Sari direct la conținut

CNVM a dat unda verde listarii Erste Bank pe piata de la Bucuresti

HotNews.ro

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, in sedinta de joi, modificarile Codului Bursei de Valori Bucuresti si al Depozitarului Central privind tranzactionarea si operatiunilor post-vanzare aplicabile companiilor straine ale caror actiuni sunt tranzactionate pe pietele reglementate din alte state membre ale Uniunii Europene. In urma acestor modificari, actiunile companiilor straine vor putea fi tranzacionate si pe piata de la Bucuresti.

Potrivit unui comunicat de presa al CNVM, principalele modificari vizeaza introducerea mecanismului fara prevalidare a instrumentelor financiare si a conturilor globale, precum si a regulilor aplicabile formatorilor de piata.

Reprezentantii actionarului majoritar al BCR, Erste Bank, au anuntat joi ca actiunile companiei urmeaza sa fie tranzactionate la BVB incepind de la jumatatea lunii februarie. Directorul general adjunct al BVB, Petra Alexandru, a declarat intr-o conferinta de presa, ca prima zi de tranzactionare pentru actiunile Erste la BVB, stabilita de comun acord intre cele doua parti, este programata pentru 14 februarie.

Potrivit lui Arjen Janmaat, senior manager pentru strategie de grup la Erste, circa 6.500 de investitori din Romania detin la momentul actual trei milioane de actiuni Erste, aproximativ 1% din capitalul social al bancii austriece, cei mai multi dintre acestia fiind angajati BCR.

Erste Bank mai este listata la Viena si la Praga. Titlurile Erste realizeaza circa noua la suta din rulajul bursei cehe, unde sunt tranzactionate intre 20 si 25 la suta dintre titlurile bancii austriece.

Teoretic, toate cele peste 316 milioane de actiuni Erste sunt listate pe fiecare din cele trei piete, insa pachetul efectiv care va fi rulat va fi determinat practic de interesul investitorilor. La Bucuresti, actiunile Erste vor fi tranzactionate in lei si se estimeaza, ca cel putin la inceput pretul de piata va tinde spre referinta de la Viena sau Praga, dupa care va depinde mult de starea emotionala a investitorilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro