Cinematografele ”Patria”, ”Excelsior”, ”Cotroceni”, ”Giulești” au fost preluate de Primăria Sector 1 pentru a fi reabilitate
Cinematografele ”Patria”, ”Excelsior”, ”Cotroceni”, ”Giulești” și terenul aferent Cinematografului ”Grădina Parc” au trecut din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” București (RADEF) în administrarea Primăriei Sectorului 1. Acestea sunt închise și se află în stare avansată de degradare. Instituția va începe reabilitarea lor pentru a fi redate publicului.
„Vom reabilita cinematografele pe care le-am preluat pentru a le reintroduce în circuitul cultural și pentru a le pune la dispoziția bucureștenilor. Vom crea astfel o infrastructură capabilă să susțină proiecția de film cinematografic, dar și orice formă de activitate culturală”, afirmă Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.
În luna februarie 2016, administrația locală a trimis o scrisoare Ministerului Culturii prin care solicita preluarea de către Consiliului Local Sector 1 a cinematografelor din această zonă administrativă pentru a fi consolidate, reabilitate și redate circuitului public. Cinematografele s-au aflat în administrarea RADEF, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare.
Demersurile pentru preluarea cinematografelor începute în 2009
Primăria Sectorului 1 a început, încă din anul 2009, demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanța Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea Consiliului Local Sector 1 toate cinematografele din această zonă administrativă până la data de 3 iulie 2009.
Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primăria Sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns.
Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvern în 2011. În consecință, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe și grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în anul 2016, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, trecerea cinematografelor din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „România Film” (RADEF) în administrarea Consiliului Local Sector 1.