Sari direct la conținut

CNA a somat RCS&RDS sa introduca postul Nasul TV in grila de programe digitale

HotNews.ro

Consiliul National al Audiovizualului a decis, marti, sa sanctioneze cu somatie publica, pentru intrarea in legalitate, SC RCS&RDS SA, cerandu-i sa introduca postul Nasul TV in grila de programe digitale a societatii, anunta Agerpres. Membrii Consiliului au discutat, in sedinta de marti, o solicitare a postului Nasul TV, privind refuzul SC RCS&RDS SA de a retransmite acest post, potrivit art.82 din Legea audiovizualului. Nasul Tv era singurul program must-carry neinclus in grila RCS&RDS.

Potrivit articolului amintit „orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta”.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a afirmat ca articolul 82 este unul controversat, in cele 25% intrand si posturile televiziunii publice, dar neputandu-se aduna digitalul si analogicul, in timp ce Rasvan Popescu a spus ca CNA ar trebui sa someze operatorul de cablu sa introduca postul Nasul TV in pachetul sau de programe.

Radu Moraru, presedintele CA Nasul TV, a afirmat ca postul este singura televizune nedifuzata de operatorul de cablu desi exista cerere din partea publicului si postul a intrat in must-carry: „Suntem in situatia in care un cablist hotaraste singur ce posturi de televiziune sa difuzeze”, a spus Moraru, in fata Consiliului. El a mentionat ca a „beneficiat de intelegerea tuturor cablistilor din Romania, mai putin al RCS&RDS, orice incercare amiabila a discuta aceasta problema fiind sortita esecului”: „Cred ca si noi si RCS suntem egali in fata legii”, a subliniat Moraru, care a sugerat CNA sa sesizeze Consiliul Concurentei in acest caz.

Reprezentantul SC RCS&RDS SA, avocatul Catalin Alexandru, a afirmat ca orice operator are libertatea de a-si alege ce posturi sa includa in grila. „Este un caz de inechitate profunda fata de un operator de cablu”, a sustinut Alexandru.

Avocatul a subliniat ca obligatia must-carry exista doar in cazul receptarii in sistemul analogic si nu in digital punctand ca CNA nu ma poate obliga operatorul de cablu sa introduca ”in digital un post din analogic”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro