Sari direct la conținut

CNADNR a cerut sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii in procesul cu Astra Asigurari de la care are de recuperat aproape 95 milioane de lei

HotNews.ro
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES
Sucursala Astra Asigurari, Foto: AGERPRES

Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) a anuntat joi ca a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ‘avand in vedere anumite temeri ca procesul (n.a cu Astra Asigurari) sa nu se desfasoare in conditii de legalitate si in conformitate cu prevederile legale’. ‘Am solicitat sprijinul acestei institutii considerand ca, este de datoria acestui for sa reactioneze in acest caz in baza prerogativelor conferite de lege in acest sens, pentru a evita incurajarea celor responsabili de savarsirea prejudiciului de a profita de pasivitatea institutiilor statului care ar trebui sa sustina eforturile noastre de reintregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 milioane de euro’, spune CNADNR. Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in principiu marti, 29 septembrie, recursul facut de Astra Asigurari in litigiul cu CNADNR.

HotNews.ro a scris in premiera miercuri, 30 septembrie, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in principiu marti, 29 septembrie, recursul facut de Astra Asigurari in litigiul cu CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 milioane lei pentru societatea controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Inalta Curte a mai stabilit ca termen pentru solutionarea recursului, data de 9 februarie 2016. Astra, impotriva careia ASF a cerut in instanta, in aceasta luna, deschiderea procedurii falimentului, ar trebui sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. In plus, Astra mai are de platit si cheltuieli de judecata, astfel ca datoria totala catre CNADNR se ridica la aproximativ 95 milioane de lei.

Pentru detalii citeste: Astra ar putea scapa de o parte din datorii: Inalta Curte i-a admis in principiu recursul in litigiul cu CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 milioane de lei

CNADNR a reactionat joi, 1 octombrie, cu urmatoarele precizari:

„(..) potrivit Noului Cod de Procedura Civila recursurile sunt verificate prealabil inainte de a fi judecate iar admiterea in principiu nu inseamna si automat admiterea recursului pe fond;

  • Precizam ca CNADNR SA a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) avand in vedere anumite temeri ca procesul sa nu se desfasoare in conditii de legalitate si in conformitate cu prevederile legale;
  • Am solicitat sprijinul acestei institutii considerand ca, este de datoria acestui for sa reactioneze in acest caz in baza prerogativelor conferite de lege in acest sens, pentru a evita incurajarea celor responsabili de savarsirea prejudiciului de a profita de pasivitatea institutiilor statului care ar trebui sa sustina eforturile noastre de reintregire a Bugetului de Stat cu suma de cca. 20 MILIOANE EURO.
  • De asemenea, atragem atentia partenerilor contractuali ce se prezinta cu scrisori de garantie de buna executie eliberate de catre Societatile de Asigurare ca, CNADNR SA in calitate de beneficiar al acestora ii sunt aplicabile prevederile art. 2321 alin. 3 Cod civil, ceea ce inseamna ca nu vor putea evita o eventuala executare; (..)”

Decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august 2015, in Monitorul Oficial. De la acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Astra Asigurari, firma care va intra in procedura de faliment, avea 842.026 de polite RCA la sfarsitul lunii iunie 2015, dintre acestea 150.941 fiind polite detinute de persoane juridice si 691.085 de polite fiind detinute de persoane fizice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro