Sari direct la conținut

Cine este Camelia Gavrilă, propusă de către Viorica Dăncilă ministru al Educaţiei: A condus timp de 12 ani Inspectoratul Școlar Iași

HotNews.ro
Cine este Camelia Gavrilă, propusă de către Viorica Dăncilă ministru al Educaţiei: A condus timp de 12 ani Inspectoratul Școlar Iași

Camelia Gavrilă, propusă de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Educaţiei, unde expiră interimatul lui Daniel Breaz, este deputat PSD, iar până în 2017 a condus, timp de 12 ani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

Camelia Gavrilă, în vârstă de 58 de ani, este deputat PSD de Iaşi şi preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaților.

Ea a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în trei mandate, respectiv 2012-2017, 2005-2009 şi 1997-2001.

Între aprilie 2009 – mai 2012, a fost director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, acolo unde, de altfel, activează din 1988. Potrivit CV-ului său, ea este profesor titular de limba şi literatura română.

Între 1984 – 1988, a deţinut funcţia de profesor de limba şi literatura română / limba engleză la Liceul „A. T. Laurian” din Botoşani. Camelia Gavrilă a fost şi consilier local la Iaşi, în mandatele 2000-2004 ,2004-2008, 2008-2012, 2012 – 2016, 2016-2020, dar şi viceprimar al Municipiului Iaşi în 2008.

În 2016, pe când era inspector general, Camelia Gavrilă a fost implicată într-un scandal, atunci când a fost sancționat de CNCD pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă.

Potrivit Ziarului de Iași, în luna aprilie 2016, Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO), prin intermediul avocatului Mihaela Roxana Prisăcariu, a depus plângere la CNCD împotriva Şcolii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ Iaşi şi a ISJ Iaşi pentru faptul că discriminarea este tolerată. Astfel, potrivit CADO, motivele pentru depunerea plângerii au fost că „în cadrul acestei şcolii, elevii învaţă în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi în corpul C, ajungând, potrivit datelor oferite de către şcoală, la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp“.

De asemenea, o altă problemă semnalată de către grupul de părinţi a fost şi faptul că majoritatea cadrelor didactice care predau la acele clase sunt suplinitori sau „cadre didactice pensionare reîncadrate“.

CNCD, în urma unor sesizări ce au urmat investigaţiilor realizate de către organizaţii neguvernamentale locale şi de Asociaţia „Pro Roma“ din Iaşi, a decis să amendeze contravenţional Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Iaşi cu suma de 3.000 lei, şi cu 5.000 de lei ISJ Iaşi.

La începutul anului școlar, Camelia Gavrilă și-a prezentat viziunea despre educație.

„Nu trebuie umbrit începutul anului școlar cu dezbateri și polemici politice, inflamate de campania electorală, iar prezența alături de miile de tineri care fac un nou pas pe drumul cunoașterii și al devenirii prin educație este esențială, arătându-le că ne pasă, că ei sunt pentru noi toți prețioși, unici prin ființa și visele lor, importanți pentru țară și pentru dezvoltarea societății românești într-o lume complexă, frumoasă, dar și într-o nesfârșită schimbare. Trebuie să folosim energia și resursele, materiale și morale, puterea noastră de decizie și legiferare pentru a susține o școală de nivel european, în care tinerii sunt pregătiți bine pentru profesie, pentru viață, o școală a dialogului și a comunicării, cu profesori competenți, resurse educaționale adecvate, dotări și spații moderne, o atmosferă favorabilă dezvoltării personale și inițierii tinerilor pentru viitoarea profesie”, spunea Gavrilă într-un comunicat de presă intitulat ”Reflecții la început de an școlar. Despre idealuri educaționale, dificultăți, împliniri și proiecții necesare” și transmis în calitate de șef al Comisiei de educație din Camera Deputaților.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro