Sari direct la conținut

Codruta Kovesi, la TVR: DNA este un model inedit in Europa; aici este si meritul lui Daniel Morar

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca DNA a devenit un model inedit in Europa prin modul de organizare, iar Daniel Morar are un merit in rezultatele bune obtinute in ultimii zece ani, scrie Agerpres.

In cadrul unui interviu acordat TVR, Kovesi a vorbit despre faptul ca DNA a devenit un model pentru statele din jur, dar si despre cresterea „in mod spectaculos” a numarului persoanelor care reclama fapte de coruptie.

„Pana la urma cred ca, odata, modul de organizare a DNA, care cuprinde procurori, politisti, specialisti, este un model inedit in Europa si care dovedeste ca a functionat foarte bine, apoi rezultatele pe care DNA le-a obtinut in ultimii zece ani – si aici este meritul tuturor celor care, in ultimii zece ani, au lucrat in DNA, inclusiv al fostului procuror sef Daniel Morar, care a lucrat aici opt ani de zile si care a contribuit la obtinerea acestor rezultate, si nu pot fi negate. Deci, aceasta incredere a partenerilor externi a fost castigata in timp. In ultimii ani, noi am fost solicitati ca experti in diverse proiecte europene. Nu doar eu, ca sef al institutiei, ci foarte multi colegi procurori participa mereu la astfel de proiecte – de evaluare a institutiilor juridice din alte tari, forme de pregatire profesionala. Pot sa spun ca in ultimii ani solicitarea de a participa la aceste evenimente a fost mult mai mare decat in anii trecuti, probabil si datorita rezultatelor care s-au obtinut, probabil si datorita modului in care suntem organizati si functionam”, a spus Kovesi.

In opinia sa, in urma investigatiilor DNA, a avut loc o schimbare de mentalitate in randul populatiei, care reclama tot mai mult faptele de coruptie.

„Cel putin din evaluarile noastre, cred ca o schimbare de mentalitate a avut loc. Si daca ma refer la numarul persoanelor care reclama fapte de coruptie in ultimii doi ani, pot sa spun ca acesta a crescut spectaculos, raportat la anii anteriori. Anul trecut, cu 75% mai mult persoane fata de 2013 au venit la DNA si au depus plangeri. Anul acesta, peste 40% este procentul de crestere al persoanelor care denunta fapte de coruptie. Cetatenii au devenit mult mai constienti de faptul ca acest fenomen este unul grav, multi dintre ei au devenit constienti de faptul ca nu trebuie sa dea mita pentru a-si obtine drepturile de care beneficiaza. Avem foarte multi functionari publici care ne reclama situatii in care li se ofera mita pentru a-si indeplini intr-un anumit fel atributiile de serviciu”, a adaugat procurorul sef al DNA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro