Sari direct la conținut

Cine este persoana „foarte, foarte importantă” grațiată de Donald Trump

HotNews.ro
Statuie Susan B. Anthony in Rochester, NY, Foto: Flickr
Statuie Susan B. Anthony in Rochester, NY, Foto: Flickr

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că o va grația postum pe activista pentru drepturile femeilor Susan B. Anthony care a fost amendată în 1872 fiindcă a votat ilegal, relatează Reuters și New York Times.

Președintele american a făcut anunțul în cadrul unui eveniment de celebrare a adoptării celui de-al 19-lea amendament al Constituției SUA care le-a acordat femeilor dreptul la vot.

„Voi semna o grațiere completă și deplină pentru Susan B. Anthony. Ea nu a fost niciodată grațiată”, a declarat Donald Trump.

Anthony a fost una din figurile proeminente ale mișcării pentru drepturile femeilor, militând pentru acordarea acestora dreptul la vot. În 1872 aceasta a votat pentru prima dată în Rochester, New York, fiind arestată și găsită vinovată de încălcarea legii de către un juriu format doar din bărbați.

I s-a ordonat să plătească o amendă de 100 de dolari, lucru pe care nu l-a făcut niciodată. Când femeile au câștigat dreptul la vot în 1920 după ratificarea celui de-al 19-lea amendament, Anthony decedase de peste un deceniu.

Președintele republican se confruntă cu o bătălie electorală dificilă în vederea realegerii sale la scrutinul prezidențial din luna noiembrie iar în ultimele săptămâni a încercat să atragă voturile femeilor, cu precădere ale celor din suburbii.

Sâmbătă, acesta a anunțat că va analiza „cu foarte multă seriozitate” grațierea lui Edward Snowden, fostul angajat al CIA şi al agenţiei de informaţii NSA, exilat în Rusia după ce a denunţat în 2013 supravegherea masivă a comunicaţiilor şi internetului în SUA, iar luni a lăsat de înțeles că va grația o persoană „foarte, foarte importantă”, adăugând însă că nu este vorba de Snowden și nici de fostul său consilier pentru securitate națională, Michael Flynn.

Luna trecută, Donald Trump i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone, condamnat în februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul anchetei privind ingerința rusă în campania prezidențială din 2016.

REFERINȚĂ:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro