Cine sunt politicienii maghiari care vor să îi ia funcția de premier lui Viktor Orban, calul troian din UE
- Redactia Hotnews
Partidul de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orbán a profitat de peste un deceniu de diviziunile din rândul opoziției pentru a se menține la putere și a blocat în ultimii ani inițiative mai dure de politică externă ale UE împotriva Belarusului, Chinei sau a Rusiei.
Însă îngrijorările privind regresul democrației din Ungaria au motivat opozanții lui Orbán să încerce o nouă strategie: unitatea, scrie Politico.
Șase partide din întregul spectru politic al țării, de la socialiști la extremiștii de extrema dreaptă de la Jobbik, s-au înțeles să lase la o parte divergențele ideologice și să candideze împreună la alegerile parlamentare din 2022 în urma cărora Orbán speră să obțină un al patrulea mandat consecutiv de premier.
Neconvenționala coaliție intenționează să se prezinte cu candidați comuni în fiecare dintre cele 106 de districte electorale ale țării și să vină cu un candidat unic și pentru funcția de prim-ministru, acesta urmând să fie ales în urma unor alegeri primare ce vor avea loc la toamnă.
Evenimentele de pe scena politică din Ungaria sunt cu atât mai importante întrucât Uniunea Europeană va discuta probabil o nouă rundă de sancțiuni mai dure la adresa Belarusului după cele aprobate rapid luni seara în urma actului de piraterie aeriană fără precedent rezultat cu arestarea jurnalistului Roman Protasevici.
Amintim că în luna iunie a anului trecut, după o întâlnire cu Alexandr Lukașenko la Minsk, Viktor Orban a cerut UE ridicarea sancțiunilor impuse împotriva Belarusului ca urmare a reprimării brutale a protestelor pro-democrație din această iar în august 2020 ministrul de externe ungar Péter Szijjártó a cerut blocului comunitar să nu ostracizeze Belarusul și „să continue dialogul”.
Mai recent, cele 27 de state membre ale UE nu au reușit să adopte o declarație comună privind conflictul dintre Israel și paelstinieni după ce Ungaria a refuzat să o semneze. Mai devreme în cursul acestei luni miniștrii UE au eșuat de asemenea în a adopta o declarație unitară privind China după ce Ungaria a blocat consensul.
„Deturnarea Ryanar este testul suprem pentru credibilitatea politicii de externe a UE atât pe scena mondială cât și a UE”, a declarat Alberto Alemanno, profesor de drept comunitar la Universitatea HEC din Paris pentru CNBC.
Uite cine sunt candidații care vor să îi ia funcția de premier lui Viktor Orbán:
Gergely Karácsony (FOTO: Attila Trenka / Profimedia Images)
Gergely Karácsony: favoritul din Budapesta
Primarul în vârstă de 45 de ani al capitalei Ungariei este considerat favorit pentru a câștiga nominalizarea opoziției. Karácsony este „câștigătorul cel mai probabil” al alegerilor primare, afirmă Róbert László, un analist de la Institutul de Capital Politic de la Budapesta.
Inițial un membru al partidului ecologist Politica Poate Fi Diferită (LMP), Karácsony este în prezent co-președintele unei mici formațiuni liberale, Dialog Pentru Ungaria, bucurându-se și de susținerea Partidului Socialist.
Victoria lui Karácsony la alegerile locale din Budapesta în fața candidatului Fidesz a reprezentat o lovitură puternică pentru Orbán însă reeditarea victoriei la nivel național ar putea fi o provocare pentru primarul capitalei ungare.
Pentru a-și face candidatura remarcată în rândul maghiarilor din afara Budapestei, Karácsony a anunțat că intenționează să participe la alegerile primare ale opoziției unite în Nyírtass, un sat din nord-estul Ungariei în care a copilărit, acesta declarând într-o înregistrare video postată pe Facebook că intenționează să „reunească Ungaria”.
O temă majoră a campaniei lui Karácsony este mesajul că intenționează să se concentreze pe „majoritatea de 99%” în detrimentul celor mai bogați maghiari. Acesta a lansat o inițiativă numită „Mișcarea 99” și a încercat să se prezinte drept un politican din rândul poporului într-o perioadă în care apropiați ai lui Viktor Orbán și membri ai Fidesz sunt acuzați că duc un stil de viață opulent.
„Nu am venit cu un elicopter”, a declarat Karácsony în Nyírtass. Însă deocamdată rămâne neclar dacă acesta ar putea convinge alegătorii nehotărâți dacă va fi ales drept candidat al opoziției.
Péter Jakab (FOTO: Facebook)
Péter Jakab: cel mai popular lider al opoziției
Jakab, un profesor de istorie la origini, este în prezent președintele Jobbik, un partid pe care a încercat să îl tragă în ultimii ani dinspre extrema dreaptă înspre centrul scenei politice.
Strănepotul unui evreu ucis la Auschwitz, Jakab reprezintă o față nouă pentru Jobbik însă partidul său continuă să se confrunte cu întrebări privind trecutul xenofob.
Un sondaj de opinie realizat la începutul lunii aprilie a indicat însă că Jakab este cel mai popular candidat al opoziției, confirmând un alt sondaj realizat cu o lună în urmă care arăta că 30% din alegătorii ce ar urma să voteze la alegerile primare ale opoziției îl preferă pe președintele Jobbik.
Candidatul în vârstă de 40 de ani a reușit să se prezinte ca un om de rând, pe placul maghiarilor din afara marilor orașe.
Însă poziția de cel mai popular lider al opoziției s-ar putea să nu fie suficientă pentru a-i asigura nominalizarea întrucât primii trei candidați vor merge mai departe în turul doi al alegerilor primare, conform regulilor stabilite de partidele de opoziție.
Iar șansele lui Jakab vor depinde de modul în care candidații liberali și de stânga, ai căror alegători nu sunt deloc fani Jobbik, își vor împărți voturile.
Dar președintele Jobbik ar avea un atu la alegerile parlamentare. Pentru a câștiga în 2022 opoziția ar trebui să convingă „sute de mii de alegători care acum nu știu dacă vor vota”, afirmă analistul Róbert László, adăugând că „Jakab ar putea convinge acești alegători indeciși, apolitici, mai bine decât Karácsony”.
Klára Dobrev (FOTO: Facebook)
Klára Dobrev: Eurodeputata populară în rândul liberalilor
Vicepreședinte al Parlamentului European, Dobrev a fost activă în politica și administrația publică din Ungaria încă din anii 1990. Dacă va fi aleasă ea ar deveni prima femeie premier din istoria țării vecine.
Dobrev, în vârstă de 49 de ani, candidează din partea Coaliției Democratice, un partid condus de soțul ei, fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsány.
Deși populară în rândul unui anumit segment al alegătorilor liberali, Dobrev – al cărei partid aparține Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European – este o figură controversată care ar avea dificultăți să convingă alegătorii indeciși și conservatorii nemulțumiți de Orbán.
Aceasta le-a declarat săptămâna trecută reporterilor că, date fiind circumstanțele actuale, va spune doar „lucruri pozitive” despre contracandidații ei, cu care speră să formeze o coaliție largă dacă Fidesz va pierde alegerile parlamentare.
„Sunt foarte optimistă. Opoziția a găsit pentru prima dată o cale și a reușit să se organizeze într-un bloc cu adevărat unit împotriva regimului Orbán”, a declarat aceasta, subliniind că „este o realizare uriașă”.
András Fekete-Győr (FOTO: Facebook)
András Fekete-Győr: tânărul aspirant
Liderul în vârstă de 32 de ani al Momentum – un partid membru al grupului Renew Europe – candidează la rândul său deși sondajele de opinie nu îl plasează printre favoriți.
Fekete-Győr este preferat însă de alegătorii mai tineri și centriști deși deocamdată nu este clar câte voturi i-ar putea aduce aceștia.
„Mișcarea Momentum și András personal au merite enorme în ceea ce privește mobilizarea și activarea tinerilor”, afirmă Bernadett Szél, o deputată independentă ce face parte din grupul parlamentar al Momentum.
„Înfrângerea apatiei și implicarea oamenilor în politică sunt absolut necesare pentru a realiza schimbări”, subliniază aceasta.
Péter Márki-Zay (FOTO: Facebook)
Péter Márki-Zay: outsiderul de dreapta
Un conservator și tată al șapte copii, primarul orașului Hódmezővásárhely din sudul țării a atras atenția opiniei publice din Ungaria după ce în 2018 a reușit să îl învingă pe candidatul Fidesz.
Marele său atu este tocmai imaginea de outsider care ar putea să atragă votanții conservatori deziluzionați de Viktor Orbán. Însă deocamdată sondajele arată că primarul în vârstă de 49 de ani nu are șanse în alegerile primare ale opoziției.
REFERINȚĂ: