Sari direct la conținut

Cititorii Hotnews.ro discuta situatia de la APIA

HotNews.ro

spagosul (16 oct 2007 20:48)

„Partea de hardware si comunicatii nu reprezinta obiectul de activitate al companiilor care compun consortiul si nici al prezentului contract” – orice om care stie cum merg lucrurile cu hardul in proiecte de genul asta simte de departe mirosul de praf de pulbere – de la tun.

cat de retard poate fi un manager de proiect de 5 milioane eur care sa subdimensioneze hardul?

cum adica partea de hard nu face obiectul contractului? unde este rolul siveco de adviser pe partea de dimensionare/acces concurential? ei nu-si dau seama ca un hard prost pune pe butuci o aplicatie informatica buna? (bine, in situatia noastra nu cred ca e cazul). toate

raspunsurilee regasesc in ecourile acestui mare tun, si vorba aceea, cine are urechi de auzit le poate auzi foarte deslusit.

de ce am avut ghinion in viata oare si sa nu sa fiu si eu it

manager rupt in *** peste 2 servere 386 de wordstar la un minister amarat, si sa vina peste mine un proiect de genul asta…

42. Siveco o rusine de firma

Decebal (16 oct 2007 21:49)

Poate nu stiti, dar daca doresti o banala foaie de la ministerul educatiei trebuie sa te ducin la SIVECO. Este o firma absurda care naste niste programe care folosesc resurse cu duiumul.

Pentru unii de pe aici, ia incercati sa vedeti cum a reusit sa obtina premiile alea. Cu lobby facut de unele neveste de prim-ministrii.

Cei care au lucrat acolo fug de rup pamantul de acesti ticalosi. Se opun proiectului OLPC, in fapt sunt rau intentionati pentru tot ce inseamna Romania, cu toate ca iau bani de la noi toti.

18. Pentru Laur

Mircea (17 oct 2007 9:13)

Iti spun eu care e smenu fiindca am lucrat la siveco 1 luna jumate in 1992; am fugit repede fiindca era organizata dupa modele comuniste, dar tu esti probabil prea tanar ca sa stii cum arata un centru de calcul. sefa de-acolo avea conexiuni solide in ministerul de afaceri externe

roman, lucrase acolo sau avea rude infipte bine. ala e smenu.

19. 1997-2007

yo mis (17 oct 2007 9:58)

A nu se uita de afacerea de la Regia Apelor Valea Jiului (RAAVJ) unde SIVECO a livrat in 1997 un soft care nu functioneaza nici in ziua de azi (2007).

23. pentru gelu ionescu

cucu (17 oct 2007 11:58)

SIVECO s-a ridicat pe umerii lui Virgil Magureanu si Gelu Voican Voiculescu.Nu cu mult timp in urma SIVECO a sponsorizat aparitia unei carti exagerat de distinsului prof.Magureanu.”Competenta ” s-a concretizat numai in contracte grase, de vreun miliard de

euro, cu statul-vezi MEC (semnat in 2004 intre cele doua tururi de scrutin), PETROM(pana sa-l ia austriecii) .Calculatoarele pentru dotarea scolilor au costat bugetul(adica pe noi) in jur de

2000euro/buc. si nu erau deloc first class. Premiile internationale de e-learning cu care se lauda sunt la fel de valoroase ca titlul mondial la tras cu franghia.Un specialist american in stiintele educatiei imi spunea ca lectiile de e-learning sunt foarte bune acolo unde lucrurile

merg excelent si fara ele.Nici o scoala straina din Bucuresti nu foloseste e-learning-ul.

Am inteles ce inseamna lobby-ul la ei , dar ai uitat sa spui ca(tot la ei) daca nu-ti respecti datoriile contractuale asta se numeste FALIMENT.La noi se cheama preambulul unui nou contract.

Problema nu e ca sunt strugurii acrii ci ca omori concurenta si peste un timp o sa mancam numai struguri de import.

29. SIVECO – Regele tunurilor in licitatii

Incoruptibilul (17 oct 2007 14:21)

SIVECO angajeaza in management in special oameni cu pile la ministerele care urmeaza sa

primeasca bani pt contracte de software fie pentru:

1) A avea „umeri” in cazul in care contractul este fara licitatie (rar dar se mai intimpla)

2) A regiza (cu alte cuvinte se scrie caietul astfel incit sa contina la punctaj maxim

functionalitatile deja existente in oferta SIVECO) scrierea caietului de licitatie impreuna cu

„baietii buni” de la ministerele respective. Daca nu se poate regiza caietul atunci macar se

pot extrage informatii vitale pe care ceilalti concurenti la licitatie nu le stiu pentru a fi

puse cu punctaj maxim in caiet dupa ce in prealabil SIVECO le implementeaza in oferta lor pina la ziua prezentarii ofertelor.

Meseriasi nu? Mai se declanseaza din cind in cind vreo contestatie ale concurentilor dar si aceea se innabuseste la timp in curtea CNSC.

9. Mai moale ca nu e chiar asa

Razvan (16 oct 2007 16:18)

Deci autorul articolului a vrut sa spuna ca cei de la APIA sunt niste ingerasi, iar monstrul este SIVECO.

Pai ce treaba are SIVECO cu serverele PENTRU CARE NICI NU S-A ORGANIZAT INCA O LICITATIE?

Iar daca cade reteaua din cauza Serviciul de Telecomunicatii Speciale tot SIVECO este de vina?

Oare cine a platit pt. acest material?

10. Nu sunteti obiectivi

farscape (16 oct 2007 16:18)

Nu vreau sa iau apararea Siveco, dar inainte de a arunca cu laturi, poate ar fi trebuit sa intrebati si cealalta parte, nu numai APIA. Au mai spus-o si altii, un asemenea sistem informatic nu se poate face intr-un an, nu e o aplicatie excel sau un site web de la vreun magazin virtual. Greseli de programare pot aparea f. usor. In plus, legislatia s-a schimbat de cateva ori.

Cunosc personal oameni care lucreaza la acest proiect la Siveco si care de cateva luni merg la serviciu in fiecare sambata si uneori si duminica, iar in timpul saptamanii stau pana la 4 dimineata. Cati angajati APIA se pot lauda cu asta?

In cele din urma principalul vinovat este guvernul roman care trebuia sa porneasca din timp acest proiect. Nu merge nimic cu hei-rup. Da’ e mai distractiv sa arunci cu mizerie in stanga si-n dreapta, dupa aia, nu?

13. Pentru toti obiectivii

Jean de la Craiova (16 oct 2007 16:37)

Bai baieti si fete cu zeci de masterate si doctorate si cursuri de project management si mba-uri si ce mai vreti voi…

UN PROIECT (INDIFERENT IN CE DOMENIU) ARE UN SCOP, SI UN TERMEN DE IMPLEMENTARE.

Mare problema a unui proiect IT este ca este greu comensurabil si din cauza asta exista tendinta in a gasi scuze pentru care scopul proiectului nu a fost atins.

ACEST PROIECT NU SI-A ATINS SCOPUL SI NU POTI DA VINA PE CLIENT (PENTRU CA ACESTA NU ESTE NICIODATA INTERESAT DE ASA CEVA). UN ASTFEL DE PROIECT NU PRESUPUNE DOAR DEZVOLTAREA UNUI SOFT.

Si nimeni nu se refera la bug-uri, sau la developeri care vin in wk sa munceasca din cauza unor oameni au n-au gandit un proiect

15. Despre Siveco

X (16 oct 2007 16:49)

Siveco este o firma deosebit de buna cu un portofoliu impresionant .

Ar fi interesant de facut o recapitulare cu toate licitatiile pe care le-au castigat. De studiat cine s-a mai prezentat, cum arata caietul de sarcini comparativ cu ce au oferit si ce procese au avut, pe ce teme, chestii d’astea .

Nu acuz ,dar as vrea sa vad , ca sunt curios ! Aud in fiecare zi despre atatea smenozeli incat imi este imposibil sa cred ca o firma care castiga licitatii la greu in RO si care are proprietarii ascunsi in spatele unor offshore-uri din paradisuri fiscale e curata.

28. doar 4000 users…

UnCanadianGrabit (16 oct 2007 18:25)

n-am vazut arhitectura software si hardware folosita pt aceasta aplicatie, dar in orice caz pentru o aplicatie de asemenea complexitate este necesara pentru partea hardware folosirea serverelor in cluster pentru load failure si load balancing de la inceput(cind un server nu merge sau e prea incarcat celalalt intra in actiune).

Daca ar fi fost folosita o asemenea solutie adaugarea unui nou server ar fi fost foarte usoara si s-ar fi evitat lucrul in schimburi si timpii morti cand se faceau upgrade-uri(btw upgrade-urile se pot face si noaptea)

Desigur sunt si alte aspecte care n-ar fi putut fi evitate sau cu greu, ca de ex reteaua Internet…

numai bine

UnCanadianGrabit

31. fiecare cu parerea lui

angajat APIA (16 oct 2007 18:56)

pentru cineva care se intreba mai sus ce angajat APIA se poate lauda ca a stat la munca pana la 4 dimineata, un raspuns: in proportie de 80% toti angajatii au stat nopti in sir la munca, toata perioada martie- iunie sa muncit in 3 schimburi la centrele judete, au fost persoane care au facut naveta de la zeci de km si nu 20-30, 100-120km sa vina sa munceasca in schimburi deoarece la centrele

locale sistemul nu era operabil, asa ca: oamenii de la Agentie muncesc, mai sunt si exceptii, cum spunea cineva mai sus: sunt momente in care „credem ca muncim in zadar”.

noi nu aruncam cu pietre in Siveco, dar realitatea este ca ei desi au pus la dispozitie un birou helpdesk, problemele care au aparut depaseau peroanele responsabile sa ofere solitii, de ce? programul nu a apucat sa fie testat, angajatii APIA au fost cobaii care au facut testele insa pe cereri care valoreaza sute de euro, si sincer vor fi persoane care nu vor primi bani din cauza deficientei sistemului!

acum se cauta un vinovat, Siveco va fi „tap ispasitor”, vom vedea, dar sa nu uitam ca Agentia are conducere, situatia sa cunoscut inca de la inceput, a luat cineva masuri?

46. Taranul roman

Ranica Vulpoiul (17 oct 2007 7:07)

Dragii mei,

Sunt mai multe probleme aici:

1.taranul roman trebuie sa primesca harti cadastrale si documentatie pentru pamantul lui,lucru care s-ar face fara spaga daca se respecta norma europeana!(el este adevaratul beneficiar al proiectului).

2.APIA este incadrata cu functionari platiti prost care nu au fost motivati prin training si salariu!!

3.multi proprietari de teren agricol ar vrea sa fie in regula cu actele dar stiu ca toata lumea vrea spaga.

4.legaturile Intranet nu sunt o problema iar STS-ul avea la dispozitie operatori de elita:ROMTELECOM,RDS,…..

5.Autoritatile locale nu au dat nici pana azi pamantul in posesie dupa LEGEA nR.1/2000!!!

54. „Cazul” privatului SIVECO vs de presa tot privata!

Dante (17 oct 2007 11:46)

Presa scria in 2005 despre un contract de 250 milioane dolari cu ministerul educatiei! Din pacte pentru « profesionalismul » jurnalistilor, daca ar avea minima decenta sa se uite pe rapoartele cifrei de afaceri Siveco (de altfel publice la ministerul de finante) ar vedea ca ceva nu se leaga.

