CNA a acordat licenta audiovizuala pentru o noua televiziune de business – WMR Business TV. Postul Giga TV isi primeste licenta inapoi
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat in sedinta de marti solicitarea de acordare a unei licente audiovizuale pentru difuzarea pe satelit a programului de televiziune WMR Business TV, focalizat pe afaceri. Potrivit cererii depuse de SC World Media Resources SRL, actionariatul societatii este format din Sorin-Mihai Marinescu (95%) si Viorel Papureanu (5%). De asemenea, postul Giga TV isi primeste licenta inapoi dupa ce membrii Consiliului National al Audiovizualului CNA au admis marti contestatia privind o decizie anterioara a Consiliului de retragere a licentei pentru aceasta televiziune. Totodata, membrii CNA au votat si pentru cererea de intrerupere a emisiei postului timp de 90 de zile, responsabilul editorial al televiziunii precizand ca in 45 de zile va veni cu noua grila, anunta Agerpres.
WMR Business TV – formatul de principiu al serviciului de programe cu difuzare nationala e unul tematic de stiri si business. In structura serviciului de programe, dupa surse de provenienta, productia proprie reprezinta 80%. Programele de informare constituie 72%. „Studiile arata o necesitate generala pentru un post de televiziune orientat 100% spre business, un canal al carui format sa acopere si sa concentreze intreaga viata economica si de business la nivel national si international. Proiectul este construit pe ideea ca CNBC controleaza mai mult sau mai putin piata stirilor de business din Europa si e o alternativa la CNBC”, potrivit documentului depus la CNA, in care se mentioneaza ca proiectul poate face legatura intre statele Europei centrale si de est si Turcia.
In ceea ce priveste Giga TV, Rasvan Popescu, membru al Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca „Ei au depus arhiva lor, aceasta ar dovedi ca nu au existat intreruperi de emisie mai mult de 96 de ore”.
Colega sa Narcisa Iorga a precizat ca membrii Consiliului pot reveni asupra hotararii de retragere a licentei Giga TV si ca nu s-a incetat difuzarea programului. „Eu cred ca putem reveni asupra deciziei avand in vedere ca e o eroare a Consiliului prin aplicarea acestui articol 57 cu 1 litera b. Nu s-a incetat difuzarea programului, ci au fost cu totul si cu totul alte chestiuni ce pot fi sanctionate si care evident ca, daca decidem sa actionam, le putem sanctiona fara doar si poate, dar nu cu retragerea licentei.”
Membrii Consiliului au decis in sedinta din 17 septembrie retragerea licentei Giga TV pentru nerespectarea prevederilor legislatiei audiovizuale referitoare la intreruperea emisiei. Ei au luat aceasta decizie pe baza prevederilor care stipuleaza ca licenta audiovizuala analogica se retrage de CNA daca titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta mai mult de 90 de zile pentru motive de natura tehnica si mai mult de 96 de ore pentru orice alte motive imputabile titularului.
Membrii Consiliului au mai aprobat marti solicitarea de cedare a licentei audiovizuale de la SC Entel SRL Gheorghieni catre SC Kelet Info SRL Gheorghieni pentru IX FM Gheorghieni, Radio Fun FM Izvorul Muresului, Feny TV Gheorghieni/Odorheiu Secuiesc/Miercurea Ciuc si Feny TV Gheorghieni.
De asemenea, membrii CNA au decis tot in sedinta de marti sa amendeze cu 10.000 de lei postul de televiziune RTV Galati pentru ca in cateva emisiuni a incalcat prevederi ale legislatiei audiovizualului referitoare la informarea obiectiva. CNA a decis ca postul nu a respectat prevederile legislative conform carora toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor. O alta prevedere incalcata a fost aceea care spune ca, in programele de stiri si dezbateri, informarea in probleme de interes public de natura politica, economica, sociala sau culturala trebuie sa respecte mai multe principii, printre care asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.