Razvan Alexandru / Alamy / Alamy / Profimedia
Aeroport International Chisinau, Foto: Lutai Razvan Alexandru / Alamy / Alamy / Profimedia

Bărbatul de 43 de ani din Tadjikistan care a ucis vineri două persoane pe aeroportul din Chișinău este un fost polițist cercetat pentru răpire în țara de proveniență și care în 2013 a mai comis o infracțiune pentru care făcuse deja pușcărie. Acesta a ieșit ilegal din Tadjikistan și a intrat în Uzbekistan. De acolo, ar fi luat o cursă aeriană spre Turcia, iar ulterior spre Chișinău, scrie TV8.md. Republica Moldova a deschis o anchetă penală privind securitatea pe principalul aeroport internaţional al ţării, după schimbul de focuri, a anunţat luni procuratura generală, relatează Reuters.

Reamintim că un bărbat în vârstă de 43 de ani este acuzat că a împușcat doi ofițeri de securitate și a rănit un civil după ce i s-a interzis intrarea în Republica Moldova după sosirea sa pe aeroportul Chișinău de la Istanbul, vineri.

Atacatorul, inconștient în continuare, arestat pentru 30 de zile

Procuratura generală a declarat că suspectul este în continuare inconștient și sub pază armată după ce a fost rănit în schimbul de focuri și că a fost arestat timp de 30 de zile.

Aceasta a anunțat o anchetă privind „eșecul sau îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu de către persoanele implicate în asigurarea securității aeroportului”.

Președintele Maia Sandu a declarat marți zi de doliu pentru victimele schimburilor de focuri și a acordat medalii postume celor care au fost uciși.

Procurorul-șef interimar Ion Musteață a declarat sâmbătă că suspectul va fi judecat în Moldova și va fi acuzat de crimă calificată dacă va supraviețui.

Operațiunile normale au fost reluate pe aeroport, care este acum folosit frecvent de pasagerii din Ucraina, în urma invaziei Rusiei în țara lor.

Fost polițist, nu membru Wagner

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că la data intrării pe teritoriul Republicii Moldova, bărbatul nu figura în „niciun sistem informațional de căutare” și nu era membru Wagner sau al vreunei grupări teroriste.

„Este cercetat pentru răpire de persoană. Este un criminal ordinar, care a comis o crimă similară în anul 2013 pe teritoriul Tadjikistan, pentru care a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie. Este fost angajat al poliției din Tadjikistan care a activat 7 ani de zile în structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar a fost concediat exact pentru manierele și acțiunile criminale comise”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Care a fost traseul bărbatului din Tadjikistan până la atacul din Chișinău

Șeful Poliției a mai menționat că în aceste zile membrii delegației instituțiilor de drept din Tadjikistan, sosite la Chișinău, pentru a se documenta despre acest caz, care sunt trei angajați ai Ministerului de Interne de la Dușanbe.

Individul care a comis dubla crimă de la aeroport, în după-amiaza de vineri, 30 iunie, ar fi ieșit ilegal din Tadjikistan, țara sa de origine. După ce a traversat ilegal frontiera de stat a Tadjikistanului, unde era căutat pentru răpirea unui vicepreședinte de bancă, bărbatul a intrat în Uzbekistan. De acolo, ar fi luat o cursă aeriană spre Turcia, iar ulterior spre Chișinău, a mai spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă, potrivit TV8.md.

„El nu a fost introdus în sistemul de căutare. Ar fi părăsit ilegal țara spre Uzbekistan, iar de acolo în Turcia, după care spre Chișinău”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Precizările au fost făcute de șeful IGP în contextul în care cu doar câteva zile înainte de sosirea pe aeroportul de la Chișinău bărbatul, despre care Ziarul de Gardă spune că se numește Rustam Ashurov, este cercetat pentru răirea unui vicepreședinte de băncă.

Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, Ashurov a fost amnistiat în 2019, după ce a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru jaf armat și deținerea ilegală de arme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro