Cine sunt oficialii români care au plecat o săptămână cu Rafila în Cuba
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află timp de o săptămână într-o vizită oficială în Cuba, unde participă la o conferință pe teme de sănătate la care nu mai este prezent niciun alt ministru al Sănătății din Uniunea Europeană. Ministerul Sănătății a anunțat că din delegația lui Rafila mai face parte o singură persoană – un consilier personal al ministrului, jurist, fără a preciza numele acestuia. Alături de Alexandru Rafila în Cuba mai sunt însă prezenți încă 3 oficiali români, reiese dintr-un comunicat al Ambasadei României la Havana.
Alături de Alexandru Rafila în Cuba mai sunt prezenți:
- Leonard Azamfirei – medic, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și senator PSD
- Marilen Pirtea – deputat PNL, rectorul Universității de Vest din Timișoara
- Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov.
Ambasada României la Havana a anunțat, într-un comunicat de presă, că „ministrul român al sănătăţii, Alexandru Rafila, şi omologul său cubanez, José Angel Portal Miranda, au semnat marţi un document cadru care stabileşte cooperarea în domeniul sănătăţii între România şi Cuba, un pas important in dezvoltarea relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, informează Ambasada României la Havana”.
„Ministrul român a fost însoţit de ambasadoarea României în Cuba, Theodora Magdalena Mircea, şi de rectorul Universităţii de medicină, farmacie, ştiinţă şi tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei. La întâlnirea ce a precedat semnarea documentului, cei doi miniştri au discutat despre dezvoltarea schimburilor de bune practici în domeniul acordării asistenţei medicale, pregătirii profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi despre colaborarea în domeniul farmaceutic. Aceasta colaborare se va realiza împreună cu Universităţile de medicină şi farmacie, care vor asigura condiţiile pregătirii de specialitate şi vor oferi burse doctorale, inclusiv în domeniul tehnologiei farmaceutice.”
”Prezenţa la eveniment a rectorilor români din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, Timişoara, Marilen Pirtea, şi Braşov, Ioan Abrudan, este o garanţie a dezvoltării acestei colaborări, inclusiv în afara domeniului medical”, se mai arată în comunicat.
Ambasada României în Cuba mai precizează că ministrul Alexandru Rafila a participat, în prima parte a zilei de miercuri, ca vorbitor, în cadrul panelului ‘Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă’.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află, timp de o săptămână (în perioada 15 – 22 octombrie) într-o vizită oficială în Cuba, unde participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.
Rafila este singurul ministru al Sănătății din Uniunea Europeană aflat pe lista participanților, alături de el fiind prezenți miniștrii Sănătății din Mozambic, Venezuela, Jamaica, Belize, Egipt, Trinidad Tobago sau Zimbabwe.