Sari direct la conținut

CNA: Realitatea TV, somata public pentru promourile "Acum noi suntem tinta" / Solicitarea Realitatea Media de retragere a licentei televiziunii Romania TV, respinsa

HotNews.ro

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au sanctionat joi Realitatea TV cu somatie publica pentru promourile „Acum noi suntem tinta”, transmite Agerpres. Potrivit CNA, in perioada 4-15 octombrie, Realitatea TV a difuzat mai multe spoturi prin care se atragea atentia ca televiziunea este tinta unor prevederi din noul Cod al insolventei.

Spoturile, cu o durata de cateva zeci de secunde fiecare, au fost difuzate zilnic, cu o frecventa de 3-4 spoturi pe ora, apoi mai rar spre sfarsitul perioadei mentionate.

Potrivit raportului de monitorizare, intr-unul dintre spoturi, jurnalisti si angajati ai Realitatea TV ii spuneau premierului Victor Ponta ca nu s-a tinut de promisiunile facute in campania electorala si ca incearca sa inchida o televiziune care nu-i este fidela. Intr-un alt spot era prezentat premierul Victor Ponta, imaginea acestuia fiind asociata cu fondul muzical si cu replici din serialul despre mafia italiana „La Piovra”. Alte spoturi erau mesaje de incurajare ale telespectatorilor pentru postul Realitatea TV.

Florin Gabrea, membru al CNA, a spus ca aceasta campanie a Realitatea TV este „destul de grosiera”.

„Nici nu e subtila, e foarte directa”, a mai spus Gabrea.

Directorul executiv al Realitatea TV, Mura Frinculescu, considera ca in acele spoturi nu a fost atacata nicio persoana.

„Nu am atacat pe nimeni, nu am jignit pe nimeni. A fost o campanie asumata de Consiliul Editorial al Realitatea TV. Nu stiu de unde s-a dedus acea asociere cu mafia italiana. (…) O sa va rog sa ne dati posibilitatea sa folosim in montajele noastre anumite sunete, muzica”, le-a spus Mura Frinculescu membrilor CNA.

Ea a amintit ca CCR a decis ca acest Cod al insolventei este neconstitutional.

„Nu vreau sa ne facem un titlu de glorie din acest lucru, ci pur si simplu a fost un demers jurnalistic”, a mai spus Frinculescu.

Membrii CNA au votat in unanimitate pentru sanctiune, considerand ca Realitatea TV a incalcat articolul 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care stipuleaza ca „niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte, in scopul de a vatama sau de a pagubi pe altul ori profitand de ignoranta sau de buna-credinta a persoanelor”.

Intr-un alt articol considerat a fi fost incalcat de Realitatea TV se arata ca, „in virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt”.

CNA a respins solicitarea Realitatea Media de retragere a licentei televiziunii Romania TV

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa respinga solicitarea societatii Realitatea Media SA de a retrage licenta audiovizuala a televiziunii de stiri Romania TV, ca urmare a deciziei OSIM de a refuza inregistrarea marcii „Romania TV”, transmite Mediafax.

CNA a analizat, joi, o adresa de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), o adresa de la societatea Realitatea Media SA (care detine televiziunea de stiri Realitatea TV) si o adresa primita de la o persoana fizica.

Potrivit reprezentantilor CNA, prin adresa primita de la OSIM, Consiliul a fost informat privind decizia de respingere – dupa opozitie – de inregistrare a marcii Romania TV. Printr-o decizie din 7 octombrie, OSIM a respins cererea formulata de SC RTV Satellite SRL de inregistrare a marcii „Romania TV”, considerand ca alcatuirea acestei marci din doua cuvinte „Romania” si „TV” nu poate fi inregistrata intrucat acestea sunt niste cuvinte care raman la dispozitia tuturor si nu pot fi folosite exclusiv de o persoana.

Pe de alta parte, printr-o alta adresa, Realitatea Media SA a solicitat CNA retragerea licentei audiovizuale pentru televiziunea Romania TV, avand in vedere decisia OSIM de respingere a inregistrarii marcii „Romania TV”. Solicitarea Realitatea Media SA a fost intemeiata pe mai multe articole din legislatia audiovizualului.

