Comisarul european pentru politica regionala: Plata fondurilor structurale, suspendata pana cand Guvernul nu trimite o evaluare
Plata fondurilor structurale nu poate demara pana cand Guvernul nu trimite o evaluare a sistemului care va gestiona aceste finantari europene, a declarat joi la Bruxelles comisarul european pentru politica regionala Danuta Hubner, citata de NewsIn.
„Romania trebuie sa ne trimita un raport de conformitate, adica o descriere a sistemului care va gestiona fondurile, certificat de autoritatile nationale de audit. Suntem in faza finala si sper ca vom primi inca in luna septembrie de la guvernul roman descrierea completa ce ne lipseste inca, astfel incat in luna octombrie sa putem adopta aceste documente, care ne vor permite sa facem plati”, a spus Hubner.
Ea a precizat ca deocamdata au fost acordate Romaniei plati in avans in valoare de 1,6 miliarde de euro, dar ca „pentru a efectua plati ulterioare, trebuie finalizat acest proces de a accepta sistemul prezentat de guvernul roman”.
Comisarul european a atras atentia ca nici absorbtia fondurilor de preaderare din programul ISPA nu s-a finalizat inca. „Mai sunt de absorbit aproximativ 58% din fonduri pana in 2010, adica 1,1 miliarde de euro. Am platit deja Romaniei aproape 900 de milioane in cadrul ISPA, dar e nevoie sa acceleram mai mult procesul”, a spus Hubner.
„Am vazut progrese anul trecut, in implementarea mai buna a proiectelor ISPA, dar acum trebuie sa vedem cum sa evitam pierderea de fonduri. Acesta este un mesaj pe care vreau sa-l transmit partenerilor romani, ca trebuie sa continue cu aceeasi viteza obtinuta anul trecut”, a spus comisarul european.
Hubner se va afla in perioada 16-18 septembrie in Romania si va vizita doua regiuni de dezvoltare – cea din sud, Muntenia, si cea din nord-est, Moldova. Referitor la faptul ca aceasta din urma este cea mai saraca regiune din UE, Hubner a spus ca ceea ce va incerca sa le transmita primarilor si autoritatilor locale cu care urmeaza sa se intalneasca sa fie „inventivi”, sa identifice un plus care sa le faca regiunea atractiva – cum ar fi Universitatea din Iasi, cea mai veche din tara, sau manastirile din regiune.