Cine l-ar putea înlocui pe președintele Băncii Mondiale, David Malpass?
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anunțat miercuri, în mod neașteptat, că va demisiona în iunie, lăsând astfel deschisă lupta pentru o funcție care supraveghează fonduri de miliarde de dolari și are un impact direct asupra sărăciei, pregătirii pentru schimbările climatice, ajutorului de urgență și altor probleme din țările în curs de dezvoltare din întreaga lume, potrivit Reuters.
În mod tradițional, banca a fost condusă de o persoană din Statele Unite, cel mai mare acționar al său, în timp ce Fondul Monetar Internațional este condus de un european, însă țările în curs de dezvoltare și piețele emergente fac presiuni pentru a lărgi aceste opțiuni.
Potrivit raportului anual al băncii pentru anul 2021, Malpass a câștigat 525.000 de dolari ca salariu net în acel an, iar banca a făcut depuneri de peste 340.000 de dolari în contribuții anuale la un plan de pensii și alte beneficii.
Iată numele vehiculate de oficiali americani, experți în schimbări climatice și colegi din domeniul dezvoltării globale ca posibili candidați pentru acest post:
NGOZI OKONJO-IWEALA
Actuala șefă a Organizației Mondiale a Comerțului și fost oficial al Băncii Mondiale a fost discutată ca potențial succesor al lui Malpass. Cetățeanca cu dublă cetățenie, americană și nigeriană, a fost de două ori ministru de finanțe al Nigeriei și a fost director general la Banca Mondială, supervizând un portofoliu operațional de 81 de miliarde de dolari în Africa, Asia de Sud, Europa și Asia Centrală.
GAYLE SMITH
Fost administrator al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în timpul administrației Obama, Smith este în prezent director executiv al One Campaign, un ONG care se concentrează pe eliminarea sărăciei extreme și a bolilor care pot fi prevenite.
De asemenea, ea a ocupat în timpul președintelui democrat Bill Clinton funcția de asistent special al președintelui și director principal pentru afaceri africane în cadrul Consiliului Național de Securitate.
SAMANTHA POWER
Power, care conduce în prezent USAID, este o militantă de lungă durată pentru drepturile omului, diplomat și fostă jurnalistă. Ea a fost ambasador al SUA la ONU în timpul președintelui Barack Obama și a câștigat un premiu Pulitzer pentru cartea sa din 2002, „A Problem from Hell”, un studiu despre eșecul SUA de a preveni o serie de genociduri în ultimul secol.
RAJIV SHAH
Shah este fostul administrator al USAID în timpul lui Obama și în prezent președinte al Fundației Rockefeller, un grup filantropic care spune că își propune să „promoveze bunăstarea umanității în întreaga lume”.
Fundația a încheiat recent un parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA pentru un program de compensare a emisiilor de dioxid de carbon în cadrul COP27, conferința internațională privind clima.
MINOUCHE SHAFIK
Shafik este o economistă americană de origine egipteană și de origine britanică, care este în prezent președinte al London School of Economics și a ocupat funcțiile de viceguvernator al Băncii Angliei și de director general adjunct al FMI.
WALLY ADEYEMO
Adeyemo este secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, care a jucat un rol principal în coordonarea sancțiunilor și a altor măsuri împotriva Rusiei pentru a încerca să reducă finanțarea invaziei Moscovei în Ucraina.