De asemenea, o persoana fizica a informat CNA cu privire la faptul ca OSIM a respins inregistrarea marcii „Romania TV”.

De cealalta parte, avocatul Mihai Zarafiu, reprezentantul Romania TV, a spus ca aceste adrese primite de CNA cu privire la marca „Romania TV” reprezinta „cel putin un demers prematur, pentru ca procedura in fata OSIM nu a fost finalizata”. „Avem doar o decizie de respingere, urmeaza o comisie de reexaminare”, a spus Mihai Zarafiu, precizand ca ulterior se poate face contestatie si la Tribunalul Bucuresti.

El a mai spus ca OSIM si CNA sunt „doua institutii complet diferite”, precizand totodata ca adresa transmisa Consiliului de catre Realitatea Media este „un demers rautacios”.

„Sa presupunem ca, in final, OSIM va respinge inregistrarea acestei marci. In cazul in care OSIM va respinge in final inregistrarea acestei marci, inseamna ca oricine – inclusiv Realitatea TV – poate sa foloseasca aceasta marca ‘Romania TV’. Inseamna ca nu exista o persoana care sa ceara in instanta vreun drept cu privire la folosirea acestei marci. Deci, in aceasta situatie, in opinia noastra, aceste adrese nu ar avea decat o singura finalitate, sa tachineze, sa creeze o atmosfera de conflict. Nu vad care ar fi interesul televiziunii Realitatea TV in aceasta situatie. Daca ar fi vorba despre o confuzie… Dar, in opinia mea, este o rautate, un demers rautacios”, a spus avocatul Mihai Zaragiu.

El a cerut totodata CNA respingerea solicitarii Realitatea Media de retragere a licentei audiovizuale a televiziunii Romania TV.

Si Viorel-Vasile Buda, vicepresedintele CNA, a afirmat in cadrul sedintei de joi ca CNA nu se ocupa de marci. „Noi suntem la audiovizual, nu la OSIM, nu trebuie sa stim neaparat cu marcile”, a spus Buda.

In schimb, Mura Frinculescu, directorul executiv al Realitatea Media, a spus ca CNA trebuie sa aplice Legea audiovizualului si sa tina cont si de celelalte legi in vigoare in Romania.

„Nu suntem la OSIM, dar suntem la articolul 54, litera d din Legea audiovizualului, care spune ca licenta audiovizualului cuprinde denumirea si elementele de identificare ale serviciului de programe (…) In aceasta situatie ne aflam in cazul unui serviciu de programe, care are acest element de identificare – sigla – si despre sigla (Romania TV, n.r.) s-a pronuntat OSIM”, a spus Mura Frinculescu.

Un alt membru al CNA, Monica Gubernat, a spus ca „niciun dosar de licenta venit la CNA nu vine cu hartiuta de la OSIM, cu proprietatea denumirii”. „Cei care vin sa solicite licenta, nu vin si cu hartiuta de la OSIM ca sunt proprietarii acelei denumiri”, a spus Gubernat.

Insa Mura Frinculescu a spus ca, in cazul de fata, serviciul de programe Romania TV are ca element de identificare marca „Romania TV”. „Aceasta marca sub care functioneaza acest serviciu de programe are o problema din punctul de vedere al OSIM”, a mai spus Mura Frinculescu.

Pe de alta parte, membrul CNA Narcisa Iorga a spus nu exista o decizie definitiva si irevocabila a instantei in privinta marcii „Romania TV”. „Nu avem ce discuta despre proprietatea marcii pana cand nu exista o hotarare definitiva si irevocabila a instantei care sa interzica folosirea marcii”, a spus Iorga.

In finalul discutiilor, membrii CNA au considerat ca solicitarea Realitatea Media SA privind retragerea licentei audiovizuale a televiziunii Romania TV nu este sustinuta de situatia de fapt.

Astfel, solicitarea Realitatea Media SA a fost respinsa de membrii CNA cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro