Cluburile cu datorii au driblat Fiscul
Sefii fotbalului romanesc au gasit si de aceasta data o portita prin care au scapat de la faliment cluburile cu mari datorii la bugetul de stat.
Astfel, acum doua zile, Federatia Romana de Fotbal a decis sa afilieze urmatoarele cluburi: FC Politehnica Iasi SA, FC Otelul Galati SA, FC National SA Bucuresti, FC Brasov SA, FC Dinamo 1948 SA Bucuresti, FC 2005 SA Pitesti si FC Sporting Club SA Vaslui.
Incepand din 21 iunie 2005 s-a aprobat dezafilierea de la FRF a urmatoarelor cluburi: Clubul Sportiv Poli-Unirea Iasi, Clubul de fotbal Otelul Galati, Asociatia de Fotbal Club National 2000 Bucuresti, Asociatia sportiva FC Brasov, Clubul sportiv FC Dinamo Bucuresti, FC Arges Pitesti si FC Vaslui.
De ce s-a realizat aceasta miscare? Pentru ca vechile cluburi aveau datorii la bugetul de stat, iar in acest mod s-a dorit ca statul sa nu aiba de la cine recupera banii. Un alt motiv ar putea fi cel legat de licentiarea cluburilor. Pentru sezonul 2005/2006, un club de fotbal care are datorii la stat nu poate primi licenta de club profesionist si nu se poate inscrie in campionat.
Noile societati comerciale nu au datorii la buget si, in consecinta, au primit licenta pentru a evolua in noul sezon in prima divizie. „Licentierea a fost primita pe actualele cluburi. Unul dintre actionari este asociatia, care cedeaza drepturile sportive societatii comerciale, adica jucatori, masini etc. Daca cesiunea se face fara plata, inseamna ca statul nu are pe ce sa execute asociatiile.
E problema statului. Pe mine nu ma intereseaza ca Fiscul nu-si face datoria. Treaba mea este sa avem un fotbal profesionist. Nu stiu ce sa faca Fiscul. Sa le ia toate averile patronilor pana la rudele de gradul patru. In momentul de fata, doar trei-patru cluburi nu au datorii. Ce sa facem? Sa desfiintam fotbalul?”, ne-a declarat Viorel Duru, directorul Departamentului licente din cadrul FRF.
Aceasta este doar una dintre metodele prin care cluburile de fotbal au pagubit statul. O alta modalitate, larg raspandita in fotbalul autohton, este plata la negru a fotbalistilor. Metoda este folosita in Ghencea, unde Gigi Becali isi plateste jucatorii direct din punga, fara ca sumele de bani sa fie inregistrate in actele contabile.
De asemenea, patronul din Ghencea isi doneaza o parte din bani fotbalistilor, in acest caz impozitele fiind mai mici. Dinel Staicu, alt finantist de renume, isi imprumuta jucatorii, astfel ca statul ramanea, din nou, cu ochii in soare.
Trucul cu schimbarea actionarilor nu va mai ajuta cluburile de fotbal
Trucul la care recurg cluburile de fotbal pentru a evita plata la bugetul statului a unor dari cifrate la 20 milioane dolari nu va mai functiona, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Fiscala, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.
Intrebat daca exista ac de cojocul cluburilor, seful Fiscului, Sebastian Bodu, a promis rezultate vizibile in cateva zile, dupa ce se publica actul legislativ mentionat.
Codul de procedura introduce raspunderea unei persoane in solidar cu debitorul declarat insolvabil daca aceasta are aceleasi activitati cu debitorul, utilizeaza active corporale ale acestuia, are raporturi comerciale cu clienti care, la randul lor, au astfel de raporturi cu debitorul etc.
Aceste prevederi vor fi aplicate si noilor societati comerciale care administreaza cluburile de fotbal, fara a fi incalcat principiul neretroactivitatii legii, spune Sebastian Bodu.