Nu ai cum sa raportezi contabil o cifra de afaceri de 30 de milioane in anul 2006 daca tu ai avut numai de la ministerul educatiei 250 milioane !Daca a avut un contract de 250 milioane de ce acesta nu a fost inregistrat in contabiliate? Si daca realitatea este alta, cine spune pardon? Presa? Concurenta care nu are nici o jena? Acum toata vina este data pe Siveco si supusa oprobiului public.

Intrebarea este cine are interesul? APIA, ministerul agriculturii n-au evident nici o vina. Siveco este asa cum pare o companie private ca multe altele din Europa. Daca nu si-a realizat obligatiile contractuale va trebui penalizata ca in orice alta tara. Dar nu, mai mult ca sigur ca nu va fi penalizata pentru ca in mod sigur vina nu le partine.

Ori in aceste institutii, ca si in alte institutii centrale nu exista vre-o vina de incompetenta, exista numai prostie si spaga. Pericolul jocului politic dambovitean « hai sa-l facem pe cutare » risca sa arunce tot business-ul romanesc in aer. Pentru ca nu-i asa ne putem juca si cu firmele la maniera “hai sa-i facem”.

Presa este si ea privata iar un atac lipsit de o minima deontologie la un alt privat seamana cu « da-te la o parte sa pun in locul tau pe cine vreau eu ». Daca nu va fi Siveco va fi altcineva, adica tot niste privati vor executa proiectele de IT si tot nu vor functiona pentru ca institutiile statului nu stiu ce vor in afara de spaga.

Doar in cazul in care presa nu va face recomandari speciale ca aceste contracte sa le execute ICI sau Politehnica!!! Un lucru este cert, presa si ea un actor privat se vrea un arbitru impartial intr-o batalie tot pe banul public. Si daca iese banul de ce sa nu arunci pe piata povesti?

56. Partea care nu se vede niciodata

Gimi (17 oct 2007 12:20)

Este clar ca trebuia gasit un vinovat (cu ceva istoric in presa) si acesta s-a numit Siveco. Acum Siveco, maine va fi altul, dar niciodata institutiile statului care incheie contracte paguboase pentru stat. Ca acela precum cu Bechtel facandu-i vinovati pe cei de la Bechtel ca vor lua 7,8 miliarde in loc de doua atata timp cat prin contract i se da voie.

Tot la capitolul observatii : niciodata nu este de vina hardul oferit de partenerii lor care au in Romania cele mai proaste servicii. Baga cineva mana in foc ca APIA a avut un project-manager de top la acest proiect si vina apartine integral softului facut de Siveco? Daca are curajul sa o bage, atunci isi poate baga cu siguranta si capul caci ii ocupa un spatiu unde puteau sta picioarele.

Siveco pare a avea alte probleme : raportul supradimensionat dintre marketing si executie, lipsa unui IT arhitect designer, lipsa investitiilor in cercetare, lipsa unei dezvoltari soft asociata unui hardware, etc. A merge pe incredere ca HP, IBM, Bull si alti furnizori de hard au in Romania oameni ca in Vest care sa si cunosca masinile pe care le vand este doar o poveste frumoasa.

Si aici cred ca greseste managementul Siveco, ca se bazeaza pe un hard lipsit de asistenta tehnica sau este prins intr-o « familie » de furnizori de hard din care nu mai poate iesi. Sau poate ca ii convine caci in loc ca softul sa vanda hardul, in Romania hardul vinde softul.

Siveco poarta fara indoiala o vina imensa in maniera in care se doreste a fi un integrator al oricarui furnizor de hard fara a-si specializa oamenii pe niste masini pe care sa le cunoasca si in sculati din somn. Vor mai avea din pacate (pentru propri-a lor prostie) mult de furca cu hardul si daca nu se vor trezi nici din acest pumn are toate sansele sa dispara asa cum a aparut!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro