Sari direct la conținut

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat referitoare la disertatia secretarului de stat din Educatie

HotNews.ro
Stefania Duminica, Foto: Agerpres
Stefania Duminica, Foto: Agerpres

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertatie a secretarului de stat din Ministerul Educatiei Nationale, Stefania Duminica, „ca urmare a semnalarii acestei situatii in mass-media”, anunta Universitatea din Bucuresti intr-un comunicat remis HotNews.ro. Comisia a declansat analiza cazului, iar „rezultatele analizei vor fi facute publice in cel mai scurt timp”, informeaza Universitatea.

Comunicatul integral al Universitatii din Bucuresti:

„Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertatie a doamnei Stefania Duminica, ca urmare a semnalarii acestei situatii in mass-media.

Comisia a declansat analiza cazului conform regulamentelor in vigoare (Regulamentul de functionare a Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, Codul de Etica al Universitatii din Bucuresti si Carta Universitatii din Bucuresti).

Rezultatele analizei vor fi facute publice in cel mai scurt timp.”

Amintim ca jurnalistul Robert Turcescu a prezentat in emisiunea sa de marti seara, 4 februarie, documente potrivit carora Stefania Duminica, secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale pentru invatamantul preuniversitar, ar fi publicat in 2012 o lucrare de masterat copiata dupa o disertatie realizata in 2008 de un alt masterand. Secretarul de stat a refuzat sa ofere un punct de vedere pana in prezent, iar ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca printr-un sms trimis in timpul emisiunii ca va convoca, la minister, o sedinta pentru a analiza situatia. Reprezentantii ministerului Educatiei au declarat pentru HotNews.ro ca sedinta de miercuri, 5 februarie, la care a participat si secretarul de stat Stefania Duminica a avut in jurul diminetii, fara a comunica insa si rezultatul discutiilor.

A doua zi de la aparitia acuzatiilor de plagiat, Universitatea din Bucuresti a anuntat: „Ca urmare a semnalarii in mass-media a suspiciunii de plagiat in privinta lucrarii de disertatie a doamnei Stefania Duminica, Universitatea din Bucuresti a demarat procedurile interne de analiza a acestui caz”.

Conform documentelor prezentate de Robert Turcescu, coordonatorul lucrarii de disertatie semnate de Voicu (Duminica) Vasilica Stefania in 2012 este profesor universitar doctor Logofatu Michaela. Lucrarea este la Universitatea din Bucuresti, departamentul CREDIS (Departamentul de Invatamant la Distanta), Master – Tehnologia Informatiei si a Comunicarii in Educatie, se arata in document. Potrivit declaratiei de avere din 2013, Logofatu Filofteia Michaela s-a pensionat in martie 2012 si de atunci este cadru didactic asociat al Universitatii din Bucuresti, la plata cu ora. De asemenea, este membru fondator si membru in consiliul director al Asociatiei CREDIS.

Disertatia initiala apartine unei doamne care a elaborat lucrarea in 2008 la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Departamentul pentru Pregatirea Personalului Didactic – Studii Postuniversitare de Specializare in Informatica, iar numele disertatiei este „Pagini WEB in prezentarea elementelor de geografie a Romaniei in ciclul primar”, sustine Robert Turcescu.

Potrivit acestuia, in afara primelor 8 pagini, restul lucrarii de peste 100 de pagini semnate de secretarul de stat este „copy-paste” dupa cealalta disertatie; difera fonturile si asezarea in pagina.

Vasilica Stefania Duminica este secretar de stat pentru invatamant preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei Nationale. Aceasta a fost numita in functie in luna mai 2013, dupa ce fostul secretar de stat Stelian Fedorca a fost eliberat din functie cand Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca s-a aflat in stare de incompatibilitate.

Vasilica Stefania Duminica este lector la Departamentul de Formare a Profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti (din 2008) si doctorand in cadrul aceleiasi universitati, in domeniul Stiintele educatiei, potrivit congresuleducatiei.ro

Amintim ca Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat si in cazul premierului Victor Ponta, acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat. Pe 20 iulie 2012 Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a decis ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat. Potrivit raportului Comisiei de Etica, „elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini” ale tezei de doctorat, teza care, potrivit comisiei, „incalca principiile eticii, integritatii si bunei conduite in activitatea de cercetare”.

Ministerul Educatiei a respins insa raportul Universitatii din Bucuresti si a avizat favorabil Hotararea Consiliul National de Etica (CNE) – aflat in subordinea MEN – care decisese ca premierul nu a plagiat. Asta desi Consiliul National de Etica, institutia care l-a exonerat pe Ponta de acuzatia de plagiat, a analizat cazul in afara legii. CNE a fost sesizat de Victor Ponta si de o persoana care nu si-a declinat profesia, in timp ce legea spune ca CNE trebuie sesizat de cineva din Universitatea Bucuresti.

Ce spune legea – care sunt sanctiunile care ar putea fi aplicate

Legea Educatiei Nationale prevede la articolul 130 ca „institutiile de invatamant superior adopta un cod de etica si deontologie profesionala universitara. Acesta face parte din Carta universitara si include obligatoriu:

(…)

c) masurile educationale, administrative si tehnice care se iau pentru garantarea originalitatii lucrarilor de licenta, master, doctorat, articolelor stiintifice sau a altor asemenea lucrari, precum si sanctiunile aferente”.

Tot legea educatiei nationale prevede, la articolul 318, ca „sanctiunile care se pot aplica personalului didactic si de cercetare si personalului didactic si de cercetare auxiliar de catre comisia de etica universitara pentru incalcarea eticii universitare sau pentru abateri de la buna conduita in cercetarea

stiintifica sunt urmatoarele:

a) avertisment scris;

b) diminuarea salariului de baza, cumulat, cand este cazul, cu indemnizatia de conducere, de indrumare si de control;

c) suspendarea, pe o perioada determinata de timp, a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii didactice superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control, ca membru in comisii de doctorat, de master sau de licenta;

d) destituirea din functia de conducere din invatamant;

e) desfacerea disciplinara a contractului de munca.”

Studentii doctoranzi care incalca etica universitara pot fi sanctionati de catre comisia de etica universitara cu avertisment scris, exmatricularea sau alte sanctiuni prevazute de Codul de etica.

Sanctiunile stabilite de comisia de etica si deontologie universitara sunt puse in aplicare de catre decan sau rector, dupa caz, in termen de 30 de zile de la stabilirea sanctiunilor, se arata in lege.

Codul de etica al Universitatii din Bucuresti prevede ca „respectarea proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor este o obligatie profesionala ferma a tuturor membrilor comunitatii noastre academice. Incalcarea dovedita a acestei obligatii este o culpa grava si ea va fi sanctionata sever, cu pedepse ce pot merge pina la exmatriculare, demitere, intrerupere a colaborarii etc.”

„In cazul angajatilor Universitatii din Bucuresti, cadre didactice, cercetatori, personal auxiliar, investigarea faptelor se va face de catre forurile de conducere respective (consilii ale facultatilor, consilii stiintifice ale institutelor, conducerea departamentelor etc.), care vor propune sanctiunile cuvenite. Comisia de etica al Universitatii din Bucuresti va evalua, la cererea acestora, posibila culpa morala implicata, si va decide, pe baza acestor analize, asupra sanctiunilor necesare”, se mai arata in acest cod.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro