Cine mai solicita fonduri UE in urmatorii ani? ONG-urile cu proiecte POSDRU: "Putini beneficiari vor supravietui acestui program". Directorul programului, Cristian Ababei: "Niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare".
Problemele beneficiarilor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) par fara sfarsit. Nici nu mai este o stire ca platile sunt intarziate cu zeci, chiar sute de zile, ne-am obisnuit sa auzim asta. Mai mult, la o saptamana dupa ce oficialii au anuntat victoriosi deblocarea programului, nu se simte nicio imbunatatire la nivelul organizatiilor care asteapta rambursari. Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management, a declarat pentru HotNews.ro ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocarea programului si ca odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013 se vor achita toate cererile de plata restante.
Managerul unei organizatii cu un proiect in domeniul educatiei, care nu a dorit sa isi faca numele public, a povestit pentru EurActiv.ro cum a ajuns aproape in faliment din cauza intarzierilor platilor pe proiect. Spre exemplu, o cerere de rambursare depusa in luna iulie a primit aprobarea oficiala de plata in luna octombrie. Banii insa nu au fost primiti pana in prezent. Fiind vorba de un proiect amplu, pentru a compensa intarzierile si a continua activitatile, s-a imprumutat personal cu peste un milion de lei. Desi a asigurat in acest fel o parte consistenta de fonduri, nu a reusit insa si sa plateasca taxele si impozitele pe salariile celor angajati in proiect. Si cum fiscului nu ii pasa de motivele intarzierilor, i s-au poprit conturile curente ale organizatiei.
Nu este nimic nou, multi beneficiari se confrunta cu probleme similare, asa cum HotNews.ro si alte publicatii au aratat in numeroase randuri, spre exemplu declaratiile beneficiarilor citate aici: Beneficiarii de fonduri UE care asteapta platile se plang de conturi blocate, restante de milioane de euro si „dau camasa” de pe ei pentru finalizarea proiectelor
Dar, fiindca a fost anuntata de curand deblocarea programului, HotNews.ro a solicitat Autoritatii de Management POSDRU si Ministerului Fondurilor Europene urmatoarele informatii:
„In urma cu o saptamana ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a anuntat deblocarea oficiala a POSDRU. In schimb, beneficiarii care asteapta rambursari de luni de zile primesc in continuare aceleasi raspunsuri de la AM si OI, si anume ca nu se stie cand vor primi platile. Va rugam sa ne spuneti de ce nu au demarat inca platile, in conditiile deblocarii programului, cand vor incepe platile catre beneficiari si ce suma va fi alocata.”
Cristian Ababei, directorul Autoritatii de Management POSDRU (AMPOSDRU) a raspuns: „AMPOSDRU doreste sa sublinieze faptul ca niciun beneficiar nu a fost afectat de blocare. Blocarea fondurilor nu are impact direct asupra beneficiarilor, ci asupra statului membru care are obligatia de a achita cererile de rambursare de la bugetul de stat. Pana la finalul anului trecut, AMPOSDRU a achitat integral toate cererile cu bun de plata pana la 21.09.2012 si, odata cu aprobarea bugetului de stat pe 2013, se vor achita toate cererile de plata restante, urmand ca acesti bani sa fie recuperati prin rambursarile de la Comisia Europeana.”
Pe de alta parte, Ministerul Fondurilor Europene nu a transmis niciun raspuns la solicitare.
Flavia Preda, reprezentant al Coalitiei „ONG-uri pentru fonduri structurale” a comentat: „Sigur, la finalul anului trecut autoritatile romane au efectuat o serie de plati dintre cele datorate, la presiunea beficiarilor si a Comisiei Europene. Este, de altfel, datoria statului roman sa avanseze banii necesari implementarii proiectelor, indiferent de discutiile pe care le are mai departe, la nivel de Comisie despre suspendari ale platilor. Pana la urma, contractul pe care beneficiarul il semneaza este cu autoriatea de management din statul membru, nu cu CE.
Intrebarea pe care o ridicam in acest moment este legata de raportul dintre cererile de rambursare platite de AM POS DRU si, deci, validate in sistem si restul cererilor de rambursare care se afla pe traseul birocratic al verificarilor la Organismele intermediare si la insasi autoritatea de management. Vom descoperi ca in fapt cererile onorate in ultimele 3 luni de autoritati sunt mult prea putine in comparatie cu cele care sunt plimbate de luni de zile.
Cand vorbim de datorii, trebuie sa luam in calcul data la care a fost depusa cererea de rambursare, nu momentul validarii acesteia. Contractul de finantare mentioneaza faptul ca autoritatea este obligata sa faca verificarile necesare si sa efectueze plata in cel mult 30 de zile de la data de data depunerii cererii de rambursare.”
- Urmatorul cadru financiar: cu sau fara beneficiari?
Un semnal pozitiv exista: deblocarea platilor pentru POSDRU la nivelul Comisiei Europene.
Purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Ocuparea fortei de munca si politici sociale, Laszlo Andor, a raspuns pentrui HotNews.ro: „In urma rezultatelor pozitive ale misiunii de audit de la finalul lunii ianuarie, Directoratul General pentru Ocuparea Fortei de Munca (DG EMPL) a putut intrerupe procedura de suspendare. Platile pentru cheltuielile verificate in baza vechilor proceduri vor fi efectuate si vor include o corectie de 25%. Cheltuielile selectate in baza vechilor proceduri si verificate pe noile proceduri vor include, de asemenea, o corectie financiara care va fi determinata de autoritatile romane si vor fi verificate de catre auditorii DG EMPL inainte de rambursare. Autoritatile romane ar trebui sa continue eforturile pentru a se asigura ca schimbarile pozitive sun aplicate in mod consistent, in toate etapele, pentru a asigura o functionare fara sincope a programului.”
Am adauga noi: si autoritatile ar trebui sa invete din toate problemele acestui program pentru a crea un sistem si un cadrul de proceduri optim, pentru urmatorul cadru financiar. Materialul didactic este atat de amplu incat viitorul POSDRU, pentru perioada 2014-2020, ar trebui sa functioneze perfect.
Intrebarea este: cati solicitanti de fonduri europene vor mai exista? „Guvernul ar trebui sa se intrebe cine va mai aplica pentru urmatoarele linii de finantare care se vor deschide pana la finalul acestei perioade de programare. Cel putin pe POS DRU, numarul celor care vor supravietui proiectelor aflate in implementare este redus”, spune Flavia Preda.
Un pas inainte s-ar putea face daca experienta beneficiarilor si sugestiile acestora ar fi luate in mod real in considerare in elaborarea documentelor pentru urmatorul cadru financiar care sunt in lucru, in aceasta perioada, la nivel national.