Sari direct la conținut

Cine este candidatul: Ponta sau Antonescu? Dar al treilea?

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la B1 TV, ca daca liderul PNL, Crin Antonescu, nu doreste sa fie candidatul USL nimeni din PSD nu-l va forta sa accepte sprijinul lor. A adaugat ca va discuta in partid problema unui candidat propriu pentru a lua o decizie. „Parsivel”, cum l-a facut Antonescu recent pentru modul in care promoveaza proiectul Rosia Montana, a indulcit putin mai tarziu socul declaratiilor intr-un alt interviu, la TVR, unde a spus ca-l sprijina pe Antonescu. In replica, liderul PNL a reactionat dur, afirmand ca refuza postura de „papusa” pe care social-democratii o pun sau nu la presedintie dupa bunul plac si ca, la o adica, nu mai candideaza.

A fost o saptamana marcata de tensiuni in crestere intre liderul PSD, Victor Ponta, si liderul PNL, Crin Antonescu, generate de proiectul minier Rosia Montana. Atacurile intre pesedisti si liberali s-au intetit, Rus l-a amenintat pe Antonescu ca va avea de-a face cu PSD daca va continua asa, la schimb Orban a agitat ideea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Ponta cu motiune de cenzura. In tara, in tot mai multe filiale apar tot mai des neintelegeri majore intre partenerii de guvernare.

Tensiunea sociala a crescut si ea: in cea de-a 15-a zi de proteste, in Capitala au iesit, duminica, 15 septembrie, peste 15.000 de oameni, fiind considerata cea mai importanta manifestatie din ultimii ani. Pentru numerosi cetateni, Rosia Montana este doar un pretext pentru a-si exprima nemultumirea fata de poiticieni in bloc. Frustrari acumulate in ani de guvernari corupte si ineficiente erup in aceste zile intr-o miscare de contestare a intregului sistem: partide, capitalism, corporatism etc. Pentru politicieni, Rosia Montana a devenit cu totul altceva: piatra de incercare a actualei guvernari.

Greu de crezut ca USL va supravietui acestei crize. Ponta si PSD se declara sustinatori ai proiectului, in timp ce Antonescu si PNL se proclama adversari. Aceste pozitii devin tot mai clare in ciuda jocului dublu practicat de ambele tabere, in speranta zapacirii protestatarilor. Initial, Ponta nu si-a asumat integral proiectul, afirmand ca-l sustine in calitate de premier, dar ca va vota impotriva ca deputat.

Antonescu a taxat drept ridicola pozitia colegului sau de alianta, desi se afla, la randu-i, intr-o situatie cel putin la fel de bizara: contesta proiectul minier, dar ministrii sai l-au votat in guvern si-l sustin cu inversunare in mai toate dezbaterile publice. Ca sa nu mai amintim o alta pozitie, cel putin la fel de ridicola ca dedublarea premier-deputat: Antonescu s-a proclamat liderul opozitiei, desi imparte puterea cu PSD de mai bine de un an. Pe scurt, si unii, si altii au trecut linia rosie in ceea ce pare a fi ceva mai mult decat un simplu joc de imagine.

Se joaca, de fapt, viitorul candidat la prezidentiale din 2014. Ca s-a ajuns in acest punct o admite destul de clar insusi Crin Antonescu, singurul candidat oficial al USL: „Tot PSD-ul trebuie sa inteleaga un lucru, si anume ca primul ministru, pesedist, si PSD-ul duc o viata buna cu aliatul lor PNL si Antonescu, nu pentru ca ne-ar tremura chiloteii, ca nu o sa ma mai sustina la prezidentiale, ci pentru ca acest guvern trebuie sa reuseasca si pentru ca trebuie sa-si respecte cuvantul fata de romani. Daca pot intelege asta, va fi bine, daca nu, nu ma vor sustine la prezidentiale, multa sanatate si multumim pentru colaborare!“ (Antena 3, vineri 13, septembrie).

Exista insa vreun pericol real ca PSD sa sustina alt candidat? In urma cu doua saptamani, site-ul pesurse.ro publica informatia ca baronii PSD il preseaza pe Victor Ponta sa candideze la alegerile din 2014, dar ca acesta le-ar fi spus ca nu e interesat. „Baronii au avertizat conducerea PSD ca ei nu se vor mobiliza pentru a-l sustine pe Crin Antonescu in campania pentru alegerile prezidentiale in 2014 si au atras atentia la faptul ca PNL, odata ce va avea presedintele Romaniei, va dori sa aiba in scurt timp si functia de premier. Victor Ponta a multumit pentru propunere, dar a amintit ca candidatul USL la prezidentiale, conform Protocolului USL, este liderul PNL si ca nu este interesat de aceasta functie“, se arata in articolul publicat pe site-ul pesurse.ro.

Victor Ponta insusi pare sa investeasca masiv in imaginea viitorului candidat. Incepe sa-si asume cat de cat proiectul, se deplaseaza la Rosia Montana, jucand cam artificial si ridicol rolul de salvator al minerilor inchisi de cinci zile in subteran. Titlurile din presa, aparute in timpul inundatiilor, il prezinta ca pe un politician aflat in plina campanie electorala: Ponta inspecteaza zonele sinistrate, vorbeste cu oamenii si se intereseaza daca au primit ajutoare (Mediafax, 13 septembrie). Avem un premier care umple seara de seara ecranele televizoarelor si o buna parte din presa dispusa sa-l ajute.

Apoi, in presa se vorbeste tot mai insistent de o vizita oficiala pe care premierul Victor Ponta s-ar pregati sa o faca in aceasta toamna in Statele Unite. O vizita oficiala la Washington ar avea – in imaginarul politic romanesc cel putin – semnificatia unei binecuvantari in perspectiva unei eventuale candidaturi la functia suprema in stat. Crin Antonescu a exploatat si el mitul „candidatului agreat“ in aceasta vara, cand s-a deplasat in Statele Unite, intr-o vizita despre care nu se stiu prea multe detalii.

PSD ar fi avut alternativa Sorin Oprescu, insa sansele acestuia s-au diminuat dramatic in urma scandalului generat de moartea unui copil de patru ani sfasiat de maidanezi intr-un parc din Bucuresti. Au iesit la suprafata prea multe nereguli pentru ca primarul Capitalei sa mai poata spera la o candidatura. Reactia tardiva, incoerenta si lasa a primarului Oprescu si poza lui Ionut ii vor urmari mult timp de acum incolo cariera politica.

Daca acceptam ca acum se transeaza, de fapt, soarta viitorului candidat, intrebarea logica este cand se va rupe USL? Cand ii vor scoate pesedistii pe liberali afara de la guvernare? Comisia speciala, infiintata pentru a dezbate in parlament proiectul Rosia Montana, amana putin raspunsul la aceasta intrebare, dar lui Victor Ponta nu-i ramane prea mult timp la dispozitie. Vor urma dezbateri in parlament, unde e de asteptat ca falia cascata intre PSD si PNL pe tema Rosia Montana sa se adanceasca.

Ruptura nu poate intarzia foarte mult, deoarece vine iarna cu alte probleme: facturi la energie marite, scumpirea vietii in general, amplificarea nemultumirilor sociale. Una e o criza politica declansata in primavara, in prag de europarlamentare si in plina campanie, alta e transarea problemei acum, cand costurile politice inca pot fi gestionate.

Apoi, e de asteptat ca Victor Ponta sa profite de imaginea relativ buna de care inca se bucura, comparativ cu Antonescu, aflat in cadere libera. Un sondaj realizat de Sociopol indica un PSD aflat inca pe val, cu 40% sustinere publica, in timp ce liberalii sunt la jumatate, cu 19%, iar PDL cu 15%. Aceste cifre nu vor ramane insa asa: protestele din strada, conflictele de la varful puterii, facturile la energie vor eroda rapid increderea publicului in USL, astfel ca Victor Ponta se vede obligat sa actioneze cat mai repede.

Ar mai fi un scenariu de luat in calcul: totul e o butaforie atent orchestrata de USL pentru a se asigura ca Antonescu va ajunge la Cotroceni, pentru a nu lasa nici cea mai mica sansa celui de-al treilea adversar, care o fi el. Numai ca PNL, odata scos de la guvernare, il va sacrifica rapid pe Antonescu si atunci tot scenariul de mai sus pica.

Avand in vedere ca, de acum incolo, cei doi, Ponta si Antonescu, se vor macina intre ei, devine si mai interesant cine va fi, totusi, al treilea? Aici, lista e inca deschisa, dar nu pentru multa vreme. Un candidat are nevoie de cel putin un an pentru a se instala ca atare in constiinta publica. (Nota: Analiza de mai sus a aparut intr-o prima forma pe site-ul Revistei 22)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro