Sari direct la conținut

Circa 20-25% dintre locuintele din Romania ar putea avea asigurare obligatorie pana la sfarsitul lui 2010. Primarii: Cum sa-i amendam pe cei care nu-si fac polite?

HotNews.ro

Vanzarea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea incepe la 1 iulie 2010, desi autoritatile se feresc sa dea drept sigura aceasta data. Doua mari probleme mai tin in loc acest proces: crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde politele, aspecte deja in curs de rezolvare. In plus, legea privind asigurarea locuintelor are prevederi neclare, printre acestea fiind si cele referitoare la aplicarea amenzilor pentru cei care nu-si fac polite, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a inaintat deja un proiect de modificare a legii.

„Primele vanzari de polite vor fi facute destul de repede. Mai sunt doua probleme mari de rezolvat: prima este baza de date si aici ministerul de interne trebuie sa emita norme, sunt in lucru, deci cred ca le vor emite repede si baza de date va fi viabila intr-o luna jumatate-doua luni, iar a doua este contractul de reasigurare pentru ca fara protectie prin reasigurare nu pot fi vandute politele de asigurare obligatorie”, a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele CSA, la un seminar pe tema asigurarii obligatorii a locuintelor.

  • 1 iulie 2010 – Data posibila dar nu certa pentru inceperea incheierii de polite de asigurare obligatorie a locuintelor

In privinta estimarii ca la data de 1 iulie va incepe sa functioneze sistemul subscrierilor de asigurari obligatorii pentru locuinte, Marius Bulugea, directorul general al Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea comerciala de gestionare a acestor asigurari, a spus ca este posibil, dar nu cert.

„Nu va pot da o data sigura pentru ca niste negocieri, si aici ma refer la contractul de reasigurare, se pot intinde de la o saptamana, la o luna sau mai multe luni”, a spus Marius Bulugea.

Acesta a precizat insa ca au fost lansate cereri de oferta catre brokeri, iar in perioada urmatoare sunt asteptate primele oferte de la brokeri precum AON, Willis si RFIB.

„In privinta contractului de reasigurare suntem in stadiul in care avem niste cereri de oferta lansate catre brokeri. Ofertele vor fi colectate in scurt timp, iar dupa ce le vom analiza abia atunci vom putea vorbi de termene si valori de reasigurare. Sunt cinci brokeri de la care asteptam aceste prime oferte”, a spus Bulugea.

  • Essential Systems, firma care va implementa sistemul IT pentru baza de date nationala cu locuinte

Cat priveste problema bazei de date cu locuintele din Romania, Marius Bulugea a declarat ca „firma castigatoare a licitatiei privind furnizarea unui sistem informatic pentru managementul activitatilor PAID este Essential Systems, sistemul urmand sa fie dezvoltat folosind tehnologii Microsoft si infrastructura hardware IBM”.

Acesta nu a dorit sa precizeze valoarea contractului, iar Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, companie care se numara printre cele 13 societati de asigurare actionare in cadrul PAID, a precizat ca achizitia lui nu s-a facut din bani publici ci din cei ai actionarilor.

„Sistemul IT si tot mecanismul nu este pe bani publici ci pe banii privati ai celor 13 actionari. PAID este o entitate privata, o societate de asigurari organizata conform legii asigurarilor cu actionari care au varsat un capital. Din acesti bani se platesc chirii, salarii, sistem IT, imprimante, reasigurare deci tot ce inseamna functionarea unei societati de asigurari”, a explicat Radu Mustatea.

  • Bulugea: Ne dorim sa avem un grad de cuprindere in asigurare de 20-25% pana la sfarsitul lui 2010. Primarii: Cum sa-i amendam pe cei care nu-si fac polite?

Presedintele CSA, Angela Toncescu sustine ca in Romania sunt in prezent peste 8,5 milioane de locuinte proprietate privata, iar din datele remise autoritatii doar 15% dintre locuinte sunt asigurate cu polite facultative de asigurare a locuintelor.

In privinta estimarilor pentru 2010 privind subscrierile de polite de asigurare obligatorie, directorul PAID, Marius Bulugea a precizat: „ne dorim sa avem un grad de cuprindere in asigurare de 20-25% pana la sfarsitul lui 2010”.

Prezent la eveniment, Nicolae Pandea, primar al comunei Stefan cel Mare, judetul Calarasi si reprezentant al Asociatiei Comunelor, a avertizat ca va fi dificil sa fie amendati cei care nu incheie polite.

„S-a spus ca 20-25% din locuinte probabil vor fi asigurate pana la sfarsitul acestui an. Asta inseamna ca 75-80% din proprietarii de locuinte vor trebui amendati de primari?! Pentru ca asa spune legea, daca nu vor face aceste asigurari. Sunt foarte multe probleme si trebuie facuta constientizarea populatiei. Nu ne va fi usor sa-i amendam mai ales in situatia de criza in care suntem. Nu stiu cati primari vor aplica legea referitoare la amenda, dar s-ar putea sa fim noi sanctionati, desi este mai putin probabil. Oricum trebuie gandita si rezolvata aceasta problema”.

Intr-adevar, in Legea 260/2008 se precizeaza ca in termen de 90 de zile de la data adoptarii normelor CSA, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure locuintele, iar primarii sunt cei care aplica amenzile. Nerespectarea incheierii de asigurari obligatorii constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 500 de lei.

  • CSA vrea modificarea Legii asigurarii obligatorii a locuintelor

„Asa cum este prevazut in prezent in lege, amenzile trebuie aplicate de primari si cuantumul este de pana la 500 lei, dar cred ca ceea ce ar trebui sa constientizeze cetatenii nu este ca sunt pasibili de aceasta pedeapsa cu amenda, ci faptul ca in situatia in care nu ai asigurare obligatorie nu beneficiezi de despagubire. Acesta este un fapt cu mult mai grav decat posibila aplicare a unei amenzi”, a spus Marinela Nemes, director al directiei generale juridice in cadrul CSA.

De altfel, oficialii CSA au mentionat ca Legea 260/2008 are in prezent lucruri neclare, fapt pentru care a fost deja inaintat catre avizare un proiect de modificare a legii. Un aspect semnalat recent de piata si care nu a fost inca „prins” in acest proiect de modificare a legii se refera la problema aplicarii amenzilor.

„In actuala lege se spune ca incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor CSA persoanele fizice si juridice sunt obligate sa incheie aceste asigurari. Ori normele au fost adoptate de anul trecut. Nu le poti imputa insa acum cetatenilor cele 90 de zile cata vreme politele nu au inceput sa fie emise. Trebuie stabilit clar in lege data certa de la care sa intre in vigoare aceasta obligatie. Cel mai probabil va fi data in care vor incepe sa se emita politele de asigurare, pentru ca degeaba se mentioneaza in trei luni de la intrarea in vigoare a normelor in conditiile in care sistemul nu este functional” a spus Marinela Nemes.

Aspectul va fi insa remediat in perioada urmatoare. Principala prevedere cuprinsa in proiectul de modificare a Legii 260/2008 este cea legata de acordarea despagubirilor. In actuala lege se spune ca despagubirile sunt platite de societatile de asigurare in conditiile in care primele sunt colectate de PAID. Modificarea va viza faptul ca despagubirea sa fie facuta tot de catre PAID .

Potrivit actualelor prevederi ale Legii 260/2008, